Echter, winterbijen, en ook bijen in een zwerm, kunnen (veel) langer leven dan 6 weken. Volgens Liebig hangt de levensduur van de werkbij vooral af van de hoeveelheid te verzorgen broed: hoe meer broed een werkbij moet verzorgen hoe korter ze leeft.
Als de koningin voor haar overlijden of uitvliegen (wat gebeurt als ze met een deel van het volk gaat zwermen) nog wat eitjes of larfjes heeft achtergelaten, voeren de werksterbijen hen met koninginnegelei. Hierin zitten andere vitamines dan het voedsel dat de gewone bijen krijgen.
Hierin worden de eitjes gelegd. De koning voedt de larven die hieruit komen eerst zelf. Zodra de beestjes groot genoeg zijn, worden zij de eerste werksters. Zij gaan verder met het bouwen van het nest en leven maar één jaar.
Moerproef doen
Bij de moerproef hang je een raam met open broed in het bijenvolk waarover je twijfelt en kijkt na een tot drie dagen of er op dat raam redcellen zijn aangezet. Zijn er redcellen aangezet dan is er géén koningin. Het volk is dan moerloos.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
Van de circa 360 Nederlandse bijensoorten nestelen er zo'n 250 in de grond. De vrouwtjesbijen graven deze nesten meestal zelf (behalve in het geval van koekoeksbijen). Nadat het nest is afgesloten en het hoopje grond is verdwenen, is er van een bijennest in de bodem van buiten vaak niets meer te zien.
Als imker grijp je op de dertiende dag na het maken van de kunstzwerm in en laat de overtollige jonge moeren uit hun cellen los. Dit doe je na 15.00 uur (zomertijd) zodat de kans op nazwermen die dag verkeken is en de jonge moeren het onderling uitvechten tot de sterkste of slimste overblijft. Dit heet doppen breken.
Om te verenigen moet je het grote volk in de onderste bak krijgen met al het broed. Dat doe je door de bijen af te kloppen in de onderste bak. Dat vinden ze natuurlijk niet fijn. Je moet dan flink veel roken en als de bijen zich terugtrekken door de rook, gauw op de onderste bak een krant leggen.
Gebruik bittere amandelolie. Bittere amandelolie, of het hoofdbestanddeel benzaldehyde, kan gebruikt worden om bijen mee te weren. Giet een kleine hoeveelheid op een doek en bewaar deze op een warme, winderige plek buitenshuis waar het snel zal verdampen.
Tot de langste dag van het jaar (21 juni) kunnen dit er wel 2000 per dag zijn! Een volk groeit explosief van zo'n 10.000 bijen in de winter naar wel 50.000 in juni.
Een bijennest kan alleen door een imker worden verwijderd. Het heeft geen enkele zin om dit zelf te proberen, tenzij het solitaire bijen zijn. Meestal betreft het de honingbij. Ze zijn oranje - bruin/zwart van kleur.
U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Wanneer wordt een bij een koningin? Of een larve (een baby-bijtje) uitgroeit tot een werkster of koningin hangt af van het voedsel dat de larve de eerste zes dagen van zijn leven krijgt krijgt. De larve die moet uitgroeien tot de koningin krijgt speciaal koninginnenvoedsel!
Een aflegger of broedaflegger wordt gemaakt door een aantal raten met uitlopend broed en de daarop zittende bijen uit een volk weg te nemen. Aan dit moerloze volkje wordt een jonge koningin gegeven.
Werkwijze voor het maken van een veger
De moer wordt gezocht en samen met het raampje waar ze op loopt in een nieuwe kast gedaan. Daar worden vervolgens ramen met honing, stuifmeel en legruimte (lege cellen) aan toegevoegd. Verder worden er nog extra bijen uit het bronvolk aan de veger toegevoegd.
Bij het stertselen houden de werkbijen het achterlijf omhoog en ontbloten ze de Nasonovklier om het Nasonovferomoon te verspreiden. Dit stertselen kan goed worden onderscheiden van het ventileren omdat de bijen dan hun achterlichaam niet omhoog houden.
De dar is een mannetjes bij. De belangrijkste taak is het paren met de jonge koningin. Minder bekend is de bijdrage van de dar aan de kolonie met het helpen bij de temperatuurregeling.
Een zwermcel is een in het kader van de natuurlijke volksvermeerdering aangemaakte moerdop. Ze worden onder en aan de zijkanten van de raten of in toevallige openingen gebouwd. De oude koningin legt er meestal al vlot een eitje in, ook al zijn de zwermcellen nog niet helemaal klaar.
Kost bijenhouden veel tijd? Of bijenhouden een tijdrovende hobby is, is eigenlijk niet te zeggen. Een bijenvolk in leven houden vraagt weinig tijd, maar als imker is het wel je hobby en wil je er graag mee bezig zijn. Je wilt je graag verdiepen in het wel en wee van je bijenvolken want dat is interessant.
Eerst het goede nieuws: in principe mag iedereen bijen houden. Je hoeft er geen opleiding voor te volgen en je hebt er geen certificaat voor nodig. Natuurlijk is het wel aan te raden om een opleiding te volgen voordat je een bijenvolk aanschaft, want het is niet eenvoudig om zonder begeleiding met bijen te beginnen.
Een uitstekende gemiddelde opbrengst
Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar. Een gemiddelde van 20-25 kilo is doorgaans goed haalbaar en wordt gerealiseerd door een verantwoorde keuze in het aantal bijenkasten per locatie.