Op papier zijn onze gedroogde worsten 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan ook wanneer ze aangesneden zijn.
Droge worst is een verduurzaamd vleesproduct en kan in principe buiten de koeling worden bewaart. Toch is het raadzaam om een worst niet te lang aan kamertemperatuur en de buitenlucht bloot te stellen. Alhoewel het niet zal bederven kan een worst wel zijn aroma verliezen en verder uitdrogen.
Te gebruiken tot: gebruik of vries in vòòr of op datum
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Tot 6 maanden na THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Kan vacuüm verpakte rookworst bederven? Als u kiest voor vacuüm verpakt, dan is de houdbaarheid in de koelkast bij 7°C 30 dagen en in de vriezer bij -18°C een half jaar.
Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan natuurlijk ook wanneerze aangesneden zijn. Het gemiddelde van onze klanten ligt echter op 2-3 dagen.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Hoe lang kun je Braadworst bewaren? Gebakken en rauwe braadworst kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Bij rauwe worst moet je de worst wel goed afdekken, en dat is bij de gebakken versie ook beter. In de vriezer blijft reeds gebakken braadworst nog drie maanden goed.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening. Gerookte zalm: 2 dagen na opening.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
Vaak krijgen we de vraag; ''is de worst nog eetbaar met de schimmels erop?'' Het antwoord hierop is ja! Zeker weten. Sterker nog; de schimmel geeft de worst een mooie bedekking, en zorgt voor een enorme geur- en smaakboost!
Dat wordt veroorzaakt door een schimmel die tijdens het productieproces aan de worst wordt toegevoegd. Het produceren van droge worst zonder schimmel gaat sneller en is dus goedkoper. Maar voor een ambachtelijke uitstraling voegen sommige producenten een wit neplaagje toe aan hun droge worst.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Vacuüm verpakken van vlees. Vacuum verpakken van vlees is de beste manier om vlees langdurig te bewaren, met behoud van kleur en smaak en zonder kans op vriesbrand plekken. De vacuumverpakking geeft een professionele en hygienische uitstraling aan het verpakte vlees.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Salami, bacon, gedroogde ham, gerookte ham en ontbijtspek: maximum 1 week. Rookvlees, boterhamworst, gekookte worst, smeer- en leverworst, gekookte vleeswaren zoals ham, casselerrib, kipfilet en kalkoenfilet: maximum 4 dagen. Vleesbrood, paté, gebraden rosbief; bloedworst, hoofdvlees: maximum 2 dagen.
Salami als hele worst kan 1 tot 2 maanden op een droge, donkere en goed geluchte plaats, opgehangen, bewaard worden. Hoe langer de Salami hangt hoe krachtiger de smaak wordt. Salami als gesneden vleeswaar kan, onderin in de koelkast met een temperatuur van 4 graden, tot 7 dagen bewaard worden.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Als je voeding vacuüm verpakt, kunnen ook de lekkere sappen en smaken nergens meer heen. Bovendien is er ook geen sprake meer van vriesbrand die de structuur en smaak van vlees kan veranderen. En het allerbeste? Ook vitaminen en mineralen blijven optimaal bewaard.