Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Het artikel benadrukte de gezondheidsrisico's en textuurveranderingen die gepaard gaan met het opwarmen van bepaalde voedingsmiddelen. Het noemde rijst, spinazie, aardappelen, eieren, kip, zeevruchten, champignons, bladgroenten, pizza, roomsausen, gebak en noedels met saus als items die niet opgewarmd hoeven te worden.
Als je restjes van een maaltijd opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat je het eten tot in de kern verhit. Warm dezelfde restjes ook niet meerdere keren opnieuw op, want dat bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
De sporen kunnen dan ontkiemen en weer actieve cellen worden. Als actieve cellen zal Bacillus Cereus toxinen (gifstoffen) produceren en sommige van deze gifstoffen kunnen erg goed tegen hitte. Bij het weer opwarmen van je maaltijd kunnen deze dus actief blijven, waardoor je er ziek van kunt worden.
Hoewel het een populair voedingsmiddel is, is het niet zo veilig om aardappelen op te warmen. Een bacterie genaamd Clostridium botulinum die een giftige chemische stof afgeeft, zou groeien als gekookte aardappelen langer op kamertemperatuur worden bewaard . Dus, overgebleven aardappelen moeten in de koelkast worden bewaard.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen zullen echter de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel beïnvloeden.
Spinazie (en andijvie)
Er werd lang gedacht dat deze stof tijdens het opwarmen werd omgezet in het giftige nitriet, maar volgens het Voedingscentrum is dat niet zo. Er zit geen gezondheidsrisico aan. Je hoeft gerechten met deze groenten dus niet weg te gooien.
"Behalve dat de textuur rubberachtig wordt, kan het opwarmen van eieren slecht voor je zijn als je ze te lang of meerdere keren opwarmt," legt Nicolaisen uit. " Eieren worden groen van het te lang koken door de stikstofoxidatie, en kunnen je dus ziek maken ."
Verlies van voedingsstoffen : Het opnieuw opwarmen van thee kan leiden tot de afbraak van bepaalde antioxidanten, zoals catechines, met name in groene thee. Vorming van tannines: Wanneer thee opnieuw wordt opgewarmd, kan de concentratie tannines toenemen, wat leidt tot een bitterdere smaak.
Ja, je kunt groenten opwarmen, maar wees voorzichtig dat je ze niet te veel opwarmt. Volgens rapporten kan het opwarmen van groenten zoals spinazie, wortels, rapen of selderij de hoge nitraten in deze groenten omzetten in gifstoffen en je meer kwaad dan goed doen .
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
het gevaar van bacteriegroei in voedsel wanneer voedsel niet stomend heet is en ook niet koud . Dit omvat bijvoorbeeld voedsel dat slechts gedeeltelijk is opgewarmd of 'verwarmd' in plaats van volledig opgewarmd. dat het opwarmen van voedsel het risico op voedselgerelateerde ziekten met zich mee kan brengen, zelfs als het voedsel niet rauw is of helemaal opnieuw is bereid.
Denk aan restjes aardappelen en pasta; deze zijn na het afkoelen en weer opwarmen erg geschikt wanneer je last hebt van schommelingen suikerspiegel.
U zou voedsel idealiter slechts één keer moeten opwarmen om het risico op door voedsel overgedragen ziekten te minimaliseren. Elke keer dat voedsel wordt gekoeld en opgewarmd, neemt de kans op bacteriegroei toe. Als u voedsel meer dan één keer moet opwarmen, zorg er dan voor dat het elke keer een interne temperatuur van 75°C (165°F) bereikt om schadelijke bacteriën te doden .
Heropwarmen: Wanneer je de gebakken kip opnieuw wilt opwarmen, moet je ervoor zorgen dat de interne temperatuur van de kip minstens 75°C bereikt. Dit doodt eventuele bacteriën die tijdens de opslag zouden kunnen zijn gegroeid. Gebruik een voedselthermometer om de temperatuur te controleren.
Kun je stamppot rauwe andijvie opwarmen? Je kunt stamppot met rauwe andijvie opwarmen, maar je moet er rekening mee houden dat de andijvie tijdens het opwarmingsproces niet rauw blijft. De smaak verandert daarom iets, maar het is niet slecht voor je gezondheid.
De oven is hiervoor ideaal: spreid de aardappelen uit op een bakplaat om gelijkmatige verwarming te garanderen. Je kunt ook een koekenpan gebruiken om ze op te warmen, voeg een beetje olie of boter toe om ze weer knapperig te maken.
Ja, het is veilig om rundvlees en alle gerechten met dit soort vlees opnieuw op te warmen . Het kan echter droog en taai worden, vooral wanneer het zonder saus of vloeistof terug in de oven wordt gezet. De beste methode om rundvlees opnieuw op te warmen, hangt af van de dikte van het vlees en het type gerecht dat wordt opgewarmd.
Gekoelde, overgebleven aardappelen worden het beste opgewarmd en geserveerd binnen twee dagen na de oorspronkelijke bereiding . Vergeet niet dat het altijd het beste is om voorzichtig te zijn als het gaat om voedselveiligheid. Dr. Potato is geen echte dokter, maar een team van aardappelexperts die klaar staan om al uw aardappelvragen te beantwoorden.