De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming.Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt.
Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar. De tweede prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik. De vaccinatie kost in totaal €90 of €45 per prik.
Vaccinatie kan op elke leeftijd gebeuren vanaf de leeftijd van 12 maanden en bestaat uit 2 spuitjes met 6 maanden tussentijd. Je kan ook kiezen voor een gecombineerd vaccin tegen hepatitis A en hepatitis B, maar dan zijn er 3 spuitjes nodig omdat die lager gedoseerd zijn.
Houd er rekening mee dat de inenting pas na 2-3 weken tegen de ziekte beschermt. Laat u dus minimaal 3 weken voor vertrek naar een risicoland inenten. U krijgt meestal twee opeenvolgende inentingen met een 0.5-1 jaar tussentijd. De bescherming houdt dan ongeveer 25 jaar aan.
Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. De ziekte wordt niet chronisch.
Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking door een virus. De ziekte gaat vanzelf over. Iedereen kan hepatitis A krijgen. In Nederland komt de ziekte vooral voor bij schoolkinderen en mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Turkije en Marokko en tropische gebieden.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Geschat wordt dat in Nederland 5 - 10% van de ziektegevallen via voedsel wordt overgebracht. De kans op een hepatitis A-infectie is hoger in landen met slechte sanitaire voorzieningen, matige hygiëne, of waar geen veilig drinkwater is. De NVWA adviseert reizigers naar zulke gebieden zich te laten inenten via de GGD.
De virale vormen van hepatitis variëren al naargelang het betrokken virus: hepatitis A-virus (HAV), de minst ernstige vorm. hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
De hepatitis A-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekte hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. Met een enkele hepatitis A-vaccinatie bent u ongeveer één jaar beschermd tegen deze ziekte. Als u een tweede inenting tegen hepatitis A laat zetten, bent u minstens dertig jaar beschermd.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, verminderde eetlust en buikpijn. Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn of slaperigheid. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan één tot twee dagen aan. Een enkele keer duren ze tot twee weken.
Als de vaccinatie goed aanslaat, bent u levenslang beschermd tegen hepatitis B. Voor sommige reizigers zijn beide vaccinaties (hepatitis A + hepatitis B) aan te raden. Hiervoor bestaat een gecombineerd vaccin. Dit wordt gegeven in een serie van 3 dosis verspreid over 6 maanden.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Na een primaire kuur zijn bij vrijwel alle gezonde personen antistoffen tegen hepatitis A en B gevormd. Voor Ambirix zijn langetermijngegevens van antistoffenpersistentie beschikbaar tot maximaal 15 jaar na vaccinatie; voor Twinrix zijn er gegevens tot 20 jaar na vaccinatie.
Hepatitis A is de minst ernstige vorm van hepatitis. Deze vorm komt vooral bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. In Nederland kan de ziekte voorkomen bij schoolkinderen en bij mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika.
De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht (verkleuren van huid, oogwit, ontlasting en urine) en soms jeuk. De meeste mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.
Positief: Positief betekent dat een antistof tegen het hepatitis A virus is aangetoond. Als de antistof van het type IgM is, duidt dat op een acute infectie, terwijl de aanwezigheid van IgG laat zien dat de infectie al langer geleden is opgetreden.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Je bent welkom bij elke GGD.
Neem naar de afspraak mee: de oproepkaarten. het vaccinatiebewijs van je kind (dit zit meestal in het 'groene' of 'blauwe' boekje van het consultatiebureau) de door de ouder ondertekende antwoordstrook op de achterkant van de uitnodigingsbrief.
Hoeveel tijd moet er tussen mijn laatste vaccinatie en de booster zitten? Er moet minimaal 3 maanden zitten tussen je laatste vaccinatie en de booster.
Mensen van 12 tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico
U kunt de herhaalprik tegen corona krijgen nadat de mensen met een medisch hoger risico en zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact hiervoor zijn uitgenodigd. Vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of besmetting kunt u de herhaalprik halen.
Herstelbewijs 180 dagen geldig
Uw herstelbewijs is na 180 dagen na uw positieve coronatest niet meer geldig. Voor een geldig coronabewijs moet u dan 1 prik halen.