Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Daarna is een periodieke herhaling (eens in de 10 jaar) voldoende om beschermd te blijven. Deze vaccinatie is dan eenmalig en beschermt je weer tien jaar. Als je nooit eerder bent gevaccineerd tegen DTP dan heb je een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn.
Het vaccin is heel effectief, vooral als het op jonge leeftijd wordt gegeven. Na een volledige serie prikken ben je voor de rest van je leven beschermd. Het vaccin is al meer dan 30 jaar in gebruik en er is dus ruime ervaring mee.
De DTP-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio. Met de DTP-vacicnatie bent u (als u kinderprikken heeft gehad) 10 jaar beschermd tegen deze ziekte. Indien u nooit eerder bent gevaccineerd tegen DTP dan heeft u een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn.
De eerste vaccinatie biedt maximaal 1 jaar bescherming, na de tweede bent u voor minstens 30 jaar beschermd. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet minstens een periode van 6 maanden zitten. De tweede vaccinatie wordt bij voorkeur in de periode van 6 tot 12 maanden na de eerste vaccinatie gegeven.
DTP vaccinatie geeft( als u in de jeugd eerder gevaccineerd bent) na één inenting een beschermingsduur van tien jaar. Wie deze vaccinaties nooit eerder heeft gehad wordt aangeraden een volledige serie van drie injecties te laten toedienen.
De DKTP-Hib-HepB vaccinatie moet meerdere malen worden herhaald. Met 5 maanden krijgt je kindje voor deze ziekten opnieuw een prik. Deze vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, hib-ziekte en hepatitis B. Ook de vaccinatie tegen pneumokokkenziekte wordt op deze leeftijd herhaald.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Het is daarom belangrijk om de tetanusimmunoglobuline (TIG) en de tetanusvaccinatie zo snel mogelijk na de verwonding toe te dienen. Mocht u er later achter komen dat er een tetanusprofylaxe nodig is, dan is het nog zinvol om dit tot 21 dagen na de verwonding te geven.
Wanneer u nog nooit een DTP-vaccinatie heeft gehad, is het belangrijk om vijf weken voor vertrek langs te komen voor een vaccinadvies. Over het algemeen geldt dit voor mensen die vóór 1950 zijn geboren. Wanneer u als kind wél tegen DTP bent gevaccineerd, is drie weken voor vertrek voldoende.
7.9 De DKTP-boostervaccinatie voor de 4-jarigen. De uitnodiging voor deze vaccinatie wordt verstuurd in het jaar dat een kind 4 jaar wordt. De vaccinatie wordt normaliter rond de leeftijd van 3 jaar en 9 maanden toegediend.
BMR-vaccin zit ook in het Rijksvaccinatieprogramma voor jonge kinderen. U krijgt 1 vaccinatie, daarna bent u levenslang beschermd. De plaats van de injectie kan wat rood, pijnlijk of gezwollen worden. Dit gaat vanzelf weer over.
Bent u nog niet eerder ingeënt, dan heeft u 3 inentingen nodig: de eerste 2 met een maand ertussen, de laatste 6 maanden na de tweede inenting. De bescherming tegen tetanus duurt minstens 10 jaar. Als u elke 10 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen tetanus.
Met vier jaar krijgt je kind één vaccinatie: de DKTP-prik. De DKTP-prik beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen. Het Rijksvaccinatieprogramma start bij kinderen in het eerste levensjaar met DKTP-Hib-HepB-prikken. Dit vaccin beschermt behalve tegen tetanus ook tegen difterie, kinkhoest, polio, Haemofilus influenzae B en Hepatitis B.
Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest. In de loop der jaren is daar vaccinatie bijgekomen tegen bof, mazelen, rode hond, Haemophilus influenzae type b, meningokokken type C, hepatitis B, pneumokokken en als laatste humaan papillomavirus bij meisjes.
Het vaccin veroorzaakt geen ernstige klachten of ziektes. De vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit 3 prikken. Na de 3e prik ben je levenslang beschermd.
Het is belangrijk om in landen waar rabiës veel voorkomt bij huisdieren uit de buurt te blijven van honden of katten en deze dus niet te aaien. Daarnaast bestaat er een vaccinatie tegen rabiës. Na 2 vaccinaties met een tussentijd van minimaal 1 week ben je levenslang beschermd.
Jazeker, het is altijd de moeite waard om toch een afspraak te maken. De DTP en de hepatitis A vaccinaties, die voor bijna alle landen worden aanbevolen, zijn nog zinvol tot op de dag van vertrek. Al tijdens het eerste consult krijg je jouw vaccinaties. Bijna alle vaccinaties kunnen op hetzelfde moment gegeven worden.
Op 9-jarige leeftijd krijgt je kind opnieuw vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR), en tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Deze twee vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten. Vaccinaties tegen kinkhoest, pneumokokken en Hib-ziekten zijn niet meer nodig.
Voor het BioNTech/Pfizer-vaccin wordt een prikinterval van 6 weken gehanteerd tussen de eerste en de tweede prik, voor Moderna 4 weken en voor AstraZeneca 12 weken.