Op de Etna op Sicilië staan planten van meer dan 200 jaar oud. Lang had een druif in Alto Adige het record in handen. In kasteel Katzenzungen bij het plaatsje Prissiano staat een struik van meer dan 350 jaar oud. Nu is er naar alle waarschijnlijk een nog oudere gevonden in Slovenië.
Een wijnstok begint na vier jaar vruchten te dragen, maar een kwaliteitsbewuste wijnbouwer zal pas vanaf het zevende jaar oogsten voor zijn beste wijn. Tussen twintig en veertig jaar is de wijnstok op zijn best. Hoewel hij ouder kan worden, neemt na veertig jaar de opbrengst af.
Wat gebeurt er wanneer je in de lente zou snoeien? De reden dat je een druivenplant niet snoeit in de lente, is omdat het houtgewas dan zou gaan bloeden. Met het bloeden van planten bedoelen we groot vochtverlies uit de snoeiwonden. Dit bloeden kan zo sterk zijn dat de plant sterk verzwakt of zelfs doodbloedt.
Een druif kun je twee keer per jaar snoeien. In de zomer vormt de plant lange scheuten. In de winter, als het blad van de twijgen is gevallen, is de structuur van de struik goed zichtbaar. Een druif kun je het beste twee keer per jaar snoeien: in de zomer (inkorten van de lange scheuten) en in de winter.
De takken die je niet vastzet, snoei je weg. Knip daarna de zijtakjes op de hoofdranken tot 10 cm weg. De jaren daarna knip je alle uitlopers die druiven hebben gedragen tot op 3 cm terug. Deze teruggeknipte takjes lopen in het voorjaar weer uit en vormen nieuwe scheuten die vrucht zullen dragen.
- Te natte en/of te koude grond in het voorjaar. - Verzwakte plant door onvoldoende voedingsstoffen of door een aantasting van de pokkenmijt. - Slechte standplaats. Een noorden en westenmuur zijn voor de meeste druivenrassen niet bruikbaar.
In het voorjaar kan de druif bemest worden met bijvoorbeeld gedroogde koemest (iets verzurend) of bloed- of beendermeel (voor meer kalk in de grond). De meststof moet in ieder geval veel calcium en kalium bevatten. Bij een tekort aan voedingsstoffen (of te weinig zonuren) komt de vruchtzetting niet goed op gang.
Het is een blauwe druif met een fijne en zoete smaak die al vroeg rijp is. Deze druivenplant groeit snel. De zijranken kunnen in één jaar wel zeven meter lang worden.
Plant de druif schuin in de grond zodat de ent 10 cm vanaf de muur staat en de wortels 30 cm. De ent moet net boven de grond uitkomen, zorg voor een ruim plantgat zodat de wortels gelijkmatig kunnen worden uitgespreid. Bij pergola's of andere ornamenten kunt u de druivenplant 10 cm van de paal plaatsen.
Water geven
Geef de druif één keer per week water. Als je een druif gaat planten moet je de grond ook heel vochtig maken. Bij warme dagen kun je het beste twee keer per week water geven. Ook in de winter moet de grond vochtig blijven.
Een druif verplaatsen kun je het beste doen na de bloei, als de zomer over is en het blad van de druif is gevallen. Dit zal in het najaar zijn, rond november. In het najaar je druif verplaatsen is het beste voor jouw druif, omdat de druif nu in rust gaat. De sapstromen komen nagenoeg tot stilstand.
Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo'n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren. Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken.
In de wijnbouw zijn er ruwweg twee snoeitijden, geconcentreerd in de rustperiode in de winter en in de zomer. Aan het eind van de herfst of in de late winter, op vorstvrije dagen, worden de afgedragen stokken ingekort. Verwijder in de zomer alle overtollige scheuten en bladeren die schaduw werpen op de druiven.
Het is een klimplant. Aanvankelijk ontwikkelt de plant een wortel die snel de diepte in groeit, soms tientallen meters diep, op zoek naar water. De plant gedijt vooral goed op wat stenige en kalkrijke grond op plaatsen waar nauwelijks andere cultuurgewassen willen of kunnen gedijen.
Vieilles vignes (enkelvoud: vieille vigne) is een onofficiële Franse term die gebruikt wordt voor oude druivenstokken. In Duitsland duidt men dit aan met Alte Reben, in het Engels met old vines. De term wordt vooral gebruikt bij wijn die gemaakt is van de druiven van oude(re) wijnstokken.
De beste tijd om een druif te planten is tussen september en maart. Voordat je aan de slag gaat, kun je een steunconstructie aanbrengen om later de takken aan vast te binden. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld een draadscherm plaatsen. Het plantgat moet voldoende ruim zijn, zodat je de wortels goed kunt spreiden.
Ben je fan van blauwe druivenwijn, en wil je zelf wijndruiven planten? Dan is de Vitis vinifera Regent de beste keuze. Deze druivensoort is resistent tegen schimmelziekten, zoals echte en valse meeldauw. Ook is dit soort druiven winterhard tot min 20 graden Celsius.
Een druivenplant heeft simpelweg veel zon nodig. 4 uur zon per dag heeft hij zeker nodig, aangezien de druiven anders niet goed rijp worden.
Vermijd moerasgrond en schaduw
Een druif in de grond planten kan bijna overal. Enkel een overmaat aan schaduw en een te natte standplaats zijn te mijden. Druivelaars staan helemaal niet graag met hun voeten in het water.
Na het planten moet je de plant terugknippen tot waar je de eerste étage wilt hebben. Van de nieuwe scheuten die uitlopen moet je 2 scheuten laten groeien, dit kost 1 jaar tijd. In het volgende voorjaar kun je deze twee scheuten uitbuigen naar links en naar rechts, dit is de eerste étage.
Vermoedelijk is het aantal trossen voor de jonge planten nog iets te veel. Een te droge grond of grond die teveel meststoffen (o.a. patentkali) bevat kan dat ook veroorzaken.
Hoe langer ze blijven hangen, des te zoeter worden de druiven. Er is echter ook kans op beschadiging door schimmels, wespen of vogels. Probeer de trossen zo gezond en gaaf mogelijk te oogsten, het liefst bij droog en zonnig weer. Verwijder aangetaste of opengebarsten bessen direct.
De druiven die bruin worden hangen zowel in het zonlicht als in de schaduw. De trossen worden niet volledig bruin, maar enkele druiven worden bruin. Sommige trossen hebben enkele bruine druiven,sommige trossen hebben een 10-tal bruine druiven, de meeste trossen hebben nog geen aangetaste druiven.
Een handje vol voor een druivenplant of struik is voldoende. Strooi het kalk zo'n 20 cm bij de stam vandaan, want de meeste wortels groeien naar de zijkant. Je druif bemesten is essentieel tijdens het voorjaar. Je kan het best eind maart doen, maar niet te snel na het bekalken.