Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
Verse zalm: Gebruik verse zalm binnen 1-2 dagen (voor verpakte verse zalm, zie de houdbaarheidsdatum op de verpakking). Gerookte zalm: Gebruik gerookte zalm binnen de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Zorg er na opening voor dat het product op de juiste manier wordt behandeld en opgeslagen, gekoeld tussen 0˚C - 4˚C en binnen 72 uur wordt geconsumeerd.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
In de koelkast kun je de gerookte zalmfilet 12 dagen bewaren en diepgevroren is gerookte zalm minimaal 3 maanden houdbaar.
Als het gaat om het vers houden van uw lox na opening, moet u deze in de koelkast bewaren of invriezen als u deze langdurig wilt bewaren. Als het gaat om de houdbaarheid van geopende of verse lox van de supermarkt, is deze over het algemeen ongeveer een week houdbaar in de koelkast.
De gerookte zalm is ongeveer voor 10 dagen houdbaar, mits in de koelkast bewaard.
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Gooi restjes weg die ouder zijn dan 2-3 dagen .
Ongeacht of de zalm bedorven lijkt, gooi hem na 3 dagen weg. Omdat bacteriën en schimmels na een paar dagen beginnen te groeien, kan het eten van de overgebleven zalm na die periode je erg ziek maken.
ZiekteNa het eten van een met salmonella besmet product, veroorzaken de bacteriën een ontsteking in de dunne darm. Deze voedselvergiftiging kan onder meer leiden tot ziekte van organen en buik- en paratyfus. Enkele symptomen zijn buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts en overgeven.
Vacuümverpakte vis levert een veilig en lekker product op wanneer het wordt bereid , omdat bij het vacuümverpakken de kleur, textuur en smaak van het voedsel langer behouden blijven en de beste kwaliteit behouden blijft.
Hoe lang zalm bewaren na ontdooien
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Zet het in de koelkast en het zou morgenavond ontdooid moeten zijn . Dit is de veiligste manier en behoudt de beste textuur. Als je het eerder nodig hebt, kun je het in een kom doen (laat het vacuüm sealen) en er koud water overheen laten lopen tot het ontdooid is. Dit zou slechts ~30 min. moeten duren.
Verse vis heeft een frisse geur en ruikt naar de zee. Zodra de vis een geurtje verspreidt, is hij niet meer vers. Heeft hij een ammoniakgeur, dan is hij niet meer geschikt voor consumptie. Verse vis heeft een glanzende huid zonder verkleuringen en met een heldere slijmlaag.
Blijf zalm eten! Zalm bevat veel eiwitten en omega-3-vetzuren die goed gedocumenteerde voordelen bieden voor het hart en de hersenen. Wilde zalm is een goede keuze en gekweekte zalm is een goed alternatief . Vrouwen in de vruchtbare leeftijd en jonge kinderen moeten vis blijven eten waarvan bekend is dat deze weinig verontreinigingen bevat.
Hoelang blijft een zalm goed? In de vacuüm verpakking is de zalm ongeveer 21 dagen houdbaar. Als het open is gemaakt in de koeling ongeveer 4-5 dagen.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Gekookte vis en andere zeevruchten kunnen veilig 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard . Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar voorkomt ze niet. Daarom is het belangrijk om voedsel binnen de aanbevolen tijd te gebruiken voordat het bederft of gevaarlijk wordt.
Ongeopende gerookte zalm: Wanneer u ongeopende gerookte zalm in de koelkast bewaart, kan deze ongeveer twee weken na de "ten minste houdbaar tot"-datum worden bewaard . Zorg ervoor dat deze goed is ingepakt of verzegeld om blootstelling aan lucht te voorkomen. Geopende gerookte zalm: Zodra de verpakking is geopend, moet de gerookte zalm binnen drie tot vijf dagen worden geconsumeerd.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Verhit de olie middelhoog vuur in een kleine koekenpan met dikke bodem. Bak de zalm ca. 3 min. op de 'mooie' kant, de kant waar geen huid heeft gezeten. Draai als de zalm goudbruin is om met een bakspatel, zet het vuur laag en laat in nog 3-4 min. gaar worden, afhankelijk van de dikte van de filet.
Na opening van de verpakking is gerookte vis nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Dat geldt ook voor los verpakte gerookte vis. Open de verpakking ongeveer een uur vóór het opdienen en proef de zalm bij kamertemperatuur.
Het moet in de verpakking worden bewaard of in huishoudfolie worden gewikkeld om het vocht te behouden . Eenmaal gekoeld, kunt u de vis normaal gesproken ongeveer 2-3 weken bewaren, gedurende welke tijd hij heerlijk blijft smaken. Als u gerookte zalm ergens naartoe wilt vervoeren, bijvoorbeeld voor een picknick, raden we aan een koelbox te gebruiken.
In ieder geval ergens tussen de 20 en 60 dagen ongeopend in de koelkast, ervan uitgaande dat de voedselveiligheid tijdens het pekelen of roken niet in gevaar is gekomen.