Tijdens de eerste keer stoken wordt de nieuwe verf aan de buitenkant van de kachel iets zachter door de hitte. Wees dus voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Na tien twintig minuten inbranden hardt de lak uit. Er kan even wat rookvorming optreden, maar dat is normaal.
Een nieuwe kachel stinkt vrijwel altijd bij het eerste gebruik. Dit komt doordat bepaalde materialen, zoals lak en verf, nog moeten uitharden. Deze stank verdwijnt als het goed is vanzelf na een à twee stookbeurten.
Het is mogelijk om uw kachel voor een langere periode te laten branden. Ten eerste, zorg ervoor dat de aslade leeg is voordat u de brandstof aanvult, laat daarna de toegevoegde brandstof een paar minuten op een hoge temperatuur goed branden met de luchttoevoer open.
Deze nieuwe apparatuur heeft doorgaans 3 of 4 inloopvuren nodig om de geuren en rook te laten verdwijnen. Inbrandprocedure: Een reeks kleine vuren is de sleutel tot het goed inlopen van een nieuw houtkachelapparaat. Voor de meeste stalen kachels gebruikt u aanmaakhout, stookt u een klein vuurtje en brengt u de kachel langzaam op 300˚ - 350˚F .
Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen.
Wacht ten eerste niet tot de kachel koud is om de as te verwijderen, want u moet vertrouwen op de trek van de schoorsteen om stof terug in de kachel te trekken. Het moment om de as te verwijderen is 's ochtends vroeg, terwijl er nog wat houtskool achterin de vuurdoos zit, zodat er genoeg warmte is om wat trek te produceren .
Hoe vaak u de as uit de houtkachel moet halen, is afhankelijk van hoe vaak u de houtkachel gebruikt. Controleer de verbrandingskamer en de aslade voordat u gaat stoken. Als de aslade bijna vol is, kunt u de as het beste verwijderen.
De verf op een nieuwe kachel moet worden uitgehard (uitgehard) op alle nieuwe kachels. De nieuwe kachel moet de eerste paar keer matig worden gestookt, omdat dit ervoor zorgt dat de hittebestendige verf wordt uitgehard. Zodra de verf is uitgehard, is het mogelijk om de kachel krachtiger te stoken.
Als het een standaardinstallatie is, moet u doorgaans 24 uur wachten voordat u uw kachel aansteekt, zodat cement of kit de tijd heeft om uit te harden. Maar als de muren rond de kachel zijn gepleisterd of er mortel is gebruikt, moet u mogelijk langer wachten.
Als je het hele huis wilt verwarmen kun je er voor kiezen om bovenlangs ventilatiemogelijkheid te maken en dan de koele lucht het verst weg van de kachel juist richting de kachel blazen. Koude lucht is zwaarder en zal er voor zorgen dat de warme lucht weer de andere kant uit komt.
Bij een verlengd vuur laadt u grote stukken hout in uw houtkachel, stevig verpakt, zodat het vuur zich langzaam verspreidt van blok naar blok, waardoor uw brand 6 tot 8 uur of langer duurt . U hoeft niet snel opnieuw te laden. Dit soort branden zorgt voor een lage, constante warmte die de hele nacht kan blijven branden.
Een houtkachel van 15 kW zorgt voor extra warmte en is geschikt voor grotere ruimtes. Wanneer de kachel net aanstaat, is de warmte het beste voelbaar vlakbij de kachel. Naarmate tijd verstrijkt en het vuur laat branden, verspreidt de warmte zich en wordt de hele ruimte verwarmd.
Veel mensen steken de houtkachel van onderen aan. De aanmaakhoutjes gaan op de bodem en de blokken hout daarbovenop. Bij de Zwitserse manier van stoken begin je niet onderaan, maar juist bovenaan. Het wordt dan ook wel 'omgekeerd houtstoken' of de 'top-downmethode' genoemd.
Als uw kachel nieuw is, gebruik hem dan een paar keer (elke keer heter brandend) om eventuele verfgeuren te verwijderen . Stof uw kachel af als deze langere tijd niet is gebruikt, voorkomt dat het stof verbrandt en een geur afgeeft als u uw kachel gebruikt.
Te droog hout verbrandt vaak ook zonder voldoende warmte te genereren. Het kan dus zijn dat oud hout minder effectief is om te stoken, vooral in de koudere maanden, waarin u een constante warmtebron nodig heeft.
Een veelvoorkomende reden is dat er niet voldoende trek in het rookkanaal is. Goede ventilatie is hierbij cruciaal. Andere mogelijkheden zijn een verstopt rookkanaal, een verkeerde afstelling van de luchttoevoer of een mismatch tussen het rookkanaal en de haard of kachel.
Kijk naar het EPA-certificeringslabel op de achterkant van de kachel, of bekijk de actuele lijst met EPA-gecertificeerde houtkachels . Controleer ook op veiligheidslabels van de Underwriters' Laboratories of Canada (ULC) of een andere test- en certificeringsinstantie.
Een grove vuistregel is dat de pijp bijna moet reiken tot de nokhoogte van het dak van het aanliggende gebouw (de uitmonding mag in een hoek van 10 graden lager liggen).
Chemische of verfgeur uit houtkachel
Een chemische geur van uw houtkachel is normaal als het apparaat nieuw is . Dit komt omdat de kachelverf nog moet uitharden.
Voordat u de houtkachel gebruikt, is het essentieel om de verf te laten uitharden - Steek een klein vuur aan in de kachel en verhoog de temperatuur geleidelijk gedurende een paar uur om de verf goed te laten uitharden. Deze stap is cruciaal om de verf bestand te maken tegen hoge temperaturen.
Als je je afvraagt hoe je een nieuwe oven moet verbranden, begin je met het aanzetten van de ventilator (als je een afzuigkap hebt) en het openen van je ramen. Stel je oven in op een bakcyclus van 350° F. Laat je oven maximaal een uur draaien.
In het algemeen kan een houtkachel van goede kwaliteit 15 tot 20 jaar meegaan, mits goed onderhouden en verantwoord gebruikt. Het is echter belangrijk op te merken dat de levensduur van een houtkachel ook kan worden verkort als het overmatig wordt gebruikt of slecht wordt onderhouden.
Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.
De resterende as helpt het hout sneller te branden . De as heeft eigenschappen die het mogelijk maken de warmte van het vuur in te sluiten en te reflecteren in het hout, wat resulteert in een sneller verbrandingsproces. De as fungeert ook als de secundaire verbrandingskamer van de kachel. Zelfs als het vuur dooft, kan het nog steeds warmte vasthouden voor vele uren.
Het vermogen of de capaciteit van de haard wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en varieert doorgaans van 3 tot 16 kW. Een open haard gebruikt 5 à 6 kilo hout per uur, terwijl een moderne HR houtkachel slechts 1 à 1,5 kilo hout per uur verbruikt. Een houtkachel moet worden geïnstalleerd door een deskundige installateur.