Je kunt 'ramadan mubarak' zeggen, wat dus in principe 'een fijne ramadan' betekent. Ook 'ramadan kareem' wordt veel gebruikt: dit betekent 'een gezegende ramadan gewenst'. Dit is in ieder geval hoe wij elkaar een fijne ramadan wensen.
De eerste dag van de saum (vasten), in alle vroegte, wensen de moslims elkaar geluk met het beleven van de vasten. Dan wensen ze elkaar: Ramadan moebarak”: een gezegende of gelukkige ramadan. Ook als niet moslim mag je moslims een gelukkige, een goede ramadan toewensen.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
Ramadan Mubarak
Ramadan is een hele sociale maand en moslims waarderen betrokkenheid van niet-moslims enorm. Wil jij buurtgenoten die vasten tijdens Ramadan een gezegende Ramadan wensen? Dan kun je zeggen: Ramadan Mubarak.
ALLAH OE AKBAR!!!
Elke dag die Hajar niet vast, doneert ze vijf euro aan een door haar gekozen goed doel. Dat wordt ook wel Fidyatu Siyaam genoemd en is een alternatief voor mensen die niet mee kunnen doen vanwege gezondheidsredenen.
Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'. Mensen sturen ook kaarten en mailtjes met deze wens.
(Marokkaans voor eet smakelijk)
Tijdens de ramadan wordt je geacht tussen zonsopgang (eigenlijk: begin ochtendschemer, “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden”) tot zonsondergang te vasten. Dit betekent dat je niet mag eten, drinken en geen seksuele omgang hebben met je partner tussen zonsopgang en zonsondergang.
De Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Deze maand mogen moslims van zonsopkomst tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksen. Ook roddelen, liegen en vloeken is tijdens het vasten verboden.
Einde ramadan: Suikerfeest
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Verwacht wordt dat dit op vrijdagavond 1 april is. De ramadan duurt 29 of 30 dagen, dat verschilt per jaar. Gedurende deze periode mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap hebben.
In principe moet elke moslim meedoen met de ramadan. Voor wie lichamelijk overlast kan hebben van het vasten, is er een uitzondering. Chronisch zieken, zwangere vrouwen en ouderen mogen de ramadan overslaan.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen overal op de wereld. Op deze manier voel je hoe het is om geen eten te hebben.
De Ramadan, een periode van ongeveer dertig dagen waarin moslims over de hele wereld vanaf het begin van de ochtendschemering tot zonsondergang vasten, begint deze week. Het vasten houdt in dat moslims overdag niet mogen eten, drinken of roken.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
"Tijdens de ramadan kun je gewoon lekker douchen en normaal leven. Natuurlijk ben je extra oplettend, maar wel binnen bepaalde perken. Ouders dragen hierin een verantwoordelijkheid."
Alle moslims zijn verplicht te vasten tijdens de ramadan. De koran geeft echter aan dat er uitzonderingen zijn.
Alhamdoelillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ) is een uitdrukking in het Arabisch die "Ere aan God" of "Dank aan God" betekent. De uitdrukking is vergelijkbaar met Haleloe Yah in het Hebreeuws en Soli Deo gloria in het Latijn.
Het bismillah of basmala (Arabisch: بسملة) is de Arabische spreuk Bismi'llah ir-Rahman ir-Rahiem (بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ of ﷽), die door moslims in principe gezegd wordt voor elke goede daad waarmee men begint. Hiermee wordt datgene wat men van plan is te gaan doen opgedragen aan God.
'Dankjewel' of 'Dank u' zeg je in het Marokkaans Arabisch als 'Shokran' (vertaling).
6 vragen en antwoorden. Voor moslims zijn het de belangrijkste momenten van het jaar: de ramadan en het aansluitende Suikerfeest. De vastenmaand begint in 2022 op vrijdag 1 april, en wordt op zondag 1 mei afgesloten met een tafel vol zoetigheid.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
* Als u graag iemand een fijn Offerfeest toewenst, kan u dat doen in het Arabisch met "Eid Moebarak" = Gezegend feest.