Tijdens de groei absorberen bomen koolstofdioxide, dat gevangen blijft in het hout, terwijl bij productie van bijvoorbeeld beton juist CO2 vrijkomt. En waar beton een levensduur heeft van maximaal honderd jaar, gaat kruisgelamineerd hout wel duizend jaar mee.
De levensduur van een woning met houtskeletbouw heeft een levensduur van minimaal 75 jaar. Misschien denk je dat houtskeletbouw meer onderhoudt nodig heeft, maar dat valt wel mee. Als je de buitenkant ook van hout zou maken, zou je deze slecht eens in de 5 tot 7 jaar van een nieuw laagje verf of beits te voorzien.
Bomen nemen hun hele leven lang CO2 op uit de atmosfeer, jonge bomen zelfs meer dan oudere bomen, na oogst van de bomen blijft de CO2 levenslang opgeslagen in het hout. Het bouwen van een houtskeletbouw woning kost ongeveer 40% minder energie dan het bouwen van een vergelijkbaar bouwwerk van een ander materiaal.
Is een houten woning duurder dan een woning gebouwd in steen of beton? Nee, een houten woning is doorgaans (veel) goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning.
Geluidsoverlast? Veel geïnteresseerden vragen zich af of houtskeletbouw niet erg gehorig is. Zeker bij meerlaagse woningen is het aan te raden om een zwevende dekvloer als verdiepingsvloer te laten leggen. Het vermindert contactgeluid tot een aanvaardbaar niveau.
En wat zijn de voordelen vergeleken met een normale woning? Vaak weet men direct een aantal nadelen op te noemen. Houten huizen zijn minder goed geïsoleerd, zijn gehoriger en hebben veel onderhoud nodig.
Sneak preview 2: Dankzij de snelle bouwmethodiek is houtskeletbouw is sommige gevallen goedkoper dan traditionele bouw. Hout is echter wel duurder dan bijvoorbeeld staal of beton, en dus is houtskeletbouw niet per definitie goedkoper.
Traditioneel metselwerk: de kracht van traditie
Bouwen op de traditionele manier – met dragende binnenmuur, spouw en gevel - is nog altijd veruit de populairste bouwmethode bij bouwers én aannemers.
Een goede richtprijs voor een afgewerkte woning in houtskeletbouw bedraagt gemiddeld 1.450 à 1.700 euro per m2 (excl. btw en architect). Deze m2-prijs varieert vanzelfsprekend volgens de grootte, de complexiteit en de afwerkingsgraad van de woning.
Bouwen met hout is goed voor het milieu en circulair, en je kan hout goed combineren met bouwmaterialen als beton en staal. Experts zien dus veel kansen in houtbouw.
Vaak goedkoper dan steenbouw
Hout is een minder zwaar bouwmateriaal, en speciale funderingstechnieken zijn dan ook minder vaak nodig. Bovendien bespaar je ook op eventuele huur- en arbeidskosten, omdat een houtskeletwoning al na enkele maanden klaar is.
Een houtskeletbouw is niet duurder dan een traditionele bouw, maar ook niet goedkoper. De prijs zit dus op hetzelfde niveau. Bij een houtskeletwoning krijg je wel heel wat extra voordelen. Met stip op één: je woning is voor dezelfde prijs beter geïsoleerd en luchtdichter en dus een pak energiezuiniger.
Houtskeletbouw kost ongeveer evenveel als klassiek bouwen, maar er zijn meer mogelijkheden om de prijs te drukken. Tijdswinst: een houtskeletwoning is sneller klaar, je wint daarmee niet alleen op werkuren, maar je kan sneller verhuizen (en hoeft misschien minder lang te huren).
Er zijn veel verschillende bouwmethodes mogelijk; traditioneel, houtskeletbouw, modulair, staalbouw en betonbouw zijn de bekendste. In de woningbouw wordt bijna altijd nog gekozen voor de traditionele manier van bouwen.
Traditionele bouw is een bouwmethode waarbij de buitengevels steen voor steen op de bouwplaats worden opgemetseld. Ook wordt gebruikgemaakt van betonnen verdiepingsvloeren, wat zorgt voor een degelijke en solide fundering van de woning.
Stapelbouw wordt vooral toegepast bij metselwerk, voor het buitenspouwblad vaak bakstenen en voor het binnenspouwblad vaak vrij grote blokken (werkt sneller, eventueel klein kraantje nodig, vaak kalkzandsteen). Soms kunnen bouwblokken worden gelijmd.
In principe kunnen bij houtskeletbouwwoningen dezelfde funderingstechnieken gebruikt worden als bij de traditionele stenen bouw. Te denken valt aan bijv. een strookfundering, funderingsplaat of een paalfundering of een andersoortige funderingen.
Bij houtskeletbouw wordt geen spouw of traditionele bakstenen muur geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagstructuur geplaatst. Meestal worden hiervoor flexibele isolatiematten uit houtwol of minerale wol (glaswol of rotswol) gebruikt.
HoutSkeletBouw (HSB) is een benaming voor een wandopbouw die bestaat uit een houten skelet met een folie en isolatie. De dragende delen – het houten skelet – vormen dus de basis van de constructie. Het houten frame draagt ook de bekleding of eventuele kozijnen.
De voordelen van hout
Niet voor niets zijn Noorse huizen zo vaak van hout: het is een natuurlijk materiaal dat prettig ruikt en mooi kleurt. Een massief houten buitengevel biedt veel mogelijkheden voor een speelse bouw en afwerking, heeft een nostalgische uitstraling en geeft binnen een gezellig gevoel.
Hout is het beste isolatie materiaal dat de natuur te bieden heeft. Dit betekent niet dat u het meest energiezuinige huis heeft wanneer u de muren dikker maakt. Net als bij elk ander huis moet u rekening houden met de isolatie normen voor vloeren, plafonds, daken en het gebruik van de juiste ramen en deuren.
Finland staat bekend om de ongerepte natuur en enorme bosgebieden. Meer dan 65% van het land bestaat uit naaldbossen. Logisch dat het hout uit deze bossen al eeuwen gebruikt wordt voor de bouw van Finse huizen.