De uitjes hebben een bloeddruk- en cholesterolverlagende werking. Ze wekken de eetlust op. Bij een bronchitis of verkoudheid werken de zilveruitjes slijmoplossend. Zilveruitjes bevatten weinig calorieën en geen vet, wel zijn ze rijk aan vitamine A, B, C, en E.
Mijn conclusie (in lijn met het Voedingscentrum, overigens, zoals Pelle zeer terecht aangeeft in een reactie) is dat augurken en zilveruitjes wél mogen meetellen voor de dagelijkse aanbevolen 2 ons groente.
Ze danken de aanduiding zilver aan hun glimmende zilverwitte schil. Zilveruien worden niet groter dan 1 tot 1,5 centimeter. Deze uitjes zijn zeer geschikt in soepen of stoofschotels, maar kunnen ook heel goed als garnituur gebruikt worden. Zilveruien worden vooral in het zuur of in het zoetzuur ingemaakt.
De Amsterdamse ui is een gewone zilverui die direct na de oogst wordt ingelegd in zuur (azijn en specerijen). Door het gebruik van de kruiden, met name saffraan, heeft de Amsterdamse ui, in tegenstelling tot een onbewerkte zilverui, een geel uiterlijk.
Zilveruitjes zijn een oer-Hollands product. Deze mooie kleine uitjes worden al meer dan 100 jaar in ons land geteeld en wereldwijd geëxporteerd. Zilveruitjes bevatten weinig calorieën en geen vet. Zilveruien bevatten wel vaak toegevoegd suiker en zout.
Zilverui bereiden & bewaren
Een geopend potje bewaar je in de koelkast. Dan kun je zilveruien nog 1 maand bewaren. Een gesloten potje kun je gewoon in de voorraadkast bewaren. Zilveruitjes zijn kant-en-klaar ingemaakt.
Pel de uien, snijd ze in stukjes en begin met blancheren: 15 min koken en 1 min afkoelen in ijskoud water. Maak kleine porties en doe het in ziplock zakjes. Plak er diepvriesetiketten met datum en productnaam op. Plaats het achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 6 maanden.
Bestel Zilveruitjes
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Zilveruitjes zijn in azijn ingelegde kleine uien.
Pijpajuin, lente-ui of bosui, het is eigenlijk allemaal hetzelfde: het zijn kleine bolvormige uitjes die in bosjes groenen en met het eetbare, groene loof verkocht worden. Het enige kleine verschil tussen een lente-ui en een bosui is dat een lente-ui iets vroeger geoogst wordt en een iets mildere smaak heeft.
Zilveruien worden heel dicht bij elkaar gezaaid en groeien in een dikke mat kort onder het maaiveld. De naam zilverui komt van de glazige vorm en de zilveren gloed van het uitje, dit krijgt hij van de azijn waarmee de zilveruitjes ingemaakt worden.
De Kesbeke Amsterdamse ui een gewone ui die direct na de oogst wordt ingelegd in zuur (azijn en specerijen). Door het gebruik van de kruiden, met name saffraan, heeft de Amsterdamse ui, in tegenstelling tot de zilverui, een geel uiterlijk. Deze oude traditie werd veelal in de Amsterdamse Jordaan, door Joden bedreven.
Made in Amsterdam
In feite is het een doodgewoon uitje dat is ingelegd in een mengsel van azijn en kruiden, meestal mosterdzaad, laurierblad en piment. Daardoor is 'ie lang houdbaar, maar krijg hij ook een fijne, knapperige, zure bite die zo lekker is bij allerlei gerechten.
Een klassieker onder de stoofpotjes, kalfsblanquette of ook wel kalfsfricassee genoemd. Een romig stoof gerecht met kalfsvlees en groentjes.
Zaai in rijen die 15 - 20 cm uit elkaar liggen. Zaai de zaden dicht op elkaar om ervoor te zorgen dat de bollen niet te groot worden. De zaden ontkiemen na 10 - 14 dagen, afhankelijk van de temperatuur en het weer. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
1 stuk (2 gram) zilveruitjes, natriumarm bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
De sjalot Allium ascalonicum is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae) die geteeld wordt als kruiderij en als groente. Sjalot is waarschijnlijk afkomstig uit Palestina. Hij is familie van de gewone ui.
Eén nadeeltje van ingevroren uien: ze worden een beetje waterig. Dit betekent dat ui uit de vriezer geschikter is voor sauzen, soepen en stoofpotjes dan om rauw te eten of te laten karamelliseren.
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Snijd en was ze eerst grondig, droog ze goed af en vries ze dan direct in. Zo blijven ze enkele maanden goed. Niet laten ontdooien voor gebruik, maar direct verwerken in een gerecht. Na het invriezen zijn ze nog prima geschikt voor in warme gerechten en soepen, maar helaas niet meer als garnering of in salades.
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Hoe lang blijft witte kaas goed na openen? Als op de verpakking staat 'na openen koel bewaren' kun je dat product na het openen enkele dagen in de koelkast bewaren. Sluit de verpakking wel goed af of gebruik een bewaarbakje.
Een geopende pot jam, marmelade, confituur, of gelei, moet je dus in de koelkast bewaren. Natuurlijk wel afdekken met de deksel. Een nog niet geopende pot kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren.
Het uitje is van oorsprong een gewone, kleine ui van maximaal 1,5 centimeter. De kleine smaakmakers zijn ook nog erg gezond! Zilveruitjes bevatten namelijk zwavelhoudende etherische olie, vitaminen en mineralen. De uitjes hebben een bloeddruk- en cholesterolverlagende werking.