Het brood is ongeveer vijftien centimeter lang en is gevuld met een worst van gehakt. In tegenstelling tot het saucijzenbroodje en het Belgische worstenbrood is het Brabants worstenbrood niet van bladerdeeg, maar van zacht witbrooddeeg gemaakt.
Verwarm de oven voor op 170°C. Na ongeveer 8 minuten in de oven zijn de worstenbroodjes heerlijk warm en krokant. Het opwarmen kan op een bakplaat of rooster in het midden van de oven. Eet smakelijk!
Bak de bollen in een op 200°C voorverwarmde oven in 20 à 25 minuten goudbruin.
In tegenstelling tot wat velen denken kunt u pas gekocht worstenbrood het beste in de koelkast leggen om ze hier bewaren. Leg worstenbrood bij voorkeur dus niet in de voorraadkast of kelder. Dit kan het worstenbroodje een stuk taaier maken. De koelkast houdt de broodjes ook koel.
Wanneer een oven niet voorhanden is, kan de magnetron ook prima dienen als opwarmer. Houd hierbij voor ieder worstenbroodje 20 seconden opwarmtijd aan. Dus voor één worstenbroodje 20 seconden, voor 2 worstenbroodjes veertig seconden, enzovoorts.
Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Het wordt traditiegetrouw vooral gegeten tijdens kerst (na de mis) en met carnaval. Het worstenbroodje kan zowel warm als koud worden gegeten.
De meeste mensen zijn te porren voor een worstenbroodje met… mosterd! Deze scherpe saus staat op de tweede plaats, met 11%. Daarna volgen curry, mayo en ketchup.
- Maak een dubbele hoeveelheid worstenbroodjes en vries ze in. Bak de broodjes die je invriest maar 20 minuten i.p.v. 25 minuten, laat ze afkoelen en verpak ze goed in een diepvrieszakje in de diepvries zijn ze nog (uiterlijk) 2 maanden houdbaar.
Laat de worstenbroodjes eerst op kamertemperatuur komen, leg daarna de worstenbroodjes 8 minuten op 170 graden in een voorverwarmde oven. Als de worstenbroodjes nog bevroren zijn dien je deze 14 minuten in een voorverwarmde oven op te warmen.
Rol de bollen uit tot een ronde plak en vorm de worstenbroodjes. Bestrijk de worstenbroodjes met een losgeklopte eidooier en bak ze af in de Airfryer. De baktijd is 15 minuten op 170 graden.
Verloren maandag zou komen van 'Verzworen maandag': de dag waarop ambtenaren in de Middeleeuwen hun eed aflegden en er in plaats van gewerkt, gefeest werd. De stad trakteerde op die dag z'n ambtenaren op worstenbrood en appelbollen, kwestie van het feest betaalbaar te houden.
Een goed worstenbroodje is helemaal niet droog, maar smeuïg dankzij het lichtgekruide vettige worstje. Warm zijn ze krokant. Eet je ze koud? Dan smelt het secuur gevouwen witbrooddeeg op je tong.
We willen natuurlijk niet dat men iets tekort komt. Daarom rekenen we 3 stuks per persoon en iets erbij.
Het openscheuren van worstenbroodjes zorgt voor een minder aantrekkelijk en sneller uitdrogend product. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn: De deegstukjes zijn te dun uitgerold. De ovenwerking die ontstaat bij het bakken, creëert te veel druk op het deeg waardoor het scheurt.
De uiteinden rol je er vanaf met de zijkanten van je handen en je rolt nog even goed na om een mooi egaal resultaat te krijgen. Leg de worstjes met de naad naar beneden op de bakplaat die je met een vel bakpapier hebt bedekt.
Worstenbroodjes hoef je niet te ontdooien, en kun je direct 12 tot 13 minuten opwarmen in oven of airfryer. De oven moet voor verwarmd worden op 175 graden. Ontdooi je de broodjes eerst, en dat doe je dan in de koelkast, hoeven de broodjes nog een minuut of 8 opgewarmd worden.
Als u de worstenbroodjes hetzelfde weekend nog gaat eten, kunt u ze gerust buiten de koeling bewaren.
Opwarmen van worstenbroodjes uit de diepvries
Niet ontdooide worstenbroodjes warm je het best op in een voorverwarmde heteluchtoven op 170°C à 180°C en dat voor een 12tal minuten. Er zijn natuurlijk geen gelijke ovens, dus naar smaak af te bakken!
De piro's moeten tijdens het opwarmen regelmatig gekeerd worden. Warm serveren is de boodschap. Alternatief kunnen de piro's ook opgewarmd worden in de oven of de microgolfoven. Geen te hoge temperatuur hanteren is de boodschap.
Anne. Hallo Andy, afbakbroodjes kun je heel goed invriezen, gewoon in een diepvrieszak. Ze kunnen in ieder geval een maand of vier in de vriezer blijven.
Er zitten 286 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) worstenbroodje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'worstenbroodje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
2,2 gram suikers. 0,7 gram vezels. 8,9 gram eiwit. 1,23 gram zout.
Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is, weet niemand. Het was in ieder geval in het begin van de twintigste eeuw bekend als lekkernij als de mensen terugkwamen van de kerk met kerstmis.