Apple is niet de enige fabrikant die een standaard sluimertijd van 9 minuten hanteert. Het gebeurt wereldwijd op alle digitale wekkers. De achterliggende reden zou zijn, dat het in de tijd van analoge wekkers (die nog met radertjes werken) vrijwel onmogelijk was om een snoozetijd van precies 10 minuten te bereiken.
Als je een Iphone hebt, kan het je niet ontgaan zijn: negen minuten is de enige optie. Als je een Android-toestel hebt kun je ook andere snooze-mogelijkheden instellen, al staat deze standaard veelal op de heilige negen minuten ingesteld.
De reden voor 9 minuten snooze-tijd ligt namelijk diep verankerd in de geschiedenis van wekkers. In de tijd dat wekkers nog uit radertjes en tandwielen bestonden, was het praktisch onmogelijk om een snoozetijd van precies 10 minuten te bereiken.
Als je de iPhone niet gebruikt, wordt het scherm uitgeschakeld om stroom te besparen, wordt het apparaat vergrendeld om het te beveiligen en wordt de sluimerstand ingeschakeld. Als je de iPhone weer wilt gebruiken, kun je deze snel uit de sluimerstand halen en ontgrendelen.
In tegenstelling tot de slaapstand schrijft je computer de gegevens bij de sluimerstand weg naar een bestand op de harde schijf voordat je de computer uitschakelt. Je computer verbruikt geen stroom om je gegevens te bewaren. Windows wordt hervat na het indrukken van de powerknop.
De oude wekkers werden ingesteld op een delay van 10 minuten, maar waren minder precies. Om een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk kwam, werd gekozen voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van nu zijn preciezer, maar werden toch afgerond naar 9 minuten.
Je kunt instellen hoelang het duurt voordat de iPhone automatisch wordt vergrendeld. Tik in Instellingen op 'Scherm en helderheid' > 'Automatisch slot' en kies een tijdsduur.
De optie 'Altijd aan' is standaard ingeschakeld. Om deze instelling uit te schakelen, tik je in Instellingen op 'Scherm en helderheid' en schakel je 'Altijd aan' uit.
Verslavende gewoonte
Want snoozen maakt dat je het ontwaken rekt doordat je steeds weer indommelt en gewekt wordt. Het klinkt als een onschuldige gewoonte, maar toch kun je het beter snel afleren. Neurowetenschapper en slaapcoach Els van der Helm zegt namelijk dat het snoozen een marteling is voor je hersenen.
Het lijkt misschien prettig om zo rustig op te staan maar recent Brits onderzoek toont aan dat snoozen helemaal niet zo goed is. Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen.
Als je iPhone in de nachtmodus staat, zijn Live Photos en de flitser uitgeschakeld. Je kunt deze functies handmatig inschakelen.
Tik in Instellingen op 'Schermtijd'. Tik op 'Bekijk alle app- en websiteactiviteit' en tik vervolgens op 'Apparaten' om het apparaat te kiezen waarvoor je het gebruik wilt bekijken. Tik op 'Week' voor een overzicht van je wekelijkse gebruik, of tik op 'Dag' voor een overzicht van je dagelijkse gebruik.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
De sluimerstand gebruikt minder stroom dan de slaapstand en is beschikbaar voor laptops. Het duurt iets langer om te hervatten dan de slaapstand, maar het hervat alles waar u was gebleven nadat de computer weer is ingeschakeld. Gebruik de sluimerstand wanneer u uw computer gedurende langere tijd niet gebruikt.
Klik op Start en selecteer vervolgens Instellingen. Klik op Systeem. Klik op Energiebeheer en slaapstand. Selecteer onder Scherm hoe lang u wilt dat de computer wacht voordat u het scherm uitschakelt wanneer u de computer niet gebruikt.
Deze afzonderlijke slaapfases maken samen een slaapcyclus die ongeveer 90-100 minuten duurt. Nadat je de wekker voor het eerst uitzet, begin je opnieuw aan een nieuw slaapcyclus. Tijdens het snoozen wordt die slaapcyclus elke 5 a 10 minuten opnieuw onderbroken door je wekker.
Als apps een tijdje niet worden gebruikt, zet Android ze op sluimerstand. Er zijn twee soorten sluimerstanden: normale sluimerstand en ultieme sluimerstand. Bij normale sluimerstand gebeuren er soms nog wel dingen op de achtergrond en kunnen updates en meldingen vertraagd zijn.
U kunt uw slaapgeschiedenis bekijken door de Gezondheid-app te openen op uw iPhone, op 'Gegevens' te tikken onderaan het scherm en vervolgens op 'Slaap' te tikken. Als u 'Slaap' hebt opgeslagen als favoriet, kunt u de gegevens openen via het tabblad 'Overzicht' in de Gezondheid-app.
Moderne wekkers zijn natuurlijk een stuk preciezer. Ondanks dat je op sommige wekkers en op je smartphone nu zelf kunt kiezen hoe lang je door wil slapen tot het volgende alarm gaat, is de norm voor snoozen nog steeds negen minuten. Veel digitale wekkers worden ook nog steeds gemaakt met een snoozetijd van 9 minuten.
Wanneer je de iPhone, iPad of iPod Touch gebruikt als wekker dan weet je vast en zeker dat je door middel van een tap de wekker kan snoozen. Hierdoor zal deze over exact 9 minuten weer opnieuw afgaan, hierdoor kun je nog even blijven liggen voor je naar je werk gaat.
Nederlanders zijn dol op snoozen
Tweederde (66 procent) van de deelnemers snoozed bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. 79 procent van de ondervraagden blijft maximaal 25 minuten na de wekker liggen. Ruim 17 procent komt tussen de 25 en 45 minuten later het bed uit.