Over het algemeen duren de ziekteverschijnselen twee tot drie weken. De ziekte kan echter terugkomen wanneer het koppel door een andere oorzaak verzwakt wordt omdat in een eenmaal besmette koppel gedurende het gehele leven dragers aanwezig blijven.
Snot bij kippen bestrijden
Bij dierenspeciaalzaken of online dierenwinkels zijn medicijnen te koop die werken tegen snot bij kippen. Orinpar van Koudijs is een effectief medicijn tegen snot. Dit is een homeopathisch geneesmiddel en is effectief en gemakkelijk toe te voegen aan het drinkwater van de kippen.
Snot bij kippen
De bacterie zorgt voor ontstekingen in de luchtwegen, waardoor de kippen kunnen gaan kuchen en snotteren. Koudijs Ornipar is een uitstekend middel om snot bij kippen te behandelen.
Acute snot is een zeer besmettelijke ademhalingsziekte bij pluimvee. Het wordt ook wel Coryza genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum.
Verkouden kippen dienen zo snel mogelijk behandeld te worden met antibiotica, sulfonamiden en vitaminen via het drinkwater. Verkoudheid is zeer besmettelijk. Dieren kunnen nog tot zes weken na hun genezing andere dieren besmetten.
Wanneer je kippen veel snotteren en moeite hebben met ademhalen is de kans groot dat ze last hebben van snotziekte. Kippensnot is erg besmettelijk. Het is raadzaam om een zieke kip zo snel mogelijk te behandelen. Gebruik hiervoor een aanvullend diervoerder dat de luchtwegen ondersteund.
Verspreiding vindt plaats via neusslijm, direct contact, waterdruppels in de lucht of via drinkwater. De bacterie wordt niet via de eieren verspreid. De bacterie overleeft buiten de kip relatief kort: maximaal twee dagen. De bacterie sterft door UV-licht (zonlicht), uitdroging en desinfectantia.
Een volwassen kip mag tweemaal daags, 250mg paracetamol per 1L water per dag. Dit mag je maximaal 3 dagen doen. Dit is natuurlijk geen oplossing wanneer er serieuze oorzaken zijn waarom de kip niet goed in orde is.
1 eetlepel op 1 liter water dat is de verhouding wat zou kunnen. Kippen kopen kost niets.
Net als mensen, kunnen ook kippen een verkoudheid oplopen, die soms overgaat op een luchtweginfectie. De problemen kunnen diverse oorzaken hebben, maar zijn vaak het gevolg van een Mycoplasma-bacterie.
Hoe vaak moet je je kippen ontwormen? Voor katten en honden adviseren dierenartsen dat je ze vier keer per jaar laat ontwormen, maar bij kippen is één tot twee keer per jaar wel voldoende. De ontwormingsmiddelen die je daarvoor nodig hebt, zijn vrij verkrijgbaar bij de dierenarts.
Een verkoudheid of luchtweginfectie is meestal makkelijk en snel te herkennen bij kippen, omdat een kip dan vaak niest. Dit lijkt vaak onschuldig, maar als het niet wordt behandeld kan het iets vervelends worden. Dit wordt ook vaak snot genoemd.
Hebben jouw kippen geen toegang tot een grasperkje? Dan is het aan te raden dat jouw kippen toch wat extra groenten krijgen zoals wortelen, sla, fruit, gras,… Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
Kippen die slecht eten kun je stimuleren door ze extra lekkere eiwitrijke hapjes te geven zoals een gekookt eitje, legmeel, universeel voer, kuikenzaad, gekookte rijst, macaroni en mais uit een potje. Ga over op dwangvoeding als dit niet helpt en je kip veel te weinig eet.
Appelazijn voegt men best toe aan het drinkwater. Een bijkomend voordeel is dat het water niet of minder snel bevriest. De dosis bedraagt 1 eetlepel pet liter water gedurende 3 dagen. Dit wordt best om de 2 weken herhaald.
Een beetje ciderazijn in het drinkwater van uw kippen draagt bij aan gezonde luchtwegen en spijsvertering en verbetert het immuunsysteem. Let op: gebruik appelazijn niet in metalen drinkbakken.
Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Medicijnen toedienen bij een kip
Dan open je voorzichtig het bekje en druppelt het medicijn voorzichtig aan de voorkant op de onderkant van de snavel er bij beetjes in. Ze zal het dan netjes doorslikken.
Een eerste onderverdeling in soorten antibiotica is smal- en breedspectrum antibiotica. Smalspectrum antibiotica zijn specifiek geschikt voor infecties door een bepaalde groep bacteriën. Breedspectrum antibiotica werken op meer soorten bacteriën tegelijk. De voorkeur ligt bij het gebruik van smalspectrum antibiotica.
Symptomen en gevolgen van gaapziekte bij kippen
Wanneer kippen veel met het hoofd schudden en gapen is er kans dat deze besmet zijn met de gaapworm. Door de worm kunnen kippen zich benauwd voelen, vermageren en zelfs sterven omdat de worm kan zorgen voor problemen met ademhalen.
Een wandelende kip is altijd een beetje een grappig gezicht. Kippen moeten namelijk hun kop stilhouden om details scherp te kunnen zien – denk aan voedsel of roofdieren die hun pad kruisen. Hun ogen kunnen namelijk niet zo vlot van links naar rechts en van boven naar onder draaien zoals wij mensen dat kunnen.
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.