De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Leg de bevroren vis op een bord of in een schaal en zet dit in de koelkast. Na 12 tot 24 uur (afhankelijk van hoe dik de vis is) is de vis helemaal ontdooid en klaar om te bereiden.
Als je voor zalm uit de diepvriezer kiest, zorg er dan voor dat hij volledig ontdooid is. Leg de vis 24 uur op voorhand op een bord in de koelkast en laat 'm zo geleidelijk ontdooien. Zorg er wel voor dat je vis afgeschermd blijft van de lucht: laat 'm dus in de verpakking zitten of doe aluminiumfolie over het bord.
Gerookte zalm ontdooien
Gerookte zalm kun je het best in de koelkast ontdooien. Let wel op, want ook deze zalm heeft vaak zo'n 24 uur nodig om te ontdooien in de koelkast. Leg de gerookte zalm de avond voordat je deze wilt gaan eten in de koelkast.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Vis langere tijd op kamertemperatuur laten liggen kan leiden tot snelle bacteriegroei, wat zowel de smaak als de veiligheid in gevaar brengt . Kies altijd voor een van de twee aanbevolen methoden: ontdooien in de koelkast of ontdooien in koud water.
Vis kun je het best op temperatuur laten komen door deze de avond van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Door de vis te ontdooien in de koelkast blijft de vis vers, omdat deze op koude temperatuur blijft.
Verwarm de oven voor op 200 °C (traditionele oven) en op 170 °C (heteluchtoven). Leg de nog bevroren zalm in een ovenschotel of pan waarin je vooraf een beetje olie hebt gedaan en voeg kruiden toe naar smaak (citroen, zout, peper ...). Bedek de ovenschotel of pan met aluminiumfolie en zet in de oven.
Vlees ontdooien in de koelkast is de veiligste methode. Het temperatuurverschil tussen het vlees en de omgeving is klein, waardoor het vlees z'n vocht behoudt en bacteriën niet te snel groeien. Het duurt wel lang: al snel een uur of 2 tot 8, afhankelijk van het formaat.
Let op dat het niet nodig is om de verpakking te doorboren als de vis snel in koud water wordt ontdooid. Restjes koudgerookte zalm moeten in de koelkast worden bewaard en binnen drie of vier dagen na het ontdooien worden gegeten . Schadelijke bacteriën genaamd Listeria monocytogenes kunnen zich ontwikkelen als het te lang wordt bewaard.
Hoe lang zalm bewaren na ontdooien
Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Haal de vis de avond voordat je het gaat bereiden uit de vriezer en plaats het in de koelkast bij maximaal 4°C. Laat de vis tijdens het ontdooien in de verpakking waarin deze is ingevroren. Plaats de vis op een schaal en onderin de koelkast, om enig risico op kruisbesmetting te voorkomen.
Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
De magnetron is veruit de snelste methode . Om zalm in de magnetron te ontdooien, haalt u de verpakking eruit en legt u deze op een magnetronbestendig bord. Selecteer vervolgens de ontdooiknop op uw magnetron en voer het aantal ounces in dat u wilt ontdooien.
Niet veilig. Eten dat langer dan 4 uur buiten de koelkast heeft gestaan, moet worden weggegooid. Dat de zalm gerookt is, maakt hier geen verschil.
De zalm wordt gerookt door een Nederlandse rokerij en is van zeer hoge kwaliteit. De plakjes zijn dwars afgesneden en daardoor ideaal voor op een toastje of boterham. De gerookte zalm kan langer dan een week bewaard worden in de koelkast of 6 maanden in de vriezer.
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Als het ijs niet erg dik is, kan het slechts 2 uur duren voordat het smelt. Als het gletsjerachtig is, kan het wel 24 uur duren met de koelkast/vriezer uit en de deuren open. Als het alleen maar licht ijs is, hebben we een aantal suggesties die je helpen om het ontdooien snel te laten verlopen.
Leg de bevroren zalmfilets in een ondiepe pan, vul de pan met likeur tot de zalm bijna bedekt is. Pocheer op een middelhoog vuur gedurende 10 - 12 minuten . Likeur kan visbouillon, groentebouillon etc. zijn. Een druppel wijn kan worden toegevoegd, afhankelijk van uw smaak.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Duw met een vork of vinger voorzichtig op de zalm.Als de zalm in stukken uiteen valt, dan is de zalm gaar. 2. Kijk naar de zijkant van de zalmmoot; zie je van boven en onder dat de zalm mooi roze van kleur is en de eiwitten wit zijn gestold, dan is de zalm gaar.
Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is. Daarna verwijder je 'm uit het zakje en bereid je 'm meteen.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien. Wat betreft smaak en kwaliteit is er dus eigenlijk geen reden om meer te betalen voor de 'verse' vis.