Vliegende mieren kun je verdelgen, maar van vliegende mieren heb je maar één dag last. De koninginnen kruipen na het paren direct weg. De mannetjes sterven vrijwel meteen na de paring. Die hoef je dan alleen nog maar bij elkaar te vegen, eventueel.
Normaalgesproken kunnen mieren helemaal niet vliegen. Een groot deel van het jaar hebben ze namelijk geen vleugels. Maar tijdens de paartijd, dat is ongeveer van eind juni tot en met september, krijgen deze beestjes wel vleugels. Dat is het moment dat nieuwe koninginnen uit de nesten vliegen.
Vliegende mieren zijn vooral erg vervelend, maar kunnen op zich geen kwaad.
Vliegende mieren, ook wel 'alate' genoemd, zijn de parende mieren uit de mierenkolonie. Het zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes uit de kolonie en hun enige doel is om zich voort te planten en een eigen kolonie te starten. De mieren vliegen uit in zwermen en paren vervolgens hoog in de lucht.
Mix afwasmiddel en pepermuntolie. Vul een spuitfles met een deel afwasmiddel, twee delen water en een paar druppels olie en spuit vervolgens op de mieren en het gebied waar de mieren het meest voorkomen. De zeep droogt het insect uit, terwijl de pepermuntolie ze verstikt.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Het is niet zo dat mieren een specifieke streek uitkiezen, maar ze kiezen wel een specifieke nestplaats uit. De kans dat je een zwerm vliegende mieren tegenkomt is dus groter op een plaats waar veel gaatjes en spleetjes zijn of waar bijvoorbeeld veel dood hout ligt.
Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist (bijvoorbeeld baking soda) met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid, en eten onbewust de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood.
Span een koperdraad om de rand van je terras of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van de tegels. Ruim etensresten op: zeker in de lente en zomer, als je lekker buiten aan het lunchen of barbecueën bent, vallen er wel eens etensresten op de tegels. Ruim dit meteen op.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood.
Wat eten mieren? Mieren zijn eigenlijk de 'alleseters' onder de insecten. In de vrije natuur genieten ze namelijk van honingdauw (dit is een vloeistof dat wordt uitgescheiden door bladluizen) en kunnen ze zich ook tegoed doen aan noten, fruit en planten.
De mieren mikken voor hun bruidsvluchten op drukkend en heet weer. Net omdat er dan vaak nadien een onweer volgt. Dat zorgt er dan weer voor dat de bodem vochtiger en toegankelijker wordt zodat ze hun nestgangen makkelijker kunnen graven. De massale bruidsvluchten van de vliegende mieren kunnen wel nog even doorgaan.
Kijk dus goed in de omgeving van ramen, deuren en buitenmuren. Niet de levende, maar de dode mieren verraden het nest. Weet je een plaats waar veel dode mieren liggen, dan zal het nest daar waarschijnlijk dichtbij zijn.
De thorax is het gedeelte van een mierenlichaam tussen de nek en de abdomen. Mierenkoninginnen zullen meestal een grotere, geprononceerdere thorax hebben dan werksters. Omdat de thorax van de koningin eens de vleugels droeg zal het geprononceerder en gespierder zijn dan het geval is bij het lichaam van een werkster.
Mieren bestrijden op natuurlijke manier
Heet water; mieren vinden het vervelend om kokend water over zich heen te krijgen. Zeepsop kan extra goed werken. Een scheutje afwasmiddel in het kokende water en vervolgens over de mieren gieten. Zorg ervoor dat je dit een aantal keren herhaalt.
Mieren zijn altijd op zoek naar voedsel. Ze geven de voorkeur aan zoet voedsel en zijn hier dan ook altijd naar op zoek. Daarom vindt je mierenkolonies vaak in de buurt van huizen wanneer er etensresten achterblijven op bepaalde plaatsen.
Het rechtstreeks gieten van azijn in een mierennest heeft tot gevolg dat je een aantal mieren verdrinkt en de anderen weg zal jagen. Die mieren zullen zich dan weer uit de geur van het azijn gaan vestigen, dus echt er vanaf zijn ben je niet.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Mieren worden actief vanaf de lente, wanneer de temperatuur hoger wordt. En hoe warmer het weer, hoe actiever de mieren! Een piek in mierenactiviteit vindt dan ook meestal plaats in de zomer.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
De mannetjes sterven daarna en de koninginnen komen ergens anders op de grond terecht. Die raken hun vleugels kwijt en beginnen een nestje te bouwen." Vliegende mieren steken niet en zijn niet gevaarlijk voor mensen.