Actieve Kool is over het algemeen minimaal 36 maanden houdbaar als je het niet mengt met andere producten.
Bij het uitfilteren van medicijnen kun je het kool zo'n 12 uur in de bak laten zitten en dan weer verwijderen. In die periode zijn dan de medicijnen al wel geabsorbeerd.
Het is het beste om de actieve kool in te nemen binnen een uur na de inname van de schadelijke stof. Actieve kool kan bepaalde stoffen binden en ze zo onschadelijk maken. Dit kan echter niet met alle stoffen. Gebruik het NIET bij vergiftigingen met bijvoorbeeld agressieve schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen.
Het is een veilig medicijn, mits je het goed gebruikt. Etenswaren met actieve kool bevatten een lagere dosis dan het medicijn, maar als je het verkeerd gebruikt, kan het wel schadelijk zijn. Actieve kool bindt zich namelijk ook aan andere goede stoffen.
Medicinale houtskool - ook actieve kool genoemd - is een fijn poeder dat bereid wordt uit kool van plantaardige oorsprong. Het is in staat giftige stoffen op te nemen. Bij inname kan dit houtskoolpoeder zich binden aan giftige stoffen die zich in het maagdarmkanaal bevinden.
Actieve Kool is bewerkte koolstof. Het is dus niet hetzelfde als houtskool die je zou gebruiken voor een barbecue. Actieve Kool wordt bereid via een thermisch proces waarbij gassen en onzuiverheden uit de kool worden verwijderd.
Norit is gemaakt van geactiveerde kool. Deze kool is van plantaardige herkomst en dus 100% natuurlijk. Deze actieve kool zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken in het maagdarmkanaal geadsorbeerd worden en via de ontlasting het lichaam verlaten.
Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de doos na EXP. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.
Hoe onze actiefkoolfiltratie / adsorptie technologie werkt
Door het grote interne oppervlakte is actieve kool ideaal voor adsorptie van (organische) apolaire stoffen, halogenen, ontkleuring, geur en smaak verbetering.
In de drinkwatersector zijn actieve koolfilters verantwoordelijk voor het adsorberen van schadelijke organische stoffen. In de industrie wordt actief kool vaak gebruikt als pollishing stap naar een waterzuivering, om een restfractie van biologische vervuiling te verwijderen.
Bij diarree zorgt actieve kool ervoor dat de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken aan elkaar gebonden worden en via de ontlasting het lichaam verlaten. De actieve kool reinigt de darmen en verwijdert de oorzaak van de diarree. Hierdoor gaat het lichaam weer normaal functioneren.
Je kent Norit waarschijnlijk als diarreeremmer. Maar het Nederlands Huisartsengenootschap raadt het gebruik van actieve kool bij diarree af. De werking is namelijk niet bewezen. Ook is er kans op bijwerkingen zoals overgeven, buikpijn, misselijkheid en verstopping.
Als je charcoal goed en veilig gebruikt, is het niet slecht voor je tanden. Charcoal heeft een absorberende werking en de korreltjes werken als een soort scrub voor je tanden. Het is belangrijk om dus niet te hard te poetsen. Daarnaast moet de houtskool tandpasta een schuurwaarde (RDA) van onder de 250 hebben.
Voor een gezond aquarium waar de kool preventief als onderdeel van normaal onderhoud wordt ingezet is m.i. 10-20 ml per 100 l aquariumwater ruim voldoende. Dit eenmaal per maand voor zo'n twee dagen.
Zeoliet en actieve kool absorberen de schadelijke stoffen in het vijverwater. Stoffen als ammoniak, fosfaat, organische afval, maar ook (restanten van) geneesmiddelen worden geabsorbeerd en opgeslagen in dit filtermateriaal. Door deze werking worden ze ook wel chemische filtermedia genoemd.
De kool wordt onder druk gebracht en de zuurstof wordt verwijderd. Vervolgens wordt de kool verhit en krijgt het kleine poriën en openingen. Hierna is het actieve kool geworden en deze actieve aquarium filter kool kan met de kleine poriën veel afvalstoffen opvangen.
3 000 – 4 500 EUR per ton geïmpregneerde actieve kool incl. ophaling verzadigde kool [2]
Actieve kool wordt gemaakt door via hitte gassen en onzuiverheden te verwijderen uit vezelhoudende materialen als beendermeel, pindadoppen, vruchtpitten, turf, kokosnoten, steenkool of hout.. De grootte van de verzameling poriën hangt af van de gebruikte grondstof en de activatiemethode.
Het proces, waarbij een vast oppervlakte vloeibare of gasvormige moleculen aantrekt door fysieke krachten, wordt adsorptie genoemd (absorptie is daarentegen een proces waarbij de vloeibare moleculen worden opgenomen door een vloeistof en zich vermengen met deze vloeistof).
In een geneesmiddel kan namelijk een zogeheten 'ontledingsreactie' ontstaan. Dit betekent dat er een reactie ontstaat waarbij een chemische verbinding van het medicijn afbreekt. Een medicijn kan dan giftig worden en orgaanschade veroorzaken. Neem dus nooit een medicijn in dat over de datum is!
Volgens Woltermann is er altijd een marge. “Één week na de houdbaarheidsdatum is het medicijn niet meteen niet meer goed. Of na 1 maand, 3 maanden of 1 jaar.” Maar u wilt wel graag dat een middel goed werkt en het geen giftige stoffen bevat. “Daarom is het beter om u gewoon aan de houdbaarheidsdatum te houden.
Norit als diarreeremmer
Norit bevat geactiveerde kool. Het absorbeert schadelijke of ongewenste stoffen in het maagdarmkanaal. Norit wordt bij diarree op reis of als hulpmiddel bij de behandeling van vergiftiging. Het is verkrijgbaar als capsule van 200 mg of tablet van 125 mg.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
U kunt alcohol drinken in combinatie met dit medicijn. Als u echter door diarree veel vocht verliest, is alcohol niet verstandig. U kunt beter veel water of thee drinken. U kunt normaal blijven eten of drinken.