Een koe is ongeveer 9 maanden drachtig. Net zoals een vrouw pas melk kan geven na een bevalling, is dat bij een koe ook pas na een kalving. Een melkkoe geeft gemiddeld 27 liter melk per dag of zo'n 8000 liter per jaar.
Na de bevruchting van de koe heeft zij een draagtijd van negen maanden (bij sommige rassen iets langer, bij andere iets korter), waarin de bevruchte eicel zich ontwikkelt tot een levensvatbaar kalf.
Zodra de kop in de bekkenholte ligt, wordt de buikpers krachtiger (door de druk van de kop in het bekken) en ontstaan de persweeen. De uitdrijving duurt bij koeien 1-4 uur en bij vaarzen 2-6 uur. Bij vaarzen duurt het gemiddeld langer, omdat: 1. Het kalf in verhouding tot de geboorteweg gemiddeld groter is.
Hoe lang was de koe drachtig? De verwachte draagtijd bij koeien is 280 dagen. Op grond van de aangeleverde inseminatielijst was de koe 247 dagen drachtig en was er sprake van een vroeggeboorte.
Drachtcontrole via MPR Dracht
Je kunt drachtigheid van de koeien ook checken via een melkmonster, als onderdeel van de mpr: met MPR Dracht van CRV.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
Aan het andere uiteinde van het spectrum heeft de Noord-Amerikaanse opossum de kortste draagtijd in het dierenrijk.
Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld. Een halve hectare weide huren kost ongeveer 800 euro per jaar.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Jongvee vanaf een jaar oud wordt een pink genoemd. Jongvee vanaf zo'n vijftien maand, de leeftijd waarop ze gedekt of geïnsemineerd worden, wordt een vaars genoemd. Wanneer ze negen maand later kalven, op een leeftijd van twee jaar, worden ze koe.
Koeien hebben een vruchtbaarheidscyclus van 3 weken of 21 dagen. Om de drie weken is een koe dus vruchtbaar oftewel bronstig of tochtig.
Gemiddeld krijgt een koe in Nederland 4 kalfjes gedurende haar leven. Veel melkkoeien worden al op relatief jonge leeftijd van 6 à 7 jaar geslacht, terwijl een koe wel 20 jaar oud kan worden.
Tweelingdracht is erfelijk maar ook andere factoren spelen een belangrijke rol bij het krijgen van tweelingen. Elementen die een rol kunnen spelen, zijn onder andere de hoogte van de melkgift en de leeftijd van de koe. Zo hebben oudere koeien hebben een hogere kans op tweelingdracht dan vaarzen.
Op welke leeftijd worden de koeien geslacht? De koeien worden tussen hun vierde en zesde jaar geslacht, ossen gaan met ongeveer 2 ,5 jaar naar de slager.
Wat is het hoogste aantal kalveren dat uit één zwangerschap is geboren? Koeien krijgen tijdens een normale dracht meestal maar één kalf. Het zal je echter verbazen te horen dat één koe kreeg maar liefst 16 kalveren over een periode van vier jaar.
World's Oldest Cow Died In Kerry At 49 Years Old. and Rared 39 Calves During Her Life.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen. Koeien kunnen wel 20 jaar oud worden, maar worden meestal al eerder geslacht voor het vlees en de vacht.
Nooit levensvatbaar
"Een dier en een mens liggen te ver van elkaar vandaan. De eitjes herkennen elkaar simpelweg niet."
Maagdelijke voortplanting, waarvan de wetenschappelijke naam parthenogenese luidt, komt in het dierenrijk vaker voor. Bij onder andere vogels, haaien en reptielen komt het fenomeen regelmatig voor, maar dit is volgens de BBC de eerste keer dat het is vastgesteld bij een krokodil.
Nog een opmerkelijke bevinding is dat een zwangerschap bij de coelacanth ongeveer vijf jaar duurt. De vrouwtjes kunnen pas na hun vijftigste verjaardag paren. Mannelijke coelacanthen zijn geslachtsrijp van hun veertigste tot hun zestigste levensjaar.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd. 3. Wanneer je zwanger bent, neemt je bloedvolume met maar liefst 50% toe – zo is er genoeg voor jou en je baby!
De Tasmaanse duivel of Sarcophilus harrisii, ook wel buidelduivel genoemd, werpt zo'n 40 jongen per keer. In de buidel is er echter maar plaats voor vier dieren, waardoor de rest sterft. Van de vier overlevende jongen overleeft er bovendien maar één het eerste jaar.