Makkelijke vreemde talen (zo'n 600 uur) Nederlands is zo'n taal, die buitenlanders gemiddeld in zo'n 600 uur studeren aardig onder de knie hebben. Net als deze talen. De reden dat deze talen allemaal in de categorie 'makkelijk om te leren' vallen is omdat ze van dezelfde talenfamilies afstammen.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.
Een nieuwe taal leren in 3 maanden, naast een druk leven, is prima mogelijk. Je moet het dan alleen wel slim aanpakken. Als je consistent focust op die zaken die maximale impact hebben dan kunnen snelle resultaten niet uitblijven. Of je nou Engels, Spaans, Duits of Frans wilt leren, de manier blijft hetzelfde.
Op alle leeftijden kun je een vreemde taal leren. Als volwassene leer je zelfs sneller een vreemde taal dan dat je je moedertaal leerde als kind! Een vreemde taal leer je op een andere manier dan je moedertaal: Je begrijpt de betekenis van de woorden al en hoeft er alleen maar een nieuw woord voor te leren.
Hoeveel woorden kun je überhaupt op een dag leren? Het antwoord is maximaal 40 woorden (volgens gedane onderzoeken). Alleen is het wel zo dat als je 10 woorden leert, je ze 8x moet herhalen. Leer je 20 woordjes, dan moet je ze 30x herhalen.
Kijk naar Nederlandse tv-series, zoals Boer zoekt Vrouw, Penoza of Flikken Maastricht. Veel programma's van de publieke zenders zijn gratis terug te kijken via NPO.nl. Het kan ook goed zijn om buitenlandse programma's te bekijken op de Nederlandse televisie: via de ondertiteling leer je ook nieuwe woorden.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Je kunt een taal leren door zelfstudie te doen. Door taalboeken te kopen of door een online cursus te doen. Dit heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je het op je eigen moment kunt doen.
Of er een maximum aantal talen is dat een mens kan leren, is onbekend. Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder.
Op deze manier word je omringd door de nieuwe taal. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, wel is het raadzaam om iedere dag dertig nieuwe woorden en zinnetjes te leren. Na 90 dagen ken je dan bijna 3000 woorden. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je de 3000 meest voorkomende woorden kent je al 80% van de taal beheerst.
Oefen ook met de uitspraak van de woorden. Het is thuis makkelijker om het lezen en het schrijven te oefenen, maar je moet ook de klanken van een woord onthouden. Met veel online woordenboeken kun je naar de uitspraak van een woord luisteren. Luister hiernaar en oefen vervolgens hardop zelf.
Dat leren praten zo moeilijk is, komt onder andere doordat bij het produceren van taal meer hersenprocessen betrokken zijn dan bij het begrijpen van taal, zegt Elma Blom. Zij onderzoekt taalontwikkeling aan de Universiteit Utrecht.
Improvisatietalent. Die vreemde taal onder de knie krijgen, dat kan met het nieuwe boek van Dorren: 'Zeven talen in zeven dagen'. Hierin leert de lezer het Fries, Deens, Noors, Zweeds, Spaans, Portugees en Italiaans "te temmen".
De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Wat Nederlands moeilijk maakt
Het gebruik van "te", het gebruik van " er", de- en het-woorden en natuurlijk de woordvolgorde, om er een paar te noemen. Vooral die laatste is voor veel studenten een uitdaging, omdat je bij elke zin goed na moet denken in welke volgorde de woorden moeten staan.