Desondanks is het vlees niet te complex qua smaak en heeft het een aangename textuur. Daarnaast houden de ganzen er dankzij het vele vliegen een gezonde levensstijl op na en zit er weinig vet aan het vlees. Hierdoor past ganzenvlees dus ook prima in gezonde diëten.
Ganzenvlees is heerlijk, puur en mager vlees uit de vrije natuur. Ze maken veel vlieguren en dat zorgt ervoor dat er weinig vet aan het vlees zit. Het past daarom ook prima in gezonde diëten.
“Vlees van oudere ganzen kan je best roken of gebruiken in stoofpotjes. Van jongere ganzen zijn vooral borstfilets goed te bereiden, die kan je gewoon bakken. De bouten hebben wat meer structuur en lenen zich vooral tot stoofschotels of konfijten in vet.” Ook restaurants serveren niet snel een ganzenfilet.
De filets van wilde gans kan je serveren als carpaccio, in een salade, als rosbief. Filets worden ook vaak gerookt of gedroogd. Daarnaast kan je ze ook frituren.
Hoe smaakt Gans? Bij gans heb je misschien snel de neiging om de smaak van het vlees te vergelijken met andere soorten gevogelte zoals eend of kip. De smaak en structuur is toch beter te vergelijken met roder vlees. Ganzenvlees lijkt op het eerste gezicht ook op biefstuk.
Ganzen kosten naargelang de soort of het ras tussen 10 en 80 euro per dier. De prijs voor ganzenvoer varieert tussen 0,60 en 2 euro per kg.
Omdat het om echt wild gaat, heeft het ganzenvlees dan ook een mooie wildsmaak.Desondanks is het vlees niet te complex qua smaak en heeft het een aangename textuur. Daarnaast houden de ganzen er dankzij het vele vliegen een gezonde levensstijl op na en zit er weinig vet aan het vlees.
"Het eten van ganzen is beter voor het milieu dan varkens of kippen uit de bio-industrie. De verschillende onderdelen van de gans zijn bovendien erg goed bruikbaar. Gans is eigenlijk echt het meest veelzijdige stukje vlees." Waar je bij het bakken op moet letten, is dat het vlees niet te taai wordt.
De natuurlijke vijand van de gans, de vos, wordt in Nederland intensief bejaagd. Vossen zijn geduchte predatoren van ganzenlegsels, kuikens en (soms) volwassen grauwe ganzen.
De gans heeft een krachtige nek en ribbeltjes in zijn snavel. Hierdoor kan hij perfect plantendelen afbijten, ook onder water, en zaden van grasstengels afritsen. Ganzen hebben een belangrijke rol in ons ecosysteem. Wanneer ze in de rui zijn, brengen ze een periode in de beschutting van moerasgebieden door.
Ganzen hebben dagelijks behoefte aan groenvoer. Het beste is een kort gemaaide grasmat, waar de ganzen kunnen grazen. Wanneer de vogels geen gras ter beschikking hebben, kan bijvoorbeeld kleingesneden andijvie of wortel worden gevoerd.
Ganzen zijn grazers. Behalve gras eten ze gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood.
Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn zoals speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade. Magere vleessoorten met weinig verzadigd vet zijn biefstuk, kipfilet en varkensfilet.
Gezond genieten
In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief.
Voedsel. Een vegetarisch menu van gras, plantenwortels, zaden, vruchten en jonge scheuten (van onder meer riet). In de winter ook op akkers aangevuld met oogstresten van mais, aardappelen en granen.
Ganzen eten behalve gras, gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood. Ganzen hebben dagelijks vers water nodig. Maar brood heeft niet de juiste voedingswaarde.
Ganzeneieren zijn ongeveer drie keer zo groot als kippeneieren. Ook is de schaal veel harder en is de smaak aanzienlijk anders. Het ganzenei is vetter, romiger en intenser van smaak. Mocht je ze ooit tegenkomen bij een poelier, groothandel of bij een boer: zeker proberen!
"Een gans moet niet te lang in de pan liggen.'' Daarom snijdt hij voor de beginner graag filets. "Die bak je, net als een biefstukje, kort. Ganzenvlees mag rood zijn. Het is vlees voor vleesliefhebbers.''
Je kan de gans stropen of pluimen. Het vlees van wild moet gedurende 12 tot 24 uur de tijd hebben om te besterven (= rijpen). Het besterven gebeurt op koel- kasttemperatuur.
Ganzenkuikens worden geboren uit bevruchte ganzeneieren die worden uitgebroed. Dit uitbroeden duurt ongeveer vier weken. De vrouwtjesganzen maken eerst een nestje op de grond, dat ze bekleden met dons. Dit dons plukken ze uit hun eigen borst.
Ganzen verjagen uit de tuin
Oranje werkt goed bij het verjagen van watervogels zoals ganzen. Ook ganzen verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers ganzen. Een goed voorbeeld hiervan is de Black Hawk kite.
De achterste ganzen moedigen de voorste aan om op snelheid te blijven. Een gans kan snelheden tot maximaal 46 kilometer per uur halen.