In Nederland is bruin de meest voorkomende haarkleur; zo'n 45 procent van de vrouwen heeft natuurlijk bruin haar. Wereldwijd is een zwarte haarkleur het meest vertegenwoordigd.
Genetische opbouw
Minstens twee genenparen sturen de kleur van menselijk haar. Eén gen, het bruin/blond-paar, heeft een dominant bruin allel en een recessief blond allel. Als iemand drager is van het bruine allel, dan zal deze persoon bruin haar hebben; zo niet, dan is hij blond.
Bruin haar komt vooral voor bij mensen met een oorsprong in Centraal-, Zuidoost- en Zuid-Europa, alsook in Noord-Afrika en West-Azië, waar het geleidelijk overgaat in zwart haar. Bruin haar is ook gebruikelijk bij Australische Aborigines en Melanesiërs, waar ook Oceanisch blond voorkomt.
Natuurlijke haarkleur is eigenlijk in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Behalve de donkere soorten zoals zwart en bruin, is er ook rood, rood-blond en blond. Fancy kleuren als groen of paars zijn ook verkrijgbaar. Opgemerkt moet echter worden dat alleen natuurlijke tinten van de kleuren aan bod komen.
Volgens de onderzoekers overheerst een donkere (natuurlijke) haarkleur in Nederland. Vijfenveertig procent van de vrouwelijke bevolking is brunette, bij de mannen heeft 41 procent bruin haar. Natuurlijk blond is zowel bij de vrouwen als mannen met 40 procent vertegenwoordigd.
Zwart is de meest voorkomende haarkleur. Blond haar komt vrij weinig voor. Maar 2% van de wereldpopulatie heeft blond haar ondanks dat veel mensen als kind zijnde wel blond haar hadden. Het meest zeldzaam is echter rood haar, maar 1% van de mensen op deze aardbol hebben rood haar.
Deze haarkleur is de courantste bij mensen van niet-Europese oorsprong, ofschoon ze bij alle etnische groepen terug te vinden valt. Zwart haar treft men vooral aan bij mensen van mediterrane, Aziatische, Arabische, Afrikaanse en Australische (aborigine)-afstamming; de kleur is zeldzaam in noordse landen.
Askleuren worden vaak gebruikt om een oranje tint te onderdrukken. Een astint is een koele tint. En dit kan een heel klein beetje blauw lijken en is ook matter dan bijvoorbeeld een natuurtint of warme kleur. De astinten worden ook vaak gekozen door mannen.
Schwarzkopf Keratine Color 9.1 permanente kleuring met color care systeem. Een andere topper op de lijst van beste haarverf van 2021: Schwarzkopf Keratine Color. Deze permanente haarkleuring is 100% grijsdekkend en speciaal ontwikkeld voor ouder wordend, grijs haar dat een kleurtje lastig opneemt.
Ongeveer halverwege de zwangerschap begint er haar op het hoofdje van een baby te groeien. De hoeveelheid en kleur van het haar is erg wisselend. Het kan bijna niets zijn, maar het kan ook een grote bos zwart haar worden. Dit babyhaar heet ook wel vellus haar.
Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
Pigmenten. De haarkleur die u bij uw geboorte heeft is de haarkleur die u houdt tot het grijs wordt, althans dat is wat veel mensen denken. Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!
Er zijn dus 2 rode-genen nodig voor een baby met rood haar. Dit verklaart waarom er veel minder roodharigen zijn (minder dan 2 procent heeft rood haar), dan mensen zonder rood haar. Bovenstaande betekent ook dat 2 ouders met rood haar altijd roodharige kinderen krijgen.
Omdat het donkere gen overheerst op het lichtere gen. De kleur van ons haar kan ook nog veranderen door verschillende factoren. De zon kan haar lichter maken, maar ook genen kunnen het haar van kleur doen veranderen. De eerder genoemde eumelanine en feomelanine hebben hiermee te maken.
In Schotland (13 procent) en Ierland (11 procent) is het percentage roodharigen het grootst. In de rest van Europa en de Verenigde Staten ligt het veel lager (4 tot 5 procent). In de Russische regio Kazan wonen er ook opvallend veel, maar in totaal is wereldwijd slechts 1 op de 100 mensen roodharig.
2022 is alweer een tijdje onderweg en we willen jullie graag meenemen naar de trends die we dit jaar vaker zullen gaan zien. Van prachtige zomerse kleuren als perzik en honing blond, naar extreme kleuren zoals zwart en roze tot aan mooie najaarskleuren als kastanjebruin en koperrood.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Heb je bruine of groene ogen, dan kun je ze meer laten stralen door warme tinten als chocoladebruin. Houd er wel rekening mee dat de bruintint van je haren niet exact hetzelfde is als de kleur van je ogen (denk aan het contrasteren). Kies in plaats daarvan een bruine kleur die een paar tinten donkerder of lichter is.
Koele haarkleur:
Diep bruin of zwart bruin. Grijs blauw of donkerblauw. Hazelnootbruin met wit, grijs of bruine vlekken.
Was je haar de eerste 24 uur na een kleuring niet, zodat de pigmenten zich goed kunnen hechten. De pigmenten hechten zich de eerste 24 uur en als je dan gaat wassen, verlies je pigment.
Highlights. Subtiel aangebrachte highlights zorgen ervoor dat je gezicht oplicht, door het lichte 'contrast' ontstaat er schaduw, waardoor je gezicht smaller lijkt. Zorg ervoor dat je highlights één of twee tinten lichter zijn dan je originele haarkleur (we willen geen 'white stripes', girls!).
Naarmate we ouder worden, verslijten de melanocyten en maken ze geen melanine meer aan. Zonder die regelmatige toevoer van melanine verliest het haar zijn kleur en wordt het grijs, zilver of wit. Dit vergrijzingsproces begint met hier en daar een paar grijze haren, waardoor er een peper-en-zout look ontstaat.
Haarkleur kan ook veranderen onder invloed van de omgeving. Zonlicht kan bijvoorbeeld het haar bleken, zodat het een lichtere kleur krijgt. Daarom heeft je haar in de winter vaak een donkerder tintje dan in de zomer. Haarkleur kan ook veranderen na een chemokuur.
Ondanks dat je haarkleur bepaald is in je DNA, kan je haarkleur veranderen door bijvoorbeeld de zon of het chemisch kleuren van je haren. Maar je haarkleur kan ook veranderen door genexpressie. Genexpressie is te vergelijken met een schakelaar van een lamp. Je kan de lamp aan en uit zetten.