Ieder jaar in het begin van juli, dat is na de lindebloei, demonstreren wij op Weverkeshof het “honingslingeren”. Soms, als we een, voor de bijen, mooi voorjaar hebben slingeren we ook al eind mei / begin juni. De slingerdatum is zondag 17 juli 2022. De raampjes met verzegelde honing worden uit het volk gehaald.
Na een week gaan we de honing afschuimen. Door het slingeren en zeven zijn er luchtbelletjes ontstaan in de honing.
Niet roeren net voordat de honing in de pot moet. Dit vanwege de lucht die in de honing kan komen. Wacht dan ongeveer 8 uur met afvullen. Als je met de roerstaaf geulen door de honing trekt die langzaam dichtslibben, is het tijd om de potten af te vullen.
1. HONINGRAMEN AFNEMEN. In onze streken gaat de imker gewoonlijk tweemaal per jaar oogsten. De eerste maal op het einde van de lentedracht, eind mei, en een tweede maal na de zomerdracht, begin augustus, als de zomer over zijn hoogtepunt is.
Het bijenvolk mag geen schade ondervinden van het oogsten van de honing. Zo kan de opbrengst per kast variëren tussen de 0 en 40 kilo honing per jaar. Een gemiddelde van 20-25 kilo is doorgaans goed haalbaar en wordt gerealiseerd door een verantwoorde keuze in het aantal bijenkasten per locatie.
Het aanvangssalaris van een Bijenhouders en zijderupstelers bedraag meestal tussen de € 1.263 en € 2.113 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.484 en € 2.496 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Heel belangrijk tegen zwermen is dat de bijen onder het broed steeds ruimte hebben om verder uit te bouwen en dat er hoogstens een volle honingbak bovenop staat. Dus zo gauw de bovenste bak vol verzegelde honing is dit afnemen, vooral in de zwermmaanden april t/m juni. Dit is de methode in zijn eenvoudigste vorm.
De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden. De honing loopt via de wanden van de honingslinger naar beneden. Daar wordt de honing tot twee keer aan toe gezeefd.
ze trekt vocht uit de lucht aan. De honing zal in de rijper meer vocht aantrekken dan in een pot en het water gehalte loopt dan IETS op. Vroeger dacht men dat je met rijpen het vocht gehalte omlaag bracht bij onrijpe honing. onrijpe honing schift niet maar gaat gisten (smerig gezicht, alcohol lucht).
In elke natuurlijke niet verwarmde honing treft men gisten aan. Gewoonlijk ontwikkelen de gisten zich niet.
Afschuimen doe je met een zuivere doek die weinig (!) bevochtigd is zodat de onzuiverheden eraan blijven plakken. Zie dat de doek niet te nat is, want honing is hygroscopisch en onttrekt vocht uit de lucht.
Ik spoel na het slingeren eerst met koud water alle wasresten weg. Daarna maak ik met heet water de honingresten goed vloeibaar en spoel het geheel goed uit. De slinger zet ik, na uitdrogen met een theedoek, dan iets schuin neer met de bovenkant open om ver te drogen.
De slinger draait en de honing wordt middels centrifugale kracht uit de cellen van de raat geslingerd. De honing is nu naar de bodem gezakt van de honingslinger. Na het slingeren wordt de honing afgetapt om verder gezeefd en afgeschuimd te worden. Na het oogsten van de honing kun je deze gaan slingeren.
In de haalperiode kan een bij maximaal 800 km vliegen. De nectar wordt tot 13 km van de kast verzameld, het stuifmeel tot 6 km en het water tot 2 à 3 km. Per dag maakt een haalbij gemiddeld 10 vluchten waarbij ze gemiddeld 10 minuten voor nectar en tot een uur voor stuifmeel onderweg kan zijn.
Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
Een imker heeft slechts een paar uur per jaar nodig voor de noodzakelijke verzorging van zijn bijenvolk. De hoeveelheid uren die noodzakelijk zijn hangt af van de ervaring van de imker. Een onervaren imker zal meer tijd nodig hebben. Er is weinig dagelijks terugkerende zorg noodzakelijk bij het bijenhouden.
U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
De lekkerste honing: we hebben het getest!
In onze test scoorden met name Acacia honing en zonnebloemhoning hoog. We vermoeden dat dit te maken heeft met de zoete smaak.
Bovendien is honing vrij zuur met een pH-waarde tussen de 3 en 4,5 (7 is neutraal). In zo'n zure omgeving kunnen bacteriën en schimmels gewoon niet lang overleven. Voor de houdbaarheid moet honing in een goed afgesloten pot bewaard worden.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Voor het beroep 'imker' is geen specifieke opleiding nodig. Wel bestaat er bepaalde 'scholing' over het leren van dit beroep in de vorm van een cursus. Ook dient de imker kennis te hebben van geldende wetten en bepalingen, vastgelegd in het APV.
Hoe begin ik met bijenhouden? Ga bij een lokale imker kijken en vraag of hij iemand kent die je kan begeleiden met bijenhouden. Vaak is er een imker in de buurt die jou wel op weg wil helpen. Je kunt ook lid worden van een bijenvereniging met lokale afdelingen.