Opwarmen/bereiden en bewaren Verwarm de erwtensoep in een pannetje langzaam op een matig vuur, let op af en toe moet er geroerd worden! Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, ca. 3 à 4 minuten op 600 Watt. Roer de soep halverwege de opwarmtijd eventueel even om.
Hoe spliterwtensoep bewaren en opwarmen. Koelkast: laat de soep afkoelen en bewaar hem goed afgedekt tot 1 week. Verwarm hem op het fornuis tot hij helemaal warm is . Vriezer: vries hem in een diepvriesbestendige hersluitbare zak of container tot 3 maanden in.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Een indicatie: soep heeft 10 minuten nodig op 100 graden, een stamppot 15 minuten op 120 graden en een vleesgerecht 20 minuten op 130 graden. De hoeveelheid van een gerecht heeft geen invloed op de tijd, zoals bij een magnetron. In een stoomoven kun je daarom ook grotere hoeveelheden vrij snel verwarmen.
Voedsel dat gekookt en afgekoeld is, moet worden opgewarmd tot ten minste 165 °F . Verwarm gekookte, commercieel vacuümverpakte, kant-en-klare voedingsmiddelen, zoals hammen en braadstukken, tot 140 °F. Verwarm restjes grondig tot ten minste 165 °F. Verwarm sauzen, soepen en jus opnieuw tot het kookt.
Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Bewaartip voor dit product. Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Zout verhindert ook dat gedroogde peulvruchten zacht worden, daarom wordt het pas toegevoegd als de erwten zacht zijn. Als je te vroeg zout hebt toegevoegd of als je bouillon vanaf het begin veel zout bevat, kan dit de erwten hard houden .
Onzuiverheden. Maak je zelf vlees- of visbouillon, dan kan er ook een witte schuimlaag ontstaan. Dat schuim doe je wél weg want het bevat gestolde eiwitten en andere afvalstoffen. Schep het zo snel mogelijk voorzichtig weg met een schuimspaan en herhaal tot er geen schuim meer opduikt.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Verwarm de erwtensoep in een pannetje langzaam op een matig vuur, let op af en toe moet er geroerd worden! Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, ca. 3 à 4 minuten op 600 Watt. Roer de soep halverwege de opwarmtijd eventueel even om.
Beoordeel je soep altijd even voordat je deze gaat eten. Ruikt de soep zuur?Ziet het er onaantrekkelijk uit?Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Ja, je kunt soep invriezen !
Let op dat soep dikker wordt naarmate het rust en afkoelt . De volgende dag kan het, indien nodig, verdund worden met meer water.
Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken . Dit doodt niet alleen alle actieve bacteriën, maar het inactiveert ook botulinumsporen, maar vernietigt ze niet.
Spliterwten bevatten aanzienlijke hoeveelheden proteïne, ijzer, zink en fosfor. Een dieet rijk aan spliterwten en andere peulvruchten kan helpen om cholesterol, hypertensie en het risico op prediabetes te verlagen en kan ook aanzienlijke ontstekingsremmende effecten hebben .
Als je spliterwten hard zijn na deze kooktijd, is er iets mis met de erwten of met je water . Als de erwten erg oud en uitgedroogd zijn, worden ze niet zachter. En als het water dat je gebruikt om de soep te maken hard is met veel opgeloste mineralen die kunnen voorkomen dat de erwten zachter worden.
Om te weken, bedek de spliterwten met water met een minimale diepte van 2,5 cm en laat ze minstens 4 uur weken, maar bij voorkeur een nacht . Of u ze nu weekt of niet, spliterwten moeten worden afgespoeld, gewoon om stof of vuil te verwijderen. U kunt ze ook in water weken om ze op steentjes te controleren, maar de kans dat u er een vindt, is klein.
Dat is eiwit. In alle peulvruchten zit veel eiwit. Als je spliterwten voor de snert gaat koken, komt er ook altijd eerst een hoop schuim af dat je eraf moet scheppen.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat u het in de koelkast zet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
De dunne laag vloeistof op de bodem van de pan voorkomt dat de soep aanbrandt als deze opwarmt. Verwarm de soep langzaam op middelhoog vuur tot ongeveer 200°F (95°C), waarbij u regelmatig roert . Zodra de soep heet is, verrijkt u deze indien gewenst, zoals beschreven in de les. Breng de soep op smaak en serveer in verwarmde kommen.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.