Er bestaan helaas geen vaste regels over de geldigheid of het laten vervallen van een schriftelijke waarschuwing. Indien je van mening bent dat je officiële waarschuwing terecht gegeven is, dan raden we je aan om op te laten nemen tot wanneer deze van kracht is.
Hoewel één en ander natuurlijk afhangt van de specifieke omstandigheden, geldt in het algemeen een houdbaarheidstermijn van officiële waarschuwingen van vijf jaar.
Er is geen wet die voorschrijft hoeveel officiële waarschuwingen er moeten zijn gegeven voordat een werkgever jou mag ontslaan. De gedragingen die jij hebt begaan moeten ernstig genoeg zijn om jou te mogen ontslaan.
Voor een ontslag is één officiële waarschuwing nooit genoeg. In sommige gevallen zijn zelfs meerdere officiële waarschuwingen niet genoeg. Veel werkgevers denken dat ze na drie officiële waarschuwingen hun werknemer altijd mogen ontslaan. Dit is echter niet het geval.
1 Reageer schriftelijk
Het is in ieder geval belangrijk om schriftelijk te bevestigen dat je deze hebt ontvangen, wat je ook van de waarschuwing vindt. Ben je het eens met de waarschuwing? Stuur een schriftelijke reactie naar je werkgever, eventueel met wat nuanceringen of jouw kant van het verhaal.
Wat kan ik doen bij een officiële waarschuwing? Na een officiële waarschuwing moet u uw gedrag aanpassen. Anders kan uw werkgever u op non-actief stellen of zelfs ontslaan. Als u het niet eens bent met de waarschuwing, kunt u hiertegen protesteren.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit.In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
Eerst stuur je een aangetekende brief naar jouw werkgever, waarin je uitlegt wat er gebeurd is. Vervolgens vraag je om intrekking van de waarschuwing of de toevoeging van jouw brief aan je personeelsdossier. De werkgever kan je per direct ontslaan wanneer je meer dan één officiële waarschuwing hebt gehad.
Volgens de wetgever is een waarschuwing een zakelijke terechtwijzing die de onjuistheid van een handelwijze naar voren brengt, zonder daarop het stempel van laakbaarheid te drukken. Een berisping heeft een verwijtend/veroordelend (lakend, afkeurend) karakter.
Een werkgever kan besluiten om jou als werknemer niet meer op de werkvloer te willen hebben. Hij kan je schorsen of op non actief stellen. Het gevolg van een schorsing en op non-actief stelling is vrijwel hetzelfde. Je mag geen arbeid meer verrichten en bent niet langer welkom op de werkvloer.
Een officiële waarschuwing geef je atijd schriftelijk. In de officiële waarschuwing beschrijf je wat er is voorgevallen (feitelijk) en wanneer het is gebeurd. Je voegt daar aan toe wanneer je de werknemer op de hoogte hebt gebracht. Ook meld je de consequenties bij herhaling van het gedrag.
Een waarschuwing is een conditionele voorspelling, meestal bedoeld om de ontvanger ervan te wijzen op een gevaar. De etymologische oorsprong van het woord wordt gevormd door de woorddelen waer (hoede, opmerkzaamheid) en schuwen (vrees inboezemen).
Een berisping is een waarschuwing dat bepaald gedrag niet wordt getolereerd. Je doet dat als werkgever schriftelijk voor opname in het personeelsdossier. Het is een lichte straf, maar door de opname in het dossier kan het later toch belangrijk zijn.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Hebt u nog vakantiedagen over als uw arbeidsovereenkomst stopt? U krijgt deze uitbetaald. U kunt met uw werkgever ook afspreken dat hij een deel van de vakantiedagen uitbetaalt en dat u een aantal vakantiedagen opneemt. Bij ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven.
Wil je weten of je recht hebt op transitievergoeding als je zelf ontslag neemt? Lees hierover in dit artikel. In principe heb je geen recht op een transitievergoeding bij zelf ontslag nemen, tenzij je ontslag neemt omdat je werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld (of na gelaten).
De hoogte van de transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Wat veel mensen niet weten is dat de hoogte van de vergoeding in de meeste gevallen onderhandelbaar is.
Er is wettelijk geen termijn vastgesteld voor hoe lang een officiële waarschuwing geldig is. Het is mogelijk om in bezwaar te gaan wanneer je het niet eens bent met de waarschuwing. Het is wel belangrijk om schriftelijk te reageren op de waarschuwing.
Voorbeelden werkweigering
Het niet uitvoeren van opgedragen werktaken. Op vakantie gaan terwijl de werkgever hier geen verlof voor heeft gegeven. Na een hoog opgelopen conflict naar huis gaan en pas willen terugkomen als de werkgever zijn excuses aanbiedt.
Als je werkgever je wilt ontslaan kan hij je dat niet gewoon mondeling meedelen of via een per post verstuurde brief. Hij kan je dit op 2 manieren laten weten: bij een ter post aangetekende brief. De brief wordt geacht de bestemmeling te bereiken op de derde werkdag na de datum van verzending.