Een aankleedkussen gebruik je namelijk elke keer als je je kindje verschoont of verkleedt. Hij is tijdens de gehele luierperiode (0-3 jaar) te gebruiken. Dus je wilt wel in een keer de juiste kopen. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar.
Je gebruikt het waskussen om je kindje op te verschonen, te wassen en verkleden. Het aankleedkussen wordt vaak gebruikt op de commode in de babykamer. Op deze manier kun je je kindje op een aangename hoogte verzorgen en heb je al je spulletjes binnen handbereik.
Leg het aankleedkussen op de grond. Dit is vooral een veilige optie als je baby echt veel beweegt. Verschoon je baby met zijn voetjes naar je toe, in plaats van langs de zijkant. Als je kindje wat ouder is en al kan staan of lopen, kan je er ook voor kiezen om je kleine staand te verschonen.
Het is handig om 2 aankleedkussens te hebben: een voor boven, een voor beneden. Hydrofieldoeken zijn multifunctioneel: je gebruikt ze onder andere als babyhanddoek, spuugdoek en zonnescherm voor de wandelwagen. Hydrofiele washandjes zijn niet per se nodig, gewone washandjes voldoen ook prima.
tot het moment dat je kindje zindelijk is. Dat is in de leeftijd tussen de 3 a 4 jaar. Met 4 jaar gaan ze naar de basisschool en moet je kindje zelfstandig naar het toilet kunnen gaan. Rond de 3 jaar zal je kindje ook een ander bed gaan gebruiken en ben je toe aan een peuterkamer en wordt de commode overbodig.
Spiegel boven de commode
En dankzij zo'n spiegel lijkt de kamer bovendien iets groter.
Een wipstoeltje kun je gebruiken vanaf dat je baby een paar weken oud is tot zo'n 6 tot 9 maanden, op het stoeltje staat tot welk gewicht je hem kunt gebruiken. Voorwaarde voor vroeg gebruik is wel dat het wipstoeltje een goede ligstand heeft.
1. Bébé-Jou Aankleedkussen – Wit. Bébé-Jou weet wat goed is voor jou en je kindje, en zij staan dus niet voor niets op nummer één in deze top 5 van beste aankleedkussens met dit universele aankleedkussen. Het waskussen of aankleedkussen is 72cm lang en 44cm breed, plek genoeg dus voor een pasgeboren baby.
Aankleedkussenhoes voordelen
Een aankleedkussen is meestal van een koel soort plastic-achtig materiaal. Dat voelt voor een baby mogelijk koud. Een aankleedkussenhoes maakt het voor de baby prettiger om erop te liggen. Met een aankleedkussenhoes kun je de babykamer makkelijk en snel opfleuren of een andere look geven.
Hydrofiele washandjes
Ook deze zijn eigenlijk onmisbaar als je kindje net geboren is. Omdat de hydrofiele washandjes erg dun en zacht zijn, was je er gemakkelijk het hoofdje en het lijfje van je kindje mee. Gebruik de washandjes tijdens het eerste badje en maak er een mooi moment voor jullie samen van!
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
De standaard afmetingen van een aankleedkussen zijn 70x50 centimeter en een aankleedkussen is meestal zo'n 10 centimeter hoog.
Een bladvergroter of barrier is een opzetstuk wat je bevestigd op de commode. Deze bladvergroter klik je vast aan de achterzijde van de commode. Het aankleedkussen plaats je in de lengte op de bladvergroter. Hierdoor kan het aankleedkussen niet verschuiven.
Een standaard aankleedkussen is zeventig centimeter lang, vijftig centimeter breed en tien centimeter hoog, en past perfect op de meeste commodes. Let altijd op met een aankleedkussen dat te lang of te breed is voor de commode: dit is minder veilig en ligt ook niet zo lekker.
Op je commode komt een aankleedkussen. De gemiddelde afmetingen van het kussen zijn 47 cm breed en 70 cm lang. Je wilt een blad dat minstens deze afmetingen heeft. Een commode is gemiddeld 90 cm hoog.
Juiste hoogte
De gemiddelde werkhoogte van een commode is tussen de 90 en 105 cm.
Door overmatig gebruik van wipstoeltjes komt het steeds vaker voor dat baby's afgeplatte schedels hebben of een asymmetrische houding. Per jaar zijn er 20.000 gevallen van baby's met een scheef hoofdje bekend, terwijl dit vroeger incidenteel voorkwam.
Je baby zal gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden in de wieg kunnen liggen, daarna is ze te groot en moet ze verhuizen naar het ledikant. Wiegen zijn er in alle soorten en maten.
Gebruik de relax vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 maanden, tenzij het motorisch nog verantwoord is. De relax draagt een maximaal gewicht van 9 kg. Gebruik de relax ook niet meer als een kind rechtop kan zitten. Laat je kind nooit alleen als hij of zij in de relax zit.
Luieremmer. Naast de commode staat een vuilnisbankje voor vieze luiers. Er zijn hele goede systemen te koop waarin je een vieze luier kunt deponeren en deze geurloos verpakt wordt. Zo ontstaan er geen vieze geurtjes in de babykamer.
Je wilt je baby niet alleen laten liggen op de commode. In de lade daaronder kun je kleding bewaren (truitjes, broeken, mutsjes en sokjes). Het kan handig zijn om kleine ladeverdelers in de lades te doen om handige vakjes te maken voor verschillende soorten kleding.
Een bijna onmisbaar product uit je babyuitzet lijst. Vaak sta je een wat langere tijd aan de commode, een goede hoogte is dan ook heel belangrijk voor het behoud van een gezonde rug. Een commode kun je kant en klaar in de winkel kopen, maar een afgedankt ladekastje kan vaak ook prima omgebouwd worden tot aankleedtafel.