De gebruiksintensiteit heeft de grootste invloed op de levensduur. Toch kan met goed onderhoud een waterontharder gemakkelijk 15 tot 20 jaar draaien. Het hars blijft sowieso erg lang goed en slijt bijna niet.
Wanneer het hars in een waterontharder vervangen moet worden ? In het algemeen zijn harsballen vrij duurzaam. Ze moeten echter om de 15 tot 20 jaar worden vervangen. Zo weet je zeker dat je kranen perfect zijn en vrij van kalkaanslag.
Een waterontharder is een robuust en duurzaam toestel dat ontworpen is om lang mee te gaan. U mag rekenen op een levensduur van minimaal vijftien jaar. Maar met het juiste onderhoud kan u nog veel langer op uw toestel rekenen, tot zelfs 25 jaar.
Gemiddeld genomen is het zoutverbruik 100 tot 120 gram per liter hars. Het is belangrijk om regelmatig het onthardingszout in de waterontharder te controleren en bij te vullen wanneer nodig. Zo zorg je ervoor dat de waterontharder goed blijft werken.
Hoe werkt een waterontharder (ionenwisselaar)
Het hars is positief “geladen”. Als er vervolgens hard water langs het hars stroomt hechten de kalkdeeltjes zich aan hechten aan deze harsbolletjes. Op deze manier wordt kalk uit het water verwijderd en blijft er zacht water over.
Doe dan een scheutje ammonia op de vlek en was het kledingstuk in de wasmachine. Door de combinatie van deze middelen verdwijnen de harsvlekken gauw. Doordat hars oplost in alcohol, kunt u ook ontsmettingsalcohol gebruiken voor het verwijderen van dit soort vlekken.
Het regenereren gebeurt computergestuurd en volledig automatisch op het door jou gekozen en ingestelde tijdstip. Daar heb je geen omkijken naar. De waterontharder wordt ongeveer eens per week -in praktijk tussen de 4 en 10 dagen- gespoeld met zout.
Ja, een waterontharder heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Hierbij wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen.
In totaal gebruikt een elektrische waterontharder gemiddeld 9 kWh per jaar. Afhankelijk van wat u voor uw elektriciteit betaalt, kost een kWh aan stroom momenteel rond de 40-75 cent. Op jaarbasis is het energieverbruik van een waterontharder dan ook bijna te verwaarlozen.
Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik. Het gevolg hiervan is dat de onthardingscapaciteit afneemt. De ionenwisselaar zal dus vervangen moeten worden.
CONCLUSIE: gemiddelde prijs voor een waterontharder
Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf 700 euro. Voor de plaatsing van een waterontharder in een woning van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je gemiddeld gesproken rekenen op een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
Om de juiste waterontharder te kiezen, moet je rekening houden met de grootte van gezin. Een waterontharder werkt het best als die op de samenstelling van je gezin is aangepast. De juiste ontharder kies je dus onder andere door te kijken hoe groot je jaarlijks verbruik is.
Een waterontharder kost gemiddeld tussen € 1.000 en 2.000 (excl.btw, incl.installatiekosten) voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld verbruik.
Bepaalde aspecten van het waterverzachter onderhoud, zoals het bijvullen van zout, kan je zelf doen. Toch is een specialist voor een degelijk onderhoud van je waterverzachter onmisbaar. Op die manier ben je verzekerd van het juiste advies en een optimale werking van je toestel.
Prijs zout waterverzachter
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
De meeste waterontharders moet je regelmatig ontsmetten in verband met mogelijke bacteriegroei. Meestal gebeurt dit tijdens het jaarlijkse onderhoud met een ontsmettings- en reinigingsmiddel, bijvoorbeeld op chloorbasis. Er zijn verschillende producten op de markt, waarmee je dit kunt (laten) doen.
Het kalk verdwijnt via de afvoer
In deze stapt komt het kalk dan ook weer vrij en wordt via een afvoerleiding vanuit de ontharder via de afvoer weggespoeld de woning uit. Hierdoor ben je definitief van kalk af in de woning. Het kalk verdwijnt dus uit de ontharder via de afvoer en blijft dus niet in het leiding water.
Het drinkwater in Nederland is sowieso veilig. Het drinken van onthard water is net zo veilig.
Hoe vaak je het zout moet bijvullen, is afhankelijk van hoe intensief de waterontharder gebruikt wordt. Bij de nieuwste generatie ontharders moet je dat doorgaans slechts 1 à 2 keer per jaar doen. Het probleem van de zware zoutzakken kan je oplossen door zout in blokvorm te kopen.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 400. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Eigenlijk is er geen verschil tussen de twee. De termen waterontharder en waterverzachter worden door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar toepassingen, producten die hard water zacht maken door kalk te verwijderen uit water. Sommige producten veranderen het water met kalk van structuur.
Zacht water verwijdert reeds aanwezige kalk
Zacht water wordt ook wel agressief water genoemd. Dit klinkt misschien niet zo positief, maar dit is het wel. Een waterontharder haalt alle kalk uit het water. Hierdoor kan onthard water de kalk die reeds aanwezig is in de leidingen, wasmachine, waterkoker etc.