Verse bloemkool in de koelkast is zeker drie dagen houdbaar, en als je het loof om de kool laat dan blijft de bloemkool tot een week goed. Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid. Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden bloemkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bloemkool is in de koelkast ongeveer een week houdbaar. Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar.
Bewaar verse bloemkoolkoppen in een losjes gesloten of geperforeerde plastic zak in de koelkast . Bloemkool heeft luchtcirculatie nodig, dus sluit of knoop de zak niet dicht. (Als u een in plastic verpakte bloemkoolkop in de supermarkt hebt gekocht, maak dan gewoon de knoop los.)
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Als de vlekken in plaats van lichtbruin donkerbruin tot zwart van kleur zijn, de wrongel een papperige textuur heeft gekregen of een onaangename geur heeft, is het het beste om de bloemkool weg te gooien en een verse te halen . Dit zijn allemaal tekenen van verval en bederf. Het is een ingrediënt van $ 3 dat je waarschijnlijk al eerder hebt gezien.
Spikkelziekte is een schimmelziekte bij koolplanten, waarbij met name de oudere bladen worden aangetast. Op de koolbladeren vormen zich grijsbruine, ronde vlekken, die scherp aftekenen tegen het overige weefsel. Op de vlekken vormen zich talrijke schimmelsporen.
In aantallen behield de in Abeego verpakte bloemkool veel meer vocht, met een verlies van slechts 1,8% van zijn oorspronkelijke gewicht, vergeleken met de onverpakte bloemkool, die 20% van zijn gewicht verloor. Onze reden: Bloemkool bestaat voor 92% uit water en is vatbaar voor snelle uitdroging , wat de reden is dat supermarkten het in plastic verpakken.
Sluit af in GladWare ® voedselbeschermingscontainers. Plaats hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of Glad ® Zipper Bags. Voeg luchtgaten toe voor circulatie. Wikkel hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of plaats in Glad ® Zipper Bags.
Bloemkool blijft ongeveer een week goed in de koelkast . Zelfs in koudere, vochtige omstandigheden blijft het niet langer dan drie weken goed. Bewaar een grote oogst door bloemkool in te vriezen. Je kunt bloemkool ook inmaken in een mix van groenten.
Waarom is bloemkool goed voor je gezondheid:
De bloemkool is rijk aan vitamine C. Door zijn antioxidantwerking helpt vitamine C je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor het gezond houden van je huid en het sterk houden van je botten en tanden.
Wij vinden dat als je bloemkool omzet in bloemkoolrijst en het een paar dagen in de koelkast laat staan, het een sterke en onaangename zwavelgeur ontwikkelt . Het is dus het beste om het meteen te gebruiken of in te vriezen.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Zwarte schimmel op Bloemkool manifesteert zich voornamelijk als donkere vlekken op het oppervlak van de plant, wat leidt tot verminderde groei en aangetaste kwaliteit van de producten. Het ontstaat voornamelijk in vochtige omstandigheden en heeft invloed op gewassen tijdens natte seizoenen.
Als bloemkool bruine vlekjes vertoont kun je die stukjes gewoon wegsnijden: maar je voorkomt ze door de witte 'bloem' goed af te dekken met de groene bladeren. Bewaar de bloemkool ook met de stronk naar beneden om verkleuren te voorkomen, en eventuele aanraking met vocht te minimaliseren zodat hij niet gaat schimmelen.
Rooster het, stoom het, pureer het, maak er rijst van of maak er soep van – roze of wit, dat maakt niet uit.
Zwarte vlekken zijn echter tekenen van bederf en zijn een goede indicator dat uw bloemkool aan het bederven is. Deze zwarte vlekken kunnen er ook voor zorgen dat de bloemkool slijmerig wordt. Slijmerige vlekken of slijmerigheid zijn uw teken om uw bloemkool weg te gooien. Let ook op schimmel.
Tekenen dat uw bloemkool bedorven is
Brede verzameling donkerbruine of zwarte vlekken . Vreemde geuren : Verse bloemkool mag geen sterke geur hebben. Papperige of slijmerige textuur: De groente moet stevig en knapperig zijn. Vergeling: Witte bloemkool mag geen gelige tint hebben.
Koeling is het beste voor het bewaren van bloemkool , met name de groentelade die doorgaans constant koud blijft, zegt Stewart. Bloemkool moet in de koelkast worden bewaard in de originele verpakking of een losse plastic zak, aldus Stewart.
"Bloemkool is een vrij taaie groente en een hele bloemkool kan ongeveer 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaard blijven", zegt Richard LaMarita, chef-instructeur van plantaardige kookkunsten op de campus van het Institute of Culinary Education in New York. Een hele bloemkool blijft langer houdbaar dan een gesneden bloemkool.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Bewaar broccoli en bloemkool los of in een herbruikbare groente- en fruitzak, bij voorkeur in de groentelade . De zak houdt de lade vrij van het vuil dat van deze groenten af valt. Kool en spruitjes worden het liefst gekoeld in afgesloten bakjes, beschermd tegen vocht.
Het hele groeiseizoen jouw koolbed afdekken met insectengaas, fijn vogelgaas of vezelvliesdoek kan ook. Oost-Indische kers trekt ook koolwitjes aan. De rupsen die daarop zitten, heb je dan toch niet meer op jouw kool of je kunt ze er makkelijker vangen.
Deze bladeren kun je namelijk gewoon eten. En ze zijn ook nog eens rijk aan calcium, dat goed is voor je botten.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.