3.000 - 3.500 km mee.
Doordat metaal delen tegen elkaar aan draaien ontstaat er wrijving tussen de ketting en de tandwielen. Hierdoor is de kettingset helaas slijtage onderhevig. Regelmatig smeren en het op spanning houden van de kettingset vergroot de levensduur. Een kettingsetje gaat ongeveer tussen de 20.000- en 35.000 km mee.
De 3000-kilometer-regel. Om deze versnelde slijtage van cassette en kettingbladen te voorkomen, is een algemene vuistregel om de ketting van je fiets elke 3000 km te vervangen. Let wel, dit is slechts een richtlijn.
Gemiddeld kan je zo'n 5000 tot 6000 kilometer met één ketting en één cassette doen.
Ketting (en tandwielen)
Je kunt tandwielen en ketting daarom beter tegelijk vervangen. Het aantal gefietste kilometers is een leidraad voor de slijtage van de ketting; 4.000 kilometer is vaak wel merkbaar.
Gebruik absoluut geen siliconenspray. Hoewel het slot wordt gesmeerd, trekt een siliconenspray vuil aan. Een speciale slotspray is vetvrij en trekt daardoor ook geen vuil aan en zorgt ervoor dat de draaiende cilinderdelen en de sluitpallen soepel blijven.
Aangezien een crankstel maar een beperkt aantal kilometers meegaat is het virj veilig om aan te nemen dat deze tijdens een langere reis (zeg 12.000 KM) een keer vervangen moet worden.
Grondige schoonmaak van de cassette
We raden aan om dit om de 1000 kilometer te doen. Voor deze schoonmaak heb je de volgende producten nodig: Cassette afnemer en kettingzweep. Ontvetter.
De winnaar
De beste cassette is de Shimano Ultegra. Deze komt in meerdere uitvoeringen zoals de 10- en 11-speed. Zelfs na jaren aan de top blijft Shimano een goede grip houden op de beste modellen. De Ultegra serie staat bekent om goede kwaliteit, duurzaamheid, soepele schakeling en goede compatibiliteit.
Een fiets trapt door als er sprake is van een kapotte naaf. Ook dit is een verschijnsel dat een oorzaak vormt voor het doortrappen van de fiets. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij kracht zetten op de pedalen, zoals in de situatie, waarbij uit stilstand kracht wordt gezet op de trappers om snel vooruit te komen.
Hoe vaak invetten? Afhankelijk van de kwaliteit van je kettingspray! Maar ongeveer elke 300 km insmeren én na een regenbui is een goede richtlijn. Doe dit na een rit zodat de ketting warm is en het vet goed kan hechten.
De levensduur van een ketting varieert tussen de 20.000 en 35.000 kilometer, afhankelijk van rijstijl en de mate van onderhoud.
Op een kettingwiel loopt altijd een ketting.Een tandwiel loopt altijd over een ander tandwiel (bijv. versnellingsbak) of een getand oppervlak zoals een tandheugel (bijv. ophaalbrug).
Meestal gaat een distributieketting zo'n 100.000 a 150.000 kilometer mee. Hierna moet de distributieketting vaak vervangen worden. Het is namelijk zo dat wanneer u de distributieketting langer gebruikt, de ketting niet meer goed zijn werk doet.
Shimano Quick Links zijn maar één keer te gebruiken.
Een veel gemaakte beginnersfout: WD40 gebruiken. Gebruik WD40 nooit en te nimmer voor het smeren van je fietsketting. Het trekt niet alleen veel vuil aan, het komt ook op allemaal plekken waar het niet hoort te zitten. Daarnaast zorgt WD40 ervoor dat onderdelen sneller kunnen gaan roesten.
Wanneer je je fiets gaat schoonmaken heb je een sopje met afwasmiddel, een spons en een oude tandenborstel nodig. Reinig vervolgens eerst alle onderdelen met de spons. Plekken waar je minder goed bij kan kun je reinigen met de oude tandenborstel. Tot slot spoel je de fiets nog af met de tuinslang.
Reinig en ontvet de delen van de derailleur
Controleer van tevoren of de ontvetter eerst moet worden verdund met water. Laat de componenten 5 tot 10 minuten weken en reinig ze vervolgens met een borstel. Spoel de onderdelen af in een bak gevuld met schoon water en droog ze vervolgens af met een schoon doek.
Het vervangen van een distributieketting is duurder dan vervanging van een riem. Niet alleen is de ketting zelf duurder, vaak is hij ook lastiger te bereiken, waardoor reparatie meer tijd en dus geld kost.
Wat verdient een Fietsenmaker als zelfstandige? Het uurloon van een Fietsenmaker is ongeveer € 35 per uur ex BTW.
Deodorant: als je deo niet antibacterieel is gaat het ongeopend drie jaar mee, na opening zes maanden. Antibacteriële deodorant gaat een stuk langer mee. Gezichtscrème en body lotion: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden.
Bij hoge temperaturen, een grote belasting en ruw asfalt slijten banden bijvoorbeeld beduidend sneller dan normaal. Bij Schwalbe standaardbanden kan men grofweg uitgaan van een kilometrage van 2.000 tot 5.000 kilometer. De banden uit de Marathon-familie gaan in de regel tussen de 6.000 en 12.000 kilometer mee.