Het veelvuldig gebruiken van de helm is wel van invloed op de levensduur, door intensief gebruik is de levensduur korter. Als richtlijn kan men bij polycarbonaat helmen uitgaan van een levensduur van 3 tot 5 jaar en bij glasvezel helmen van een levensduur van 5 tot 7 jaar.
Bij scooter-, motor-, en brommerhelmen die over een ECE keurmerk beschikken, is het gemakkelijk vast te stellen wat de productiedatum van de helm is. Heeft een helm geen keurmerk, dan tel je vanaf het moment van aankoop. De meeste helmen gaan 3 tot 5 jaar mee, daarna dienen ze vervangen te worden.
De beste graadmeter of een helm nog wel 'goed' is, is vooral je gevoel en zicht. Zit je helm te los en kun je zien dat het binnenschuim zijn kracht heeft verloren, dan kun je de helm maar beter vervangen. Een goede binnenschaal is van levensbelang, omdat die de klap op je hoofd moet opvangen en verzachten.
Dit is wat een oude helm onveilig maakt:
Een motorhelm gaat maximaal tussen de 5 - 7 jaar mee.
Bij normaal gebruik in Nederlandse weersomstandigheden moet je rekening houden met deze levensduur: Een helm van polyethyleen is 3 jaar houdbaar. Een helm van ABS is 5 jaar houdbaar. Een helm van glasvezel versterkt polyester is 10 jaar houdbaar.
Vervang je helm na maximaal 5 jaar
Ook in dát geval is je fietshelm na verloop van tijd aan vervanging toe. Fabrikanten adviseren vaak vervanging tussen de 3 en de 5 jaar. Uiteraard voor hen liefst zo snel mogelijk. Maar na 5 jaar is ook ons advies: koop een nieuwe helm.
Aan de binnenkant van de klep staat de datum waarop je helm is gemaakt. Dat is de productiedatum. Op die dag gaat de gebruiksduur in. Hoe lang je de helm kunt gebruiken, is afhankelijk van het materiaal.
Helmmutsen helpen het draagcomfort van jouw motorhelm te verhogen. Vochtafdrijvend, antibacterieel en sneldrogend waardoor je helm langer fris en aangenaam te dragen blijft. Bovendien is een helmmuts eenvoudig te wassen.
De ANWB raadt aan om de oude helm na gebruik uit elkaar te halen. Vervolgens kunnen de plastic onderdelen bij het plastic afval en kunt u met de schuimlaag bij de milieustraat terecht. Let er wel op dat er geen lijmresten op achterblijven.
Als richtlijn kan men bij polycarbonaat helmen uitgaan van een levensduur van 3 tot 5 jaar en bij glasvezel helmen van een levensduur van 5 tot 7 jaar.
Deze materialen zitten vaak stevig aan elkaar vastgelijmd en zijn dus moeilijk te scheiden. Recyclen van je oude helm doe je (vooralsnog) zo: Haal je oude helm uit elkaar.De plastic onderdelen kunnen bij het plastic afval.Het EPS lever je schoon van lijmresten in bij de milieustraat.
Het kiezen van een helm is voor veel motorrijders iets speciaals. Factoren als design, merk en gebruiksgemak spelen een rol bij het kopen van een helm. De bekende merken zoals Shoei en Arai lopen voorop als het gaat om kwaliteit en veiligheid.Ook merken als HJC, Shark en Schubert bieden kwalitatief goede helmen aan."
Controleer of de helm goed zit
Als de druk van de helm op je voor- en achterhoofd afneemt dan is de helmmaat goed. De helm hoort rond het hoofd en de wangen strak te zitten. De wangkussens gaan na verloop van tijd losser zitten. Als je met de helm op je hoofd van links naar rechts kan zwiepen dan is deze te groot.
Gelukkig is het heel gemakkelijk om de buitenzijde schoon te maken met een beetje water en een doekje. Gebruikt nooit agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen je helm namelijk beschadigen. Ook de ventilatieopeningen kun je voorzichtig met een vochtige doek schoonmaken. Blaas wel altijd eerst het grove vuil eruit.
U moet een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speedpedelec-helm dragen.
Zodra er een ongeluk heeft plaatsgevonden waarbij de helm schade heeft opgelopen, betekent dit dat de helm vervangen moet worden. Dit kan een val zijn op hoge snelheid, maar ook een onhandigheid waarbij de helm op de grond valt. Het gevolg kan zijn dat de helm niet meer beschermend werkt.
Door de val breekt de absorptielaag van de helm.Deze laag kan nu geen nieuwe val meer absorberen waardoor de impact van een nieuwe val niet opgevangen kan worden. Een beschadiging van de absorptielaag is met het blote oog niet waar te nemen.
Goede pasvorm
Houd de kinbeugel vast en beweeg hem langzaam horizontaal en verticaal. Als de wangen of de helm niet bewegen en het prettig aanvoelt op het hoofd, is het waarschijnlijk een goede pasvorm.
Het dragen van een helmmuts of balaclava onder je helm zorgt niet alleen voor extra hygiëne, maar biedt ook tal van andere voordelen tijdens het rijden. Door het opvangen van zweet, blijft je scooterhelm schoon en fris, waardoor je minder snel last zult hebben van geuren.
De bandana is prettig in de zomer en kan goed worden gedragen onder een helm. In de winter is het prettig om een fietsmuts of helmmuts te dragen onder de helm zodat het hoofd lekker warm blijft. Voor de echt koude dagen is er de balaclava die ook de hals, neus en mond beschermt tegen de kou.
De veiligste motorhelm is nog altijd de integraalhelm. Deze full-face beschikt over valbescherming rondom. Het vaste kinstuk speelt daarin een sleutelrol. Deze ontbreekt bij jethelmen en bij systeemhelmen is dit deel opklapbaar.
De gemiddelde levensduur van een helm is 5 tot 7 jaar, voordat deze aan vervanging toe is.