Deze lastige fase duurt bij de meeste baby's vier weken, maar kan ook drie tot zes weken duren. Wist je dat je in onze app alleen de uitgerekende datum in hoeft te vullen en je vervolgens automatisch alle meldingen krijgt wanneer de lastige fase van de sprongen beginnen?
Hoe lang duurt een sprongetje? De eerste 3 sprongen duren 1 tot 2 weken. Daarna duurt een sprong gemiddeld 4 weken. Dit is echt een gemiddelde en het kan dus zijn dat jouw baby de ene keer wat langer of juist korter over een sprong doet dan de andere keer.
Een sprongetje bij je baby herken je vaak eerst aan een huilerige periode. Je kindje kan hierbij hangerig, humeurig en huilerig worden. Soms lijkt het zelfs alsof je kindje een beetje achteruit gaat in zijn ontwikkeling! Het kan zijn dat je baby hierdoor minder goed slaapt en eet.
De lastige fase van sprong 2: de 3 H's
Je kunt de lastige fase van sprong 2 herkennen aan dat je baby wat meer huilt, hangeriger en humeuriger is dan normaal. Deze lastige fase vindt plaats tussen week 7 en 10. Deze fase van sprong 2 hoeft niet de gehele drie weken te duren.
Het kan zijn dat je baby eerder aan een sprong is begonnen, maar dat betekent niet dat je baby ook eerder aan de volgende sprong begint. Lees hier over de sprongetjes duur en de start hiervan.
Het is grappig hoe je toch bepaalde dingen vergeet uit het eerste levensjaar van een kind totdat je er weer vol in zit.
Rond de zes weken lijken baby's meer te huilen. Vaak zit er vooral een huilpiek aan het einde van de middag en begin van de avond. Waarschijnlijk net wanneer jij wilt gaan koken. Misschien moet je baby alle indrukken van de dag verwerken en letterlijk ontladen, of moeten zijn darmpjes heel veel verwerken.
Als je baby 6 weken oud is, ontdekt hij dat hij zelf geluidjes kan maken. Hij probeert zijn stem op alle mogelijk manieren uit. Het begint met voorzichtig gekir, ge-prrrt en gje-geluidjes, maar ook de 'uh', 'ah', en 'ieh' kan je vanaf nu voorbij horen komen. Stimuleer zijn taalontwikkeling door veel op hem te reageren.
Tweede sprong
Tijdens deze sprong in zijn ontwikkeling ontdekt je baby dat de wereld om hem heen niet één grote brij is. Hij begint vaste 'patronen' te onderscheiden. Zijn zicht is verbeterd, waardoor hij kleuren en details beter kan zien en hij ontdekt zijn handen.
Zowel rond de 9 á 10 dagen, rond de 3 á 4 weken, rond de 3 maanden en rond de 6 maanden. Ook na die 6 maanden kan een regeldag nog voorkomen. Over het algemeen duren regeldagen bij een kindje zo'n 1 of 2 dagen. In sommige gevallen zijn kindjes een week lang huilerig en hangerig.
Slapen baby 5 weken: hoeveel slaap overdag? Een baby van 5 weken heeft overdag ongeveer 5 uur en 15 minuten tot 5 uur en 30 minuten uur en kan ongeveer 1 uur en een kwartier of 1 uur en 30 minuten wakker zijn tussen de dutjes door. Let op: Dit zijn gemiddeldes en kunnen enorm uiteen lopen.
Zo'n groeispurt kan zo rond de tweede levensweek van je kind, rond de zesde week en rond de derde maand gebeuren, maar ook op andere momenten. Door in te gaan op de behoefte van je kind aan extra voedingen duurt het niet lang voor je melkproductie toeneemt.
Sprong 1 – vanaf 4 weken: De wereld van sensaties
Alles wijst erop dat je baby rondom deze sprong een snelle rijping meemaakt van stofwisseling, ingewanden en zintuigen. Hij is duidelijk meer geïnteresseerd in de wereld om zich heen en kan nu ook voorbij de afstand van 20 tot 30 centimeter iets beter zien.
Tijdens een sprongetje verandert de ontwikkeling van je baby drastisch. Je zal merken dat je kleintje meer huilt, hangerig en humeuriger is, even minder zichzelf. Ondanks dat het lijkt alsof je kindje achteruit gaat in ontwikkeling, is het juist iets positiefs: het geeft je baby de mogelijkheid nieuwe dingen te leren!
Met de derde sprong wordt de wereld van Vloeiende Overgangen betreden. Je baby zal na het maken van deze sprong voor het eerst in staat zijn om vloeiende overgangen te herkennen in smaak, reuk, zicht, geluid, tast en ook de belevingen in zijn of haar lichaam.
Baby's van 6 weken hebben een heel duidelijk ritme nodig. Je zorgt voor dat ritme door overdag voor 4 tot 5 uur slaap te zorgen. En houd daarnaast vaste momenten aan waarop je jouw kleine 's avonds naar bed brengt. Op die manier zal je merken dat het ritme van jouw baby van 6 weken ook 's nachts gewoon doorgaat.
Rond de zesde week bereikt het huilen een piek van 2-2,5 uur en daarna is de huilduur gemiddeld 1,5 uur. Bij 3 maanden neemt het huilen bij veel baby's af. Het gewone huilen van een baby kan variëren van zachtjes huilen of jengelen tot intens huilen of zelfs krijsen.
Spelen baby 0-3 maanden oud
Het “spelen” bestaat uit kroelen, knuffelen, zachtjes strelen. Praten, zingen, wiegen op schoot of in een draagdoek zijn ook prima spelletjes. Praten is belangrijk voor de ontwikkeling van de spraak/taal.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Het huiluurtje bij baby's begint vaak vanaf 3 weken en duurt gemiddeld tot ongeveer 3 maanden na de geboorte.
"Al die leeftijden worden gekenmerkt door een mijlpaal in de fysieke ontwikkeling, bijvoorbeeld het leren omrollen, opstaan, lopen of een sprong in de taalontwikkeling. Daardoor kan je baby slechter en korter gaan slapen, vaker wakker zijn 's nachts, dutjes overslaan of zich verzetten tegen het slapen.
Sterker nog, het ochtenddutje wordt in onze routines in de eerste 6 maanden na de geboorte steeds korter. Voor pasgeboren baby's raden wij over het algemeen een ochtenddutje aan van gemiddeld 90 minuten. Bij een baby van 6 maanden is de lengte van het ochtendslaapje al flink afgenomen, naar zo'n 30 tot 45 minuten.