Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
In de zomermaanden blijven in Spanje veel winkels dicht tijdens de siësta (doorgaans tussen 14 en 17 uur). Grotere supermarkten en horeca-gelegenheden blijven vaak wel open gedurende de heetste uren van de dag.
De siësta is een moment van rust
De siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie. Ze werken vervolgens wel langer door.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
De werkcultuur is er overigens wel echt anders. Doordat veel Spaanse bedrijven nog steeds vasthouden aan de befaamde siësta zijn de werktijden in Spanje anders dan die in Nederland. Vaak duurt de siësta van 14:00 tot 17:00 uur, waardoor de werkdagen erg lang zijn.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Anders dan in Nederland eten ze in Spanje alle gerechten los van elkaar. Bij Spaans eten is dat dus beduidend anders dan wat wij gewend zijn. Waar wij Nederlanders de aardappels, groenten en vlees of vis tegelijk op één bord doen, eten de Spanjaarden doorgaans eerst de rijst of aardappelen.
Veel restaurants bieden een goedkoop lunchmenu aan, het menú del día dat bestaat uit een voor- hoofd- en nagerecht, brood, water of wijn en koffie. Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins).
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Een regelmatige siësta zorgt ervoor dat de bloeddruk verlaagd. Uit een onderzoek is gebleken dat bij mensen die onder veel stress leven waarbij de bloeddruk omhoog gaat hier na het slapen van een 45 minuten durende siësta niets meer te merken was.
Uit diverse onderzoeken in de loop der jaren is gebleken dat een siësta van meer dan 40 minuten slecht is voor de gezondheid. Zo heeft men aangetoond dat lange siësta's kunnen leiden tot hogere bloeddruk of cholesterol en meer vet rond de heupen of bloedsuiker.
Na 14:00 uur vaak na de lunch zegt men ''buenas tardes'', dit gebeurt tot ongeveer 20:00 uur tot 22:00. Hierna zegt men ''buenas noches'', wat goedenavond betekent, maar dit betekent ook goede nacht, dit zeggen Spanjaarden vaak tegen elkaar als zij naar huis gaan na een avond, zo wensen zij elkaar een goede nachtrust.
Men werkt gemiddeld in de winter van 9 tot 14 uur en van 17 tot 20 uur. In de zomer is de werkdag van 7 tot 15 uur. Winkels gaan meestal pas in de ochtend om 10 uur open en in de middag om half zes en in de zomer zelfs later.
Niet doen: een powernap tijd van 30 tot 80 minuten
Hoewel het verleidelijk kan zijn om 'even een uurtje te gaan liggen' is dit voor je energie geen goed idee. Als je langer dan 20 minuten dut, kan je in de diepe slaapfases terechtkomt.
De Spaanse siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie.
In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter. Let hierbij wel op: "Kieper niet zomaar je portemonnee met kleingeld om op tafel in Spanje voor een fooi.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
Spanjaarden houden het dus meestal simpel, rum en cola, whiskey en limonade, cola of soda en gin en tonic zijn hier de meest voorkomende.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
De Spanjaarden houden van lekker eten. Dat is een belangrijk onderdeel van hun cultuur en dagelijkse leven. In Spanje wordt maar liefst vijf keer per dag gegeten, waarvan twee keer per dag een warme maaltijd.
De reden daarvoor is niet de relaxte levensstijl van Spanjaarden, maar wel de tijdzone waarin ze leven. Het land bevindt zich namelijk in de verkeerde tijdzone en dat voor al meer dan zeventig jaar. Neem er een kaart bij, dan zie je dat Spanje op dezelfde breedtegraad ligt als Groot-Brittannië, Portugal en Marokko.
Spanje had een gemiddelde werkweek van 37,5 uur wat iets meer is dan België met 37,2 uur.