De herstelperiode is afhankelijk van de manier waarop de operatie is uitgevoerd en duurt gemiddelde ongeveer 2 tot 6 weken. De eerste 2 weken is het niet toegestaan om uw buikspieren zwaar te belasten. Wel is het belangrijk om te bewegen. Fietsen en lopen mag gelijk na de operatie weer.
Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat je goed hersteld bent van de operatie. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is en dat het herstel soms korter maar ook langer kan duren. Over het algemeen gaat het herstel na een gastric sleeve operatie wat langzamer dan na een gastric bypass operatie.
Hoe lang moet ik vrij nemen na mijn operatie om te herstellen? Het herstel na de operatie is persoonsgebonden en van de operatiemethoden afhankelijk. Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken, voordat u bent hersteld.
Dit verschilt van persoon tot persoon en heeft ook te maken met uw eet- en beweegpatroon. Als u ouder bent en gewend aan veel eten, dan gaat dit langzamer. Gemiddeld valt u 5 kilo per maand af. Eén jaar na de operatie zit u meestal op het maximale gewicht dat u kunt afvallen.
Omdat de naden van de verkleinde maag nog goed aan elkaar moeten groeien, mag u de eerste twee weken na de operatie alleen vloeibaar of gepureerd voedsel gebruiken. De broodmaaltijden kunt u vervangen door havermout, Brinta of bambix.
Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen. Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Kans op hypoglykemie, dit betekent vaker een te lage bloedsuiker.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Bij een gastric bypass kunnen kruiden uw darmen prikkelen, omdat er voorheen alleen neutrale voeding vanuit de maag door de darmen kwam. Let op met koolzuurhoudende dranken. Dit kan zorgen voor opboeren en winderigheid, doordat het koolzuur niet meer opgeslagen kan worden in uw maag.
Misselijkheid/braken
Meestal gaat de misselijkheid vanzelf weer over. Na de operatie kan er zwelling ontstaan bij het maagje. De toch al smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich daardoor nog verder gaan vernauwen, waardoor braken kan ontstaan. De zwelling verdwijnt meestal vanzelf.
De operatie
Bij de gastric sleeve wordt 70 – 80% van de maag verwijderd uit het lichaam. Er blijft een smalle buisvormige maag over. Er zijn aanwijzingen dat door het weghalen van een groot deel van de maag er veranderingen optreden in bepaalde hormonen.
Omdat de naden van de versmalde maag nog goed aan elkaar moeten groeien, mag u de eerste 2 weken na de operatie alleen vloeibaar en/of gepureerde voeding gebruiken. Keukenapparaten als een staafmixer, blender of roerzeef kunnen u hierbij helpen.
U moet zelf ongeveer 900 euro betalen voor een sleeve gastrectomie of plicatuur en 1.200 euro voor een gastric bypass. In de meeste gevallen betaalt een bijkomende hospitalisatieverzekering een deel van deze opleg. Contacteer uw verzekeringsmakelaar voor meer informatie. De endosleeve-ingreep wordt niet terugbetaald.
Tijdens de operatie wordt gas in de buik geblazen. Dit gas kan het middenrif prikkelen, waardoor na de operatie pijn in de schouders kan ontstaan. Deze pijn trekt vanzelf weg. Het is belangrijk om te bewegen / lopen om de pijn sneller te laten verdwijnen.
Net als bij een gastric sleeve is een gastric bypass enkel raadzaam voor patiënten met een BMI van 40 of meer of voor wie een BMI van 35 of meer combineert met bijkomende aandoeningen. Als je regelmatig last hebt van zure oprispingen, dan is een bypass een betere keuze dan een gastric sleeve.
Normaal volgt de patiënt een strikt dieet van zes weken van minder dan 1000 calorieën per dag (oftewel een crash dieet) om het gewichtsverlies te bereiken.
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan. Bij de gastric sleeve is het wel zo dat de maag kan oprekken als u te grote porties eet.
Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties. In 0,1 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
Het is gebaseerd op een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5 kg per week na de operatie. Na een gastric sleeve kan men gemiddeld 30-60% van het overgewicht kwijtraken. Na een gastric bypass kan men gemiddeld tot maximaal 70% van het overgewicht kwijtraken.
Bij sommige patiënten wordt gezien dat de maag na verloop van tijd iets groter wordt. Doordat de maag continue gevuld is en er continu druk op de maagwand is, dan kan er, net als bij de dunne darm en slokdarm een verwijding plaatsvinden. Maar dit komt niet van één keer te veel eten bij bijvoorbeeld het kerstdiner.
Na een vermageringsoperatie wordt aanbevolen om zo weinig mogelijk of liefst geen alcohol meer te consumeren, omdat de ingreep de verwerking ervan beïnvloedt. Men ervaart een verhoogde gevoeligheid voor alcohol, vooral na een maagbypass, waardoor men veel sneller dronken wordt.