De nominale studieduur van een mbo-opleiding op niveau 2 is een jaar en niveau 3 is twee jaar.
Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd. In de opleiding tot verzorgende IG komen deze handelingen aan bod in een aparte module.
De mbo-opleidingen op niveau 3 word je opgeleid tot een beroep waarbij je volledig zelfstandig verschillende werkzaamheden kunt uitvoeren. Denk hierbij aan de opleidingen MBO Verzorgende IG, MBO Financieel-administratief medewerker of MBO Pedagogisch medewerker kinderopvang.
De student: - werkt systematisch, formuleert heldere doelen en stappen en houdt zich aan de planning; - neem initiatief tijdens het samenwerken en overleggen met anderen; - gaat tijdig het gesprek aan bij eventuele moeilijkheden; - gebruikt feedback doelbewust om zich verder te ontwikkelen.
Het is leerzaam, leuk en persoonlijk vind ik het niet erg moeilijk. Het is ook leuk om in een klas te zitten met jongeren en ouderen. Je kunt elkaar allemaal wat leren. En straks zal ik heel erg trots op mezelf zijn dat ik dit diploma gehaald heb.”
• Niveau 4 Verpleegkundige (mbo)
Je geeft complexe zorg en begeleidt mensen in het dagelijkse leven. Ook stel je zelfstandig een zorgplan samen en kijk je welke zorg iemand nodig heeft. De opleiding duurt vier jaar en je kunt je specialiseren in diverse branches binnen de sector zorg en welzijn.
Kosten opleiding Verzorgende IG (VIG)
De opleiding Verzorgende IG kost € 5.720, – bij éénmalige betaling.
Mbo-niveau 3: vakopleiding
De vakopleiding duurt 2 tot 3 jaar.
Niveau 3: vakopleiding, duurt 2 tot 3 jaar. Leerlingen leren werkzaamheden zelfstandig uit te voeren. Het gaat om beroepen als verzorgende en eerste monteur. Niveau 4: middenkaderopleiding, duurt 3 tot maximaal 4 jaar.
Naast de pedagogisch-didactische verschillen in de onderwijsprogramma's ligt het tempo op niveau 4 hoger. Er is daardoor meer ruimte voor verdieping en complexere problematiek. Op niveau 3 wordt de ruimte benut voor het concretiseren van de lesstof met praktijkvoorbeelden.
Hoe lang duurt een vakopleiding? Sommige vakopleidingen duren twee jaar, andere drie jaar. Bij een vakopleiding moet je dus langer studeren voor het diploma dan bij de meeste mbo-opleidingen op niveau 1 en 2.
Binnen het funderend en middelbaar beroepsonderwijs worden vier niveaus onderscheiden: Niveau 1 (Assistentenkwalificatie of Assistent-opleiding) Niveau 2 (Basisberoepskwalificatie of Basisberoepsopleiding) Niveau 3 (Vakkwalificatie of Vakopleiding)
In principe word je dan toegelaten tot elke hbo-opleiding. Maar hogescholen stellen wel vaak specifieke voorwaarden aan je vooropleiding. Een voorwaarde kan bijvoorbeeld zijn dat de mbo-studie die je deed en de hbo-studie waarvoor je je wil inschrijven, op ongeveer hetzelfde vakgebied zijn.
Verzorgende, 1.201 euro bruto (24 uur)
Wat is het verschil tussen verzorgende IG en verzorgende C? Als je de opleiding Verzorgende IG op niveau 3 hebt afgerond, mag je als verzorgende C werken. Meestal wordt de term 'verzorgende' of 'verzorgende C' gebruikt voor deze functie, maar vanwege de mbo-opleiding wordt dit soms ook verzorgende IG genoemd.
Entree opleidingen (MBO Niveau 1)
Een entree opleiding duurt circa 1 jaar. Entree opleidingen zijn gericht op het voorbereiden op de arbeidsmarkt. Na het behalen van de entree opleiding krijg je een niveau 1 diploma. Niet voor alle opleidingen en op alle scholen worden entree opleiding aangeboden.
Van vmbo naar mbo niveau 1, 2, 3 of 4
Dan kun je je aanmelden voor een mbo-opleiding niveau 3. En is je vooropleiding vmbo-basis, dan kun je je inschrijven voor een mbo-opleiding niveau 2. Heb je al een mbo-opleiding afgerond? Dan kun je daarna een nieuwe opleiding volgen.
► Bij een niveau 3 en 4 opleiding moet je overal minimaal in bezit zijn van een vmbo-diploma (KB, GL of TL). Ook kun je aan deze mbo opleidingen beginnen wanneer je een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4 bezit. ► Voor een specialistenopleiding heb je een mbo niveau 3 diploma (vakopleiding) nodig.
Sneller je diploma
Voor studenten met ambitie is het mogelijk om een aantal mbo-opleidingen in 1 of 2 jaar af te ronden. Deze versnelde opleidingen zijn opleidingen op maat. Na je aanmelding bepalen we wat het beste bij jou past. We kijken dan o.a. naar je vooropleiding, werkervaring, kennis en kwaliteiten.
Mbo4-opleidingen. Na vmbo kun je in slechts 2 jaar je mbo4-diploma behalen. De Tio-opleidingen zijn snel en intensief, doordat je veel les en begeleiding krijgt en in de zomer stage loopt. Indien je havo hebt afgerond dan kun je je mbo4-diploma zelfs in 1 jaar behalen.
Deze zijn door middel van een cijfer van elkaar onderscheiden. MBO Niveau 1 is het instroomniveau en is een basisopleiding. De hoogst haalbare MBO opleiding is niveau 4, op dit niveau wordt je opgeleid bij een middenkaderopleiding.
Dit is geen wettelijke, erkende opleiding waar je een diploma voor krijgt, maar het is wel mogelijk om hiervoor een certificaat te ontvangen. Als helpende plus leer je extra taken, zoals medicijnverstrekking- en toediening, wondverzorging en de zorg voor mensen met een stoma of katheter.
Ook mag je de titel Verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG'er) blijven gebruiken. Verzorgende IG valt wel onder de wet BIG, maar is geen artikel 3-beroep (zoals bijvoorbeeld arts en verpleegkundige). Dit betekent dat je geen BIG-registratie nodig hebt om jezelf Verzorgende IG te mogen (blijven) noemen.
Om Verzorgende IG te worden moet je de mbo-opleiding Verzorgende IG Niveau 3 afgerond hebben. Daarnaast kun je ook doorgroeien (d.m.v. opleiding) van helpende naar Verzorgende IG. Voor helpende heb je een diploma verzorgende niveau 2 nodig.