Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed. Zelfgemaakte hummus bevat geen conserveermiddelen en is daardoor bederfelijker.
Twee dagen is alles wat dips nodig hebben om onveilig te worden om te eten, hoewel dit sneller kan gebeuren, waarschuwt ze. "Het punt is dat zodra je het deksel opent, bacteriën in de lucht zich op de dip gaan nestelen," zegt Dr. Freestone.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Is tahin gezond voor je? Daar kunnen we kort over zijn: ja!Tahin is niet alleen lekker, maar ook gezond.Het bevat namelijk gezonde vetten, vitamines en mineralen zoals magnesium en ijzer.
Het vormt de basis van de tahinsaus die onder meer bij shoarma en falafel wordt geserveerd. Tahin is ook heerlijk bij geroosterde groenten, in een dressing of een soepje. De pasta is zelfs lekker puur op een toastje of op de boterham, als een soort van pindakaas. Hij wordt zelfs geserveerd bij vanille-ijs.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Geopende balsamico-azijn is bijna onbeperkt houdbaar als hij op de juiste manier wordt bewaard. De kwaliteit en smaak kunnen echter na verloop van tijd veranderen. Het is aan te raden om balsamico-azijn op een koele, donkere plaats te bewaren. De fles moet na gebruik goed worden afgesloten.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Hummus. Je kunt hummus zo'n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
“Je kan eieren zeker 1 maand in de koelkast bewaren – meestal is dit nog één week na de uiterste verkoopdatum”, zegt Devlieghere. “Bewaar ze wel degelijk in de koelkast, niet eruit.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Hummus is een goede bron van eiwitten
Je lichaam heeft deze belangrijke bouwstoffen namelijk nodig om je botten en spieren te onderhouden. Kom je met moeite aan je dagelijkse portie eiwitten? Dan heb je een hele goede reden om meer hummus te eten. Deze populaire kikkererwtenspread is namelijk een bron van eiwitten.
Als de balsamico azijn stinkt en muf smaakt als je hem proeft, dan zijn dit de eerste tekenen dat de azijn niet meer eetbaar is. In de meeste gevallen kun je minimaal 10 jaar genieten van een echte balsamico azijn.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Extra vierge olijfolie heeft een houdbaarheid van 24 maanden. Na het openen kun je de olijfolie het beste binnen 12 maanden opmaken. De voornaamste reden hiervoor is dat na 1 jaar de kwaliteit van extra vierge olijfolie achteruit gaat. Dit komt omdat olijfolie gevoelig is voor oxidatie.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
In het kort. Een THT-datum vertelt je dus vanaf wanneer de kwaliteit zal verminderen en kan je ook na datum nog gebruiken of opeten. Een TGT-datum zegt dat je het product enkel en alleen tot en met die datum mag consumeren en moet je respecteren.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! De meeste producten kunt u veelal maanden of zelfs tot een jaar (en mogelijk langer) na het verstrijken van die datum eten, zonder risico er ziek van te worden.
Tahin: het geeft hummus die typische nootachtige, olieachtige en zelfs lichtjes bittere smaak. Zout: een belangrijk ingrediënt om de smaak van peulvruchten in de verf te zetten. Zonder zout smaken peulvruchten flets.
In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta's hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.
Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. Het heet daarom ook wel sesampasta of tahini. Het wordt hier vooral gebruikt om Midden-Oosterse dips mee te maken (zei er iemand hummus?), maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken voor een saus, dressing of zelfs marinade.