Lood gaat heel lang mee: Lood is een duurzaam materiaal en gaat een lange tijd mee. Over het algemeen kan het lood tussen de 30 en 40 jaar meegaan. Uiteraard is de levensduur sterk afhankelijk van de staat van het dak en ook hoe goed u de loodslabben onderhoud.
Wat kost het vervangen van loodslabben? Lood is een vrij prijzig materiaal en zeker, omdat de prijzen ook nog onderhevig zijn aan flinke schommelingen. Gemiddeld kost een strekkende meter lood al €200 á €220 bij vervanging tot op het binnenblad. Deze prijs is wel inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en btw.
Loodslabben moeten worden samengesteld uit stroken met een minimale dikte van code 18(1,59 mm) en een maximale lengte van 1.500 mm. Dit is vooral van belang in situaties waar de loodslabbe aan intensieve koude- en warmtebelasting is blootgesteld. De stroken van een loodslabbe moeten elkaar tenminste 80 mm overlappen.
Bij metselwerk is de beste oplossing dat stroken stenen worden verwijderd zodat het lood in de spouw tegen het binnenblad gemonteerd kan worden. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat het lood ten minste 4 cm diep wordt ingeslepen in een voeg.
- Bladlood: een loodslab of loodslabbe is een strook lood wordt gebruikt voor een waterdichte aansluiting tussen onderdelen van een gebouw, bijvoorbeeld bij een schoorsteen of een dakvenster. Een zwaardere (dikkere) loodslabbe is sterker dan een lichtere (dunnere).
Lood dus niet direct contact laten maken met de volgende houtsoorten; Eiken, Teak en Red cedar. Altijd een scheidingslaag aanbrengen; rotvrij en schimmelwerend polyestervlies of Tectile Metal.
Dit bracht mij op de vraag: Wat is de beste manier om een loodslab te repareren? Kleine scheuren en barsten in een loodslab kunnen het beste worden gerepareerd door over de scheur een elastische kunststof aan te brengen. Scheuren die niet op het Zuiden staan kunnen echter ook worden gerepareerd met loodstickers.
Het is belangrijk dat zo'n strook zich onder het kozijn bevindt, zodat regenwater en vuil erlangs kunnen weglopen en niet via de gevel verdwijnen. Ontbreekt het lood tussen de onderdorpel en de raamdorpel/waterslag, dan kan er juist op die plek regenwater blijven staan en dat vergroot de kans op schade.
Boven het kozijn moet een loodslab aanwezig zijn ten behoeve van de afwatering van het gevelwater. Als deze loodslab (of soortgelijke voorziening) niet aanwezig is en/of hieraan zijn gebreken opgemerkt is het advies deze afwatering of loodslabbe boven het kozijn geheel opnieuw aan te brengen.
Loodkit is kit of lijm geschikt voor gebruik met lood.
In de praktijk kan je iedere zuurvrije kit gebruiken, maar er zijn twee soorten kit die er bovenuit springen. De lijmkit van tremco type sp050 en de engelse "Leadsheet Sealant" van Calder Industrial Materials .
Bladlood is zacht, platgewalst lood dat je gebruikt om onder andere muren, kozijnen, daken en dakkapellen waterbestendig af te sluiten. Vooral daar waar verschillende materialen bij elkaar komen.
De stroken van een loodslabbe moeten elkaar tenminste 80 mm overlappen. Het verdient aanbeveling de overlappen met de overheersende windrichting mee te dekken (“van het weer af”).
Normaal zou tussen deze verschillende oppervlaktes een kier ontstaan. Loodslabben dichten deze kier af en zorgen dat er geen water tussen kan komen. Isolatie: Daklood zorgt ook voor een goede isolatie van je huis. Kieren en spleten zorgen ervoor dat de warmte uit je huis kan verdwijnen.
Bij het klussen aan uw huis heeft u soms bladlood of loodvervanger nodig. Daarmee kunt u lekkage aan uw woning voorkomen en zorgt u voor de perfecte afwerking van bijvoorbeeld dakconstructies, schoorstenen en dakkapellen.
Wat is daklood? Daklood bestaat uit loodslabben en kun je vinden op het dak. De loodslabben worden gebruikt om twee oppervlaktes, die tegen elkaar zijn geplaatst, af te dichten. Zo zorgt daklood ervoor dat het dak één geheel wordt en dat er geen kieren meer tussen zitten.
De aansluiting kozijn en stelkozijn moet luchtdicht zijn
Dit kan worden gerealiseerd door een kitvoeg die op de rugvulling wordt aangebracht. Er kan ook worden gekozen voor het alternatief; met een elastische PUR schuim afdichten en een kitvoeg aan de binnenkant plaatsen.
Bij het koud in de spouw plaatsen worden er gaten geboord in de stenen wat kan leiden tot beschadigingen van de muur. Als afdichting wordt er dan gebruik gemaakt van PUR schuim en compriband. Een dergelijke constructie gaat zo'n 5 jaar lang mee, vandaar de lage prijs.
Compriband is een een schuimband dat aan één kant kleeft en door middel van uitzetting de sparing tussen muur en kozijn opvult. Je kunt de compriband op het kozijn plakken bij de montage om ervoor te zorgen dat de ruimte tussen het kozijn en de muur gevuld is.
Bij montage op stelkozijnen zal allereerst het stelkozijn in de spouw worden geplaatst. Deze wordt met behulp van slagpluggen vastgemaakt. Voordat het kozijn erin wordt gezet, worden de ontstane kieren tussen het stelkozijn en de muur dichtgemaakt. Hiermee wordt de laatste tochtweg afgesloten.
In alle gevallen dient een dorpel om vocht tegen te houden en is daardoor zelf ook bestand tegen dat vocht. Een houten deur is op den duur niet bestand tegen optrekken vocht. Dus ook de aansluiting van de deur op de vloer wordt via een dorpel verkregen. Vanwege dat vocht worden dorpels van steen gemaakt.
Waarom een kunststof onderdorpel? Een kunststof onderdorpel van kunststof rot nooit meer weg en is slijtvast. Doordat de onderdorpel door en door gekleurd is zullen eventuele kleine beschadigingen niet direct zichtbaar zijn.
De loodkloppers zijn kunststof hulpmiddelen om bladlood in het werk de gewenste vorm en/of vlakheid te geven. Voordelen kunststof loodkloppers: Geen beschadiging van het lood. Versplintert niet (in tegenstelling tot houten loodkloppers)
Dun bladlood is zeer eenvoudig te bewerken en op maat te snijden met een mes of zelfs te knippen met een schaar. Door de hoge flexibiliteit en onvermoeibaarheid van lood kan het dunne bladlood veelvuldig worden vervormd zonder te scheuren.
Het afdichten en afplakken van naden en kieren in dakgoten. Het beschermen van borstweringen, dakranden en daktrimmen.