De luchtwegverwijder ademt u in als u klachten heeft. Dit begint binnen 10 minuten te werken. Als u deze luchtwegverwijder meer dan 2 keer per week nodig heeft, krijgt u er een ontstekingsremmer bij.
Salbutamol heft binnen 5 minuten de verkramping in de luchtwegen op, zodat u weer makkelijker kunt ademen. De werking houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan. Dit middel neemt de gevoeligheid voor prikkels niet weg. Daar zijn andere medicijnen voor, die luchtwegbeschermers worden genoemd.
De maximale dosering is acht inhalaties (800 microgram) per dag. Bij inspanningsastma is de dosering twee inhalaties (200 microgram) tien tot vijftien minuten voor de inspanning. De startdosering is één keer per dag 100 microgram. De arts kan de dosering verhogen tot twee inhalaties (200 microgram).
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind last heeft van benauwdheidsklachten moet er vijf minuten zitten tussen het inhaleren van de twee soorten medicijnen.
Soms moet u meer innemen van de luchtwegverwijder die u al gebruikt. Dit is vaak een langwerkende luchtwegverwijder (LABA, langwerkende bèta-2-agonisten). U kunt ook een tweede langwerkende luchtwegverwijder krijgen. U krijgt dan een LAMA, langwerkende muscarine-antagonisten.
Omdat er te weinig lucht in de longen komt, ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed. Daardoor wordt iemand doodmoe wakker. Zelfs na een hele nacht doorslapen. '
Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Goed om te weten. De werkzame stof in ventolin is salbutamol. Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid.
Neem contact op met uw huisarts in een van deze situaties: Uw klachten verminderen niet. U heeft problemen met de medicijnen, bijvoorbeeld om ze regelmatig in te nemen of bij het gebruik van de puffer. U heeft vaker dan 2 keer per week een luchtwegverwijder nodig.
3 Hoe controleren of de inhalator bijna leeg is? Je controleert dit het best door het spuitbusje uit de plastic houder te nemen en in een bakje water te leggen. Hoe minder dosissen het spuitbusje bevat, hoe meer lucht erin zit en hoe meer het zal stijgen.
Er zijn in Nederland twee langwerkende luchtwegverwijders op de markt, namelijk salmeterol (Serevent®) en formoterol (Oxis® of Foradil®). Voor de onderhoudsbehandeling van astma lijken deze middelen gelijkwaardig te zijn.
Airomir werd speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen; de medicijndeeltjes die je inademt zijn hierin (nog) kleiner dan in bijvoorbeeld Ventolin, daardoor zou het soms beter in de longen terechtkomen.
Ontstekingsremmers/luchtwegbeschermers
Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Die gaan de kleine ontstekingen in je longen tegen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van astmaklachten. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed werken.
Je kan zelf veel doen om te zorgen dat je zo weinig mogelijk last van je astma hebt. Volg daarvoor de eerdergenoemde adviezen op: niet roken, veel bewegen, blootstelling aan prikkels voorkomen, afvallen als je te zwaar bent.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Nachtelijke kortademigheid
De ademnood is soms zo hevig dat je het gevoel hebt dat je stikt. Soms moet je hoesten. Als je zoiets meemaakt, heb je een aanval van nachtelijke kortademigheid. Het is verstandig naar de dokter te gaan, want de kans bestaat dat je een hartziekte of een longaandoening hebt.
Bij acute kortademigheid gaat het om een snelle toename van klachten (enkele uren), het is dan vaak een gevaarlijk symptoom waardoor het raadzaam is zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Langdurige kortademigheid duidt op klachten die gedurende een aantal maanden langzaam toenemen.
Voor het geven van 2 pufs geldt: eerst 1 puf geven, daarbij 5-10 keer in- en uit ademen. Daarna opnieuw schudden en dan pas de 2e puf geven en weer 5-10 keer in- en uit ademen. Voor alle dagen uit het afbouwschema geldt: u mag uw kind ook eventueel 's nachts 2 blauwe pufs geven als uw kind wakker is.
Bel direct uw huisarts als u klachten heeft die bij een longaanval passen. Bel direct 112 als u zo benauwd bent dat u uitgeput raakt of bijna geen adem kunt halen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken.
Het advies om thuis te blijven bevordert het herstel echter niet. Luchtweginfecties zijn een van de belangrijkste oorzaken voor ziekteverlof. Onze oma's adviseerden ons vroeger om goed 'uit te zieken', maar inmiddels weten we ook dat bedrust zelden goed is.