Je kunt taleggio in de koelkast bewaren, goed ingepakt in vershoudfolie of kaaspapier. De kaas is dan vijf tot zes dagen lekker.
Het resultaat is verbluffend. Onder de kleverige, soms iets muf riekende korst zit een geweldig zacht romige kaas met een smaak die neigt naar bloemen, kruiden en truffel. Niet zonder reden is de Taleggio al bijna duizend jaar de trots van de vallei. En nog steeds onbeperkt houdbaar!
Taleggio DOP is een zachte kaas met een gewassen rode korst. Deze kaas is afkomstig uit het Taleggio dal in Bergamo, Lombardije (Italië). De Taleggio kaas heeft strepen in de oranje-roze korst met daarin blauwgrijze schimmelvlekken. De korst en het vloeipapier op de kaas is eetbaar.
Taleggio Arrigoni DOP
Dit is een roodbacteriekaas waardoor de korst zacht en licht rood is, een beetje nattig doordat de kaas tijdens de rijping regelmatig wordt gewassen en met wat blauwgrijze schimmelsporen erop. En die korst kan je gewoon eten. Subliem dus voor de echte kaasliefhebber.
Taleggio is vernoemd naar de vallei van oorsprong en is een belichaming van traditie. De grove schil is eetbaar en staat in groot contrast met de romige binnenkant. Samen creëren ze een naadloze mix van tegengestelde sensaties in termen van zowel smaak als consistentie. Het resultaat is zacht en licht zuur.
Het is ook een perfecte smeltkaas, die heel geschikt is in bijvoorbeeld een lasagna. Houd je niet van de pittige roodbacteriesmaak van de taleggio of kun je hem niet vinden in de winkel? Neem dan bijvoorbeeld brie, camembert of port salut als vervanger voor taleggio.
Als u schimmel in de kaaspasta zelf opmerkt , gooi deze dan onmiddellijk weg, want dit is een duidelijk teken van bederf. Smaakprofiel: Taleggio heeft een robuust en complex smaakprofiel.
Taleggio is het lekkerst als u het binnen een week na aankoop eet. U kunt het echter goed verpakt maximaal drie weken in de koelkast bewaren.
Naarmate het ouder wordt, kan er een laag witte en grijze schimmel ontstaan. Deze schimmels zijn allemaal eetbaar en dragen bij aan het karakter van het hout.
Gewassen korst en vierkante kaas
Vierkante kazen moeten diagonaal vanaf de hoek worden gesneden. Een kaas als Saint Angel kan in die gelijkbenige driehoeken worden gelaten. Voor grotere kazen zoals taleggio, snijdt u opnieuw in een kruispatroon .
Taleggio is een tafelkaas die perfect is om zo te eten of om toe te voegen aan gerechten zoals de populaire Risotto al Taleggio . Wat betreft de wijn, het past goed bij een rode, fruitige en koele wijn, zoals Franciacorta Rosso DOCG.
Taleggio is een Italiaanse kaassoort, afkomstig uit het stadje Taleggio in de Val Taleggio, vlak bij Bergamo in Lombardije. Het is een kaas met een gewassen korst met een beschermde oorsprongsbenaming (Denominazione di Origine Protetta), die al sinds de 11e eeuw in de regio gemaakt wordt.
Daarom wordt het over het algemeen afgeraden om Taleggio in te vriezen .
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Zowel als onderdeel van een kaasplateau als bij de bereiding van gerechten is Taleggio een goede toevoeging, mede doordat het goed smelt. De kaas wordt gemaakt van de gepasteuriseerde melk van koeien die grazen op alpenweiden op soms wel 2000 meter hoogte.
Het wordt gemaakt met verse koemelk en naarmate het ouder wordt, wordt het gewassen met een mengsel van zout en water . Na verloop van tijd ontwikkelt het een vochtige korst en een funky aroma dat de binnenkant van de kaas een melkachtige maar sterke smaak geeft met tonen van hooi en noten.
Zodra de verpakking is geopend, gebruikt u voorgesneden kazen binnen 5-7 dagen . Als u vers gesneden delikaas koopt, gebruikt u deze binnen 5-7 dagen na aankoop voor de beste kwaliteit.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
De combinatie van zout, vochtigheid en lage zuurgraad creëerde een oranje/roze korst met scherpe aroma's. Genieten van een Stinky Cheese wordt vaak beschouwd als een verworven smaak.
Taleggio goed bewaren is essentieel om de versheid te behouden en bederf te voorkomen. De kaas moet in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur van ongeveer 40°F (4°C) . Om te voorkomen dat de kaas uitdroogt, wikkelt u de kaas in bakpapier of vetvrij papier voordat u deze in een luchtdichte verpakking doet.
Taleggio, net als elk bederfelijk voedsel, mag niet voor langere tijd op kamertemperatuur worden bewaard . Kaas, inclusief Taleggio, is vatbaar voor bacteriegroei wanneer het wordt blootgesteld aan temperaturen tussen 40°F en 140°F (4°C en 60°C).
de vormen worden ongeveer eens per zeven dagen met zout water gesponst om schimmelvorming te voorkomen . Taleggio PDO is vierkant, met een dunne, zachte korst; de korst heeft een natuurlijke roze kleur, met de karakteristieke aanwezigheid van grijze of licht saliegroene schimmel.
Fontina, Brie en Gorgonzola zijn enkele van de beste vervangers voor Taleggio. Elk van deze kazen heeft zijn eigen unieke smaak en textuur, waardoor ze veelzijdige opties zijn voor verschillende gerechten. Dus de volgende keer dat u Taleggio niet kunt vinden, probeer dan een van deze vervangers om te genieten van een vergelijkbare smaak en textuur.
De vierkazenpizza bestaat over het algemeen uit een basis van mozzarella en een blauwe schimmelkaas, meestal gorgonzola. De overige twee kazen zijn vaak een zachte romige kaas (Fontina) en een wat hardere kaas die geraspt moet worden. Denk aan Parmigiano Reggiano, beter bekend als Parmezaanse kaas.