De vijverfolie aanbrengen Het gaat zo'n 30 tot 40 jaar mee, terwijl PVC een levensduur van rond de 15 jaar heeft. Bereken hoeveel folie je nodig hebt aan de hand van deze formule: Vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm. Vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm.
Als u een langdurige oplossing zoekt, kiest u voor EPDM rubber vijverfolie. Deze EPDM rubberfolie kent een levensduur van minimaal 30 jaar. En is, net zoals PVC Folie, ook verlijmbaar en zeer flexibel. Deze EPDM vijverfolie is 3 keer duurder dan PVC Folie duurder maar gaat ook 3 keer langer mee.
PVC-vijverfolie varieert van 0,5 tot 1,5 mm. Voor kleinere vijvers adviseren we een minimale dikte van 0,8 mm. Voor grotere constructies, zoals zwemvijvers, is een dikte van 1,5 mm PVC-folie aanbevolen.
EPDM Rubber Vijverfolie Firestone 1,0 mm dik 4,27 meter breed € 14,95 per m2.
Vijverbenodigdheden.nl | Nu € 1,95 per m2.
Impermax is een vloeibare rubberen vijverfolie die geschikt is voor vijvers, bassins of andere waterdichte toepassingen. Het is een hoogwaardig vloeibaar membraan op basis van Polyurethaan. Met dit product maakt je jouw vijver volledige waterdicht en legt een strakke en naadloze basis voor jouw vijver.
Vijverfolie is uitermate sterk, soepel en vriendelijk voor vissen en planten. De folie is vorstbestendig tot -20 °C. Makkelijk met elkaar te verbinden door lassen of lijmen.
EPDM kunt u alleen aanbrengen op daarvoor geschikte PIR isolatieplaten. Bij EPDM XL kunt u PIR isolatieplaten kopen met de juiste cachering. Deze speciale laag zorgt voor een optimale hechting van de EPDM lijm. Onder deze isolatieplaten dient een dampremmende folie aangebracht te worden.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
EPDM dakbedekking is gemakkelijk aan te brengen: geen gedoe met een brander of losse rollen dakbedekking. Deze rubberen dakbedekking is gegarandeerd waterdicht, omdat je het naadloos aanbrengt dankzij de elasticiteit van het materiaal.
Een vijver in de volle zon zal eerder last krijgen van extreme algengroei. Het meest ideaal is om een vijver zodanig aan te leggen dat hij half in de schaduw ligt. Bij een bestaande vijver die in de volle zon ligt, zit er niets anders op dan voor meer schaduw te zorgen.
De aanleg van een niet-overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad, zonnepanelen…) kan vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zij- en achtertuin.
Een begroeiingsmat is ideaal. Hierin vinden oeverplanten houvast, ook bij een steile vijverwand , deze kan eenvoudig aan de rand worden opgehangen. Je kunt moerasplanten ook plaatsen in drijvende en schakelbare planteneilanden, ideaal op plekken waar de vijver te diep is. Een pomp verstoort het waterleven.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben.
Bij bevriezing van de vijver in de winter zullen de vissen niet kunnen overleven. Daarvoor moet de vijver minimaal 70 cm diep zijn. Vijververwarming is dan eventueel een oplossing. Ook 's zomers kan er zuurstofgebrek voor de vissen ontstaan door de snel oplopende watertemperatuur.
En afhankelijk van het jaargetijde verschilt het vijveronderhoud van tijd tot tijd. In het voorjaar en de zomer is er veel vijver onderhoud te doen. Nieuwe planten, de vissen voeren, het water helder maken en houden, etc. In de herfst en winter gaat het er vooral om de vijver leefbaar te houden.
Nadeel 3: EPDM kan geen chloor verdragen
Dan is het misschien niet handig om EPDM dakbedekking te gebruiken. Dit materiaal kan namelijk geen chloor verdragen. EPDM is overigens wel volledig bestand tegen UV-straling en weersomstandigheden, in tegenstelling tot bitumen. Dat laatste verhard door weersinvloeden.
EPDM heeft geen onder -of bovenkant
Dit betekent ook dat het niet uitmaakt aan welke kant u het lijmt. EPDM is een homogeen materiaal en heeft dus geen onderkant, maar ook geen bovenkant. Ons EPDM is van het merk Tytane, en als we dan toch advies moeten geven, leg het EPDM rubber met het merk naar boven.
Aangezien naden vaak de meest kwetsbare plekken van de dakbedekking zijn, is dit een groot voordeel van EPDM. Een ander groot voordeel van EPDM is dat het niet scheurt. Klassieke dakbedekking kan door langdurige blootstelling aan zon of ozon uitdrogen.Hierdoor kan de dakbedekking gaan scheuren.
Wanneer het kouder is bestaat de kans dat de lijm minder goed droogt en hecht. Daarom raden wij u in dit geval af om bij een temperatuur lager dan 5 graden Celsius EPDM te gaan plakken. Als u er niet onderuit komt door bijvoorbeeld een lekkage, zorg er dan in ieder geval voor dat de lijm op goede temperatuur is.
Ja, met onze contactlijm kunt u bijvoorbeeld EPDM banen aan elkaar plakken.
Ja, met EPDM-contactlijm kunt u EPDM-banen aan elkaar plakken. Dit wordt vaak gedaan als u een EPDM-membraam heeft dat niet op de maat van uw dak is aangepast.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
U graaft een geul van ca.15 cm diep rond de hele vijver en legt hier de vijverfolie doorheen.U snijdt dan de vijverfolie op de juiste lengte af en gooit de geul daarna weer met zand dicht. U bent dan in principe klaar om de rand van de vijver verder aan te kleden en te camoufleren.
U kunt met een kunststof afboording de vijverfolie vastzetten of door middel van een geul te graven, hier de folie in te leggen en dit weer af te dekken met grond en stenen.