Tijdens dit afstellen kijkt de KNO arts ook naar de stembanden, net zoals u dit gewend bent tijdens de polikliniekbezoeken. Dit is de reden dat deze operatie onder plaatselijke verdoving uitgevoerd wordt. De operatie zelf duurt ongeveer 3 uur.
Gemiddeld duurt het opbouwen tussen de 5 en 8 weken. Zangers kunnen na ongeveer 6 tot 8 weken weer starten met zangles. Zangers kunnen na ongeveer 3 maanden weer optreden. Tijdens de herstelperiode gelden de volgende adviezen: • Niet roken, de stembanden genezen hierdoor slechter.
Als u slaapt, snijden we de luchtpijp onder het strottenhoofd door. We halen het strottenhoofd met de stembanden en het strottenklepje weg. Als het strottenhoofd is weggehaald, kunt u niet meer via uw neus en mond ademen.
Een stroboscopie is een onderzoek naar de trilling van uw stembanden met een stroboscoop. Dit apparaat maakt lichtflitsen waardoor de stembandtrilling zichtbaar wordt gemaakt. Het onderzoek kan met een flexibele stroboscoop via uw neus plaatsvinden of met een starre stroboscoop via uw mond.
De meest voorkomende symptomen bij poliepen op je stemband zijn: heesheid. Door de uitstulping op je stemband, kunnen je stembanden niet meer goed sluiten, waardoor je hees wordt. Hoe groter de poliep is, hoe erger de heesheid. Bij zeer grote poliepen kun je zelfs je stem helemaal kwijtraken.
Een stembandpoliep in de keel zelf kan niet met medicijnen worden behandeld. Uw arts kan een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) om de irritatie en zwelling van de stembanden als gevolg van de poliep op de stemband iets te verminderen.
De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.
Het onderzoek
De arts kan dan een scopie doen. Dit doet de arts door met een scoop (kijkapparaat) in uw mond- en keelholte te kijken. Zo krijgt hij of zij een duidelijker beeld van de oorzaak van uw klachten, bijvoorbeeld door iets afwijkends te signaleren. De scopie vindt plaats met een starre buis.
De KNO-arts onderzoekt uw keel met een klein spiegeltje. De KNO-arts onderzoekt u met een keelspiegel om uw stembanden te bekijken. Zo kan de KNO-arts bijvoorbeeld zien of uw stembanden nog goed kunnen bewegen. De arts kan ook het strottenklepje en de ingang van uw slokdarm goed bekijken.
De KNO-arts onderzoekt uw keel met een klein spiegeltje. Bij een fiberscopie onderzoekt de KNO-arts uw keel met een buigbaar kijkertje (fiberscoop). Een fiberscoop is een buigbaar slangetje van enkele millimeters dik. Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje.
Heesheid komt vaak door een keelontsteking of verkeerd stemgebruik. Het gaat meestal vanzelf over. Medicijnen helpen niet. Geef de stem rust: schreeuw niet, fluister niet.
Probeer zo min mogelijk te praten en als je praat, zorg dan dat je niet gaat schreeuwen of langdurig en hard gaat fluisteren. Als je zingt, probeer dan te letten op goed stemgebruik. Stop met roken. Roken irriteert de stembanden en kan de heesheid erger maken.
Ook massage van de nek en keel spieren kan helpen om de spieren te ontspannen. Daarnaast is bewust en ontspannen gapen ook een ideale manier om de spieren in de keel los te laten. Je kunt dan voelen dat de keel zich opent waardoor er ruimte komt in het strottenhoofd.
Probeer eerst eens een paar dagen helemaal niet te praten (stemrust). Meestal gaat de heesheid dan vanzelf over. Wanneer je toch wat wilt zeggen, doe dat dan gewoon want fluisteren is slechter voor je stembanden dan praten. Wat je drinkt maakt niet zoveel uit maar je moet wel zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
Dit hangt af van de oorzaak. Als uw stembanden niet herstellen, ook niet na logopedie, dan kan in sommige gevallen met een operatie uw stem verbeterd worden. Kwaadaardige afwijkingen. Stemproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door een kwaadaardige afwijking (kanker) van de stembanden.
Heesheid is meestal onschuldig en verdwijnt doorgaans vanzelf. Belangrijk is wel dat je je stem de nodige rust gunt als je stemproblemen opmerkt. In ernstige gevallen is zelfs een totaal stemverbod aangewezen.
De afdeling Keel-, Neus en Oorheelkunde (KNO) van het LUMC behandelt, controleert en opereert dagelijks grote aantallen patiënten voor aandoeningen aan keel, neus of oor.
Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken.
Prof. Mahieu heeft in zijn loopbaan tientallen prijzen gewonnen, waaronder de Wubbo Ockels prijs voor de innovatieve ontwikkeling van een stemprothese voor mensen zonder strottehoofd. Ook is hij enkele malen genomineerd tot beste KNO-arts van Nederland.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Symptomen bij keelkanker
Keelkanker geeft in het begin vage klachten. Zoals keelpijn, moeite met slikken en een opgezwollen klier in de hals. Pas later ontstaan er andere symptomen. Hierdoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt.
Dit onderzoek kan uitgevoerd worden omwille van heesheid, sliklast of pijn in de hals. Voor een eventuele zwelling of massavorming in de hals, mond- en/of keelholte, speekselklieren of schildklier wordt een CT scan van de hals uitgevoerd om de eventuele zwelling of massa en de uitbreiding aan te tonen.
Het verwijderen van het weefsel is bijna nooit pijnlijk. Wel kunt u pijnlijke krampen voelen van de baarmoeder.
Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Darmpoliepen kunnen zowel alleen als in groepen voorkomen. Een darmpoliep is in principe een goedaardig gezwel, maar kan zo groot worden dat de darm er door geblokkeerd raakt.
Grote poliepen (EMR)
Poliepen van 2 cm of groter zijn met een EMR techniek te verwijderen. Dit kost vaak meer tijd en hiervoor krijgt u meestal een tweede scopie sessie. Ook bij deze techniek brengt de arts een vochtkussentje onder de poliep, zodat deze in 1 keer of in meerdere delen is te verwijderen.