Een cashmere trui van SuperCashmere gaat wel tien jaar mee. Behalve fijn is cashmere uitermate zacht, heel duurzaam en heeft het isolerende eigenschappen die veranderen met de luchtvochtigheid. Het houdt de geit warm in die uitermate strenge winters, maar koel in de zomer.
Aangezien kasjmier heel fijn is, ontstaat er bij het spinnen een zeer dichte garenkwaliteit. Hierdoor is kleding van kasjmier zelfs bij ijzel en sneeuw aangenaam warm, zelfs tot tweemaal warmer dan wol.
Het best kun je een trui van cashmere wassen met de hand. Als je toch liever de wasmachine gebruikt kies je een programma voor handwas of wolwas. Keer de trui in ieder geval binnenstebuiten en stel de wasmachine in op 30 graden Celsius. Beperk het toerental voor het centrifugeren tot 1200 per minuut.
Zodra je een kasjmier kledingstuk in de wasmachine doet heb je de kans dat het krimpt en dat het zijn kwaliteit verliest. Een alternatief voor de wasmachine is natuurlijk gewoon met de hand wassen. Dit kost wat meer tijd maar zo verleng je wel de levensduur van jouw kasjmier item.
Voor één cashmere trui zijn bijvoorbeeld wel drie à vier geiten nodig, dit in combinatie met de arbeidsintensiviteit van de behandeling maakt cashmere duurder dan gemiddeld. Cashmere wordt dus, in tegenstelling tot andere wolsoorten zoals bont, op een zeer diervriendelijke manier geproduceerd.
De vezels kunnen bovendien maar één keer per jaar geoogst worden, dus veel wol per keer is het niet. Naar schattig is het wol van maar liefst vier geiten nodig om één trui te maken. De relatief langzame productie maakt cashmere een duur, maar ook bijzonder product.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Kasjmier of kasjmir is een type wol afkomstig van de Kasjmirgeit. De wol is genoemd naar het gebied Kasjmir in India, Pakistan en China. Uit dit gebied komen de oorspronkelijke geitenrassen.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Gebruik koud water
Koud water kan ook tot minder kreukels leiden, waardoor je zowel tijd als stroom bespaart bij het strijken. Je kunt hoodies, vesten en truien het beste wassen met een koudwaterprogramma op een laag toerental.
Over het algemeen wordt het afgeraden om een wollen trui in de droger te drogen. Drogers, en dan vooral condensdrogers, maken namelijk gebruik van hoge temperaturen om vocht uit kleding te onttrekken. Het voordeel daarvan is dat jouw kleding sneller is gedroogd, maar de hoge temperaturen gaan niet goed samen met wol.
Ondergoed, sokken, spijkerbroeken, t-shirts, truien, vesten en hemdjes was je op de 'katoen'-stand. Selecteer 40 graden, het aantal toeren van de centrifuge kun je ongewijzigd laten. Meestal duurt het katoenprogramma ongeveer 3 uur.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Wolvezels variëren in dikte van 10 tot 40 micrometer. Hoe dunner de vezel, hoe minder hij kriebelt. De meeste mensen krijgen last van jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Vul je gootsteen of een emmer met lauwwarm water. Zorg ervoor dat het water niet te warm is! Voeg daar, voor elke liter water, 15 milliliter babyshampoo of milde conditioner aan toe. Babyshampoo en conditioner kunnen de vezels van je gekrompen kleding namelijk versoepelen.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Als wolvezels nat worden, nemen ze water op, waardoor ze gaan zwellen en uitrekken. De wol op een schaap wordt langer in de regen! Als de dikte van de vezels in een garen verandert, moet ook de hoek veranderen waaronder ze om elkaar heen gedraaid zijn. Het eindresultaat is dat het garen dikker en korter wordt.
Hoe ruikt het? Cashmeran is een muskgeur en ruikt rijk, beetje spicy, muskus- en houtachtig, velvety, clean. Het zorgt voor een zeer langaanhoudend effect op de huid, uren en uren later nog waarneembaar. Het geeft een omhullend en zacht gevoel aan parfums, als die van cashmere.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
1. Jak wol staat bovenaan onze lijst als de warmste wolsoort. Dit wordt niet alleen bevestigd door subjectieve meningen, maar ook door het wetenschappelijk onderzoek.
Wat is nu precies merino wol? Deze speciale soort wol komt van het Merino schaap. Dit schapenras produceert de fijnste en zachtste wol van alle schapen. Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen.
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.