Met azijn, limoensap of citroensap Met een zuurtje kun je ook pittig eten minder pittig maken. Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
Pas de kruidenniveaus aan: Voor een mildere sambal, verwijder de zaadjes uit de chilipepers en gebruik grotere, minder pittige rode chilipepers . Voor meer pit, laat wat zaadjes zitten of gebruik kleinere, pittigere chilipepers. Kook de aromaten grondig: Zorg ervoor dat je de knoflook, sjalotten en tomaten kookt tot ze zacht en aromatisch zijn.
Meng limoensap of balsamicoazijn door je gerecht
Niet alleen iets zoets, maar ook iets zuurs kan een té pittige smaak doen verdwijnen. En door iets zoets én zuurs toe te voegen verdubbel je zelfs het effect! Meng wat limoensap of balsamicoazijn door je gerecht en je zult merken dat de pittige smaak afneemt.
Een scheutje (balsamico)azijn, citroensap of blikje tomatenconcentraat kan wonderen doen om een te pittige gerecht in balans te brengen. Het zuur neutraliseert de pikante boventoon. Combineer je zuur en zoet, dan verdubbel je het effect zelfs!
Met melk en andere zuivelproducten
Het pittige komt namelijk van het stofje genaamd capsaïcine dat je vooral in chilipepertjes terugvindt. Melk en andere zuivelproducten bevatten juist een eiwit genaamd caseïne. Die bindt zich aan de capsaïcine waardoor er minder van het stofje direct op je tong terechtkomt.
De volgende keer dat uw gerecht te pittig smaakt, probeer dan citroen-, limoen- of sinaasappelsap toe te voegen, of een andere soort azijn die bij het gerecht en uw smaakvoorkeuren past . Vergeet niet dat een klein beetje al een heel eind komt, dus proef terwijl u bezig bent (het is altijd makkelijker om meer toe te voegen dan terug te krabbelen nadat u te veel hebt toegevoegd).
De makkelijkste en snelste manier om eten minder pittig te maken is het toevoegen van een beetje suiker, honing of zoetstof. Zoet is het omgekeerde van pittig, dus als je een schepje suiker toevoegt aan een pittige saus of curry wordt deze vanzelf minder pikant.
Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Zoete verslaat hitte
Iets zoets toevoegen aan een te pittig gerecht is een andere geweldige manier om de pittigheid te verminderen . Een snufje suiker of honing zou moeten werken. Of voeg een vleugje zoete ketchup toe. Als het een saus op basis van tomaten is, roer er dan nog wat tomatensaus en misschien een vleugje suiker door.
Hiervoor worden spaanse pepers, ook wel lomboks genoemd, zout en azijn met een stamper vermalen tot een mengsel. Omdat voor sambal oelek verse pepers worden gebruikt, is deze variant goed pittig.
Koningsvogel Sambal Carolina reaper badjak 200gr. De Sambal Carolina Reaper is de allerheetste sambal in ons assortiment! De Carolina Reaper peper is sinds 2013 de heetste peper ter wereld, met een gemiddelde waarde op de Scoville schaal van maar liefst 1,5 miljoen eenheden.
Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet.Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals. De naam komt van de 'ulek', in Indonesië de stamper waarmee in een vijzel de pepers met specerijen worden gemengd. Veel meer is er in de sambal oelek dan ook niet toegevoegd.
Als jouw soep of curry te pittig is geworden, kun je het beste wat zuivel toevoegen. Zuivel werkt verkoelend en haalt een deel van de pit uit je gerecht. Room, verse kaas, volle melk, crème fraîche of zelfs een lepel kwark zijn hier ideaal voor. Volvette kokosmelk werkt overigens ook heel goed.
Door meer tomaten of bonen toe te voegen, kun je de smaak van komijn neutraliseren en de chili lekkerder maken . Je kunt ook een zoetstof zoals suiker of honing toevoegen om de hitte te temperen. Je kunt ook wat citroen- of limoensap toevoegen om de komijnsmaak te temperen, samen met het gebruik van zoetstof.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
De heilzame effecten van komijn
Al eeuwenlang wordt komijn gebruikt in de traditionele geneeskunde over de hele wereld, van India tot het Midden-Oosten. Het wordt geprezen voor zijn vermogen om de spijsvertering te bevorderen, opgeblazenheid te verminderen en zelfs als hulpmiddel bij het afvallen.
Of dat zo prettig is tijdens je zwangerschap valt te bezien, maar als je gewend bent wat chili te gebruiken door je eten, kun je gewoon pikant eten als je zwanger bent en zal het op het maagzuur na allemaal wel meevallen. Je kunt tijdens je zwangerschap gewoon pittig eten.
Aziatisch eten kan soms behoorlijk pittig zijn! Niet iedereen houdt van een pittige curry. Breekt na een hap curry het zweet je uit, staat je mond in de brand en kun je alleen nog maar roepen om water? Dan is het misschien een idee om de curry iets minder pittig te maken, dit is eigenlijk heel makkelijk!
De gele curry is de meest milde curry. Hij wordt – niet geheel verrassend – gemaakt met gele chilipepers. Maar zijn kleur krijgt hij vooral van kurkuma. Gele currypasta wordt in Thailand nam prik gaeng karee genoemd.
Melk of een ander melkproduct zoals yoghurt, slagroom, ijscrème... is de beste en snelste methode om komaf te maken met het brandend gevoel. Caseine, een eiwit in melk, neutraliseert het effect van capsaïcine. Bovendien bevatten melkproducten vet, waarin capsaïcine gemakkelijk opgelost wordt.
Zure ingrediënten zoals citroen- of limoensap, azijn, wijn, tomaten en zelfs ananas helpen allemaal om de pH-waarde van een pittige olie te neutraliseren en een deel van die vlammende, hete smaak te verminderen . Voeg het sap van een halve citroen of limoen, of een eetlepel of twee wijn, azijn of tomatensaus toe aan je overgekruide gerecht.
De olie en de stof in de pepers die voor het branderige gevoel zorgen lossen sneller op met alcohol dan met water. Daarom kun je een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage (zoals bijvoorbeeld wodka) op je handen doen. De geur én pit zullen meteen verdwijnen.