Hoe lang blijft een maaltijd in de maag? Vloeibaar voedsel verlaat de maag veel sneller dan vast voedsel. Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Het verteren van vlees duurt tussen 24-28 uur, afhankelijk van de verschillende soorten vlees. Goed kauwen kan helpen bij de spijsvertering, omdat u het voedsel in kleinere stukjes verdeelt, die ons lichaam gemakkelijker kan verwerken dan grotere brokken.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Eten dat niet licht verteerbaar is, omdat veel mensen er een opgeblazen gevoel aan overhouden, is: voeding met gluten, te veel vezels, lactose, gefrituurde voeding, voeding uit de FODMAP lijst, koolzuurhoudende dranken, te vette voeding en te veel eiwitten.
Goed nieuws: er zijn genoeg toetjes die je snel kunt verteren! Eet heerlijke vla of pudding, hangop, vruchtenmoes, magere kwark of yoghurt. Vooral yoghurt is een aanrader! Hierin zitten belangrijke bacteriën die lactose omzetten in melkzuren.
In de spijsvertering zetten we voedingstoffen om tot energie en bouwstenen voor het lichaam. Voeding is gemiddeld 24 tot 28 uur onderweg in ons lichaam voor het verteerd is. Vlees is een voedingsproduct dat meer tijd vraagt om te verteren dan groente.
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Enzymen zijn stofjes in je spijsverteringskanaal die eiwitten afbreken zodat deze verteerd kunnen worden. Na een aantal jaar vegetariër te zijn geweest, kan het zijn dat jouw lichaam minder van deze enzymen heeft. Hierdoor kan het zijn dat je buikpijn krijgt als je in één keer weer een grote hoeveelheid vlees eet.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Wel werd gevonden dat de maaglediging sneller verloopt door het type maaltijd. Vast voedsel zoals pannenkoeken, brood met omelet, ham of tonijn bleef langer in de maag dan minder vast voedsel als pudding en pap, gevolgd door vloeibare producten als melk.
Vaak wordt gezegd dat fruit beter niet met of vlak na een maaltijd gegeten kan worden. Zo zou fruit de vertering vertragen, waardoor voedsel kan gaan rotten in de buik. Dit kan zorgen voor gasvorming, een opgezette buik en darmklachten. Toch is dit niet helemaal waar: fruit bevat veel vezels.
Eet rustig en kauw voedsel heel goed. Vermijd grote hoeveelheden gasvormende producten, zoals koolsoorten, paprika, ui, knoflook, prei, noten en rauwkost. Vermijd koolzuurhoudende frisdranken en bier. Probeer regelmatig en gezond te eten, ook al heb je minder trek.
Goed gaar gekookte aardappelen, puree met weinig vet, macaroni, mie, spaghetti, vermicelli, witte rijst. Nieuwe aardappelen zijn zwaarder verteerbaar. Gezeefde peulvruchten indien verdragen. Onder peulvruchten wordt verstaan: witte-, bruine-, en rode bonen, (kikker)erwten, linzen, kapucijners.
Pasta en rijst
Pasta is licht verteerbaar en geeft tegelijk veel energie. Deegwaren bezitten veel koolhydraten die snel door de maag kunnen opgenomen worden, veel sneller dan bijvoorbeeld aardappelen. Pasta is een goed middel om tegelijk de maag niet te zwaar te belasten en toch voldoende energie op te nemen.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
De dikke darm heeft als functie het verteren van voedsel, zie colon. Vezelrijk voedsel wordt niet afgebroken door enzymen. Bacteriën aanwezig in het laatste deel van de dunne darm en in grotere aantallen in de dikke darm beschikken over enzymen die vezels afbreken.
Eet volkorenproducten: producten van wit meel, witte bloem en gepelde granen zijn niet goed voor de darmen. Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta daarom voor meergranenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta als je darmklachten wilt voorkomen.
Vettige ontlasting is licht of gelig van kleur en stink meer dan normaal gesproken. Daarnaast is er vaak sprake van meer aandrang, een opgezette buik, diarree en een wisselend ontlastingspatroon. Ook symptomen als vermagering en een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Eet veel voedsel met hoge thermische waarde.
Je lichaam moet veel energie produceren om het te verteren waardoor je vetreserves eerder worden verbrand. Etenswaren die jouw vetverbranding stimuleren zijn vezels en eiwitten en die zijn onder andere te vinden in groente, fruit, havermout en eieren.