Hierbij word er een 1 op 1 gesprek gehouden tussen een psycholoog en de deelnemer. Het gesprek duurt meestal 1 tot 1,5 uur. De psycholoog heeft dan over jouw privé omstandigheden zoals je thuissituatie, hoogte- en diepte punten uit je leven en probeert zo een kijkje te nemen in jouw leven.
Het gehele onderzoek duurt een halve dag en bestaat uit drie verschillende onderdelen: de persoonlijkheidsvragenlijst, een gesprek met een psycholoog een praktijkproef. Tijdens de psychologische test politie wordt er gekeken naar jouw samenwerking, stressbestendigheid, kort of lang lontje en flexibiliteit.
Geschikt? Wie als militair wil werken, moet gekeurd worden. Een onderdeel van deze keuring is een psychologisch onderzoek. In een gesprek van zo'n anderhalf uur achterhaalt Vroon of de persoon tegenover haar psychologisch geschikt is als militair.
Je beantwoordt een aantal vragen of jezelf of geeft aan of stellingen op jou van toepassing zijn. Meestal brengen dit soort onderzoeken in kaart wat iemands klachten zijn, hoe zijn persoonlijkheid of zelfbeeld in elkaar zit en hoe hij met problemen omgaat. Vaak zijn het veel vragen.
Je ontvangt de uitslag van het psychologisch onderzoek binnen vijf werkdagen. Is de uitslag van het onderzoek positief, dan hoor je zo snel mogelijk of je door mag naar de volgende stap in het selectieproces: de medische keuring*.
Ja dat kan, mits je voldoet aan de gestelde voorwaarden.
Meestal wordt de medische keuring binnen twee weken na aanvraag afgerond. Wij ontvangen dan de uitslag van de keuringsinstantie per mail. Die mail bevat alleen de uitslag, dus of je de keuring gehaald hebt of niet.
Het onderzoek duurt ongeveer 2½ uur. Een persoonlijkheidsonderzoek maakt duidelijk wat de invloed is van jouw karakter en je leefomgeving op je klachten. Het onderzoek bestaat uit vragenlijsten, interviews en/of testen.
Psychologisch onderzoek biedt de mogelijkheid om meer zicht te krijgen op de ernst en aard van de psychische klachten en problemen maar ook oorzaken uit te sluiten. Dit gebeurt door het in kaart brengen van de (vroegkinderlijke) ontwikkeling en de huidige cognitieve, sociaal-emotionele en persoonlijkheidsontwikkeling.
De kosten van een psycholoog kunnen sterk verschillen, afhankelijk van het soort behandeling en soort psycholoog. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bijvoorbeeld een maximumtarief van 101,78 euro voor 30 minuten diagnostiek en 85,16 euro voor 30 minuten behandeling in 2022.
Bij een psychologisch onderzoek wordt op een geordende manier informatie verzameld via afname van psychologische testen, met als doel om een antwoord te geven op een specifieke vraag.
Het gesprek duurt meestal 1 tot 1,5 uur. De psycholoog heeft dan over jouw privé omstandigheden zoals je thuissituatie, hoogte- en diepte punten uit je leven en probeert zo een kijkje te nemen in jouw leven. Tijdens het gesprek schrijft de psycholoog mee met de dingen je zegt, dit wekt een hoop nieuwsgierigheid op.
De aanstellingskeuring kan een hele dag duren, er zijn diverse deelonderzoeken die je moet uitvoeren. De keuring bevat in ieder geval een gehoor-, lichaam- en ogentest.
Tijdens het psychologisch onderzoek zal de psycholoog vervolgens nagaan of u ook geestelijk nog in staat bent met een voertuig te rijden. Ook de psycholoog zal u uitgebreid ondervragen en bepaalde psychologische proeven opleggen.
Dit is een verzamelnaam voor, voornamelijk computergestuurde, testen die zowel kunnen peilen naar cognitieve vaardigheden, persoonlijkheid als vakspecifieke kennis. Cognitieve vaardigheden: wat zijn jouw aangeboren, onderliggende intellectuele capaciteiten. Deze testen zijn vergelijkend.
U kan zich op voorhand oefenen op de meeste testen. Enkel op psychotechnische proeven kan u zich niet echt voorbereiden. Voorbereiding heeft ook een psychologisch effect: u zal zich veel rustiger voelen op het moment dat u de testen moet afleggen. U weet immers waaraan u zich kan verwachten.
Samenvattend: bij een psychologisch assessment worden aspecten van intelligentie, persoonlijkheid, drijfveren en gedrag in kaart gebracht met testen, vragenlijsten, interviews, games, rollenspellen en opdrachten.
Een assessment is een psychologisch onderzoek waarbij psychologische hulpmiddelen zoals tests, vragenlijsten, interviews en rollenspelen worden gebruikt om er achter te komen of je geschikt bent voor een bepaalde functie.
Bij psychodiagnostisch onderzoek doen we onderzoek naar de ontwikkeling van jouw kind. Met dit onderzoek meten we het niveau van denken en spelen.
Het doel van diagnostiek is indicatiestelling en het toewijzen van zorg. Om de diagnose 'persoonlijkheidsstoornis' te kunnen stellen gebruikt men verschillende instrumenten: interviews, vragenlijsten en classificatiesystemen (zoals de DSM en ICD 10).
In het diagnostisch proces volgen in de regel de volgende stappen elkaar op: reden van verwijzing, hoofdklacht en/of hulpvraag van de patiënt, anamnese gericht op de huidige klachten, algemene anamnese, lichamelijk onderzoek, samenvatting van feitelijke bevindingen in een probleemlijst, zo nodig laboratoriumonderzoek ...
Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Kom je door de procedure als je ADHD hebt? Dat kan, ADHD hoeft geen belemmering te zijn. Hiervoor hebben we geen regels, richtlijnen of andere criteria.
Waarom een screening? Integriteit en betrouwbaarheid zijn de kernwaarden van de politie. In de wet is bepaald dat een ambtenaar van politie pas met zijn werkzaamheden voor de politie mag starten, als is vastgesteld dat deze persoon betrouwbaar is. Daarom word je tijdens de selectie gescreend.
Vaak beantwoord je eerst een vragenlijst, die je vervolgens samen met de bedrijfsarts bespreekt. Soms is ook een eenvoudig lichamelijk onderzoek nodig. Dit kan een onderzoek van de rug of de gewrichten zijn, maar ook een oog- of gehoortest. Word je medisch gekeurd vanwege BHV-taken, dan moet je een fietsproef doen.