Loratadine is een anti-allergiemedicijn. Bij allergie, zoals hooikoorts, door allergie ontstoken ogen en neus, netelroos en jeuk. Werkt binnen ongeveer een uur. De werking houdt een dag aan.
Volwassenen en kinderen van 12 jaar en ouder 10 mg eenmaal per dag (1 tablet).
Bij allergie, zoals hooikoorts, door allergie ontstoken ogen of neus, jeuk en netelroos. Werkt na ongeveer een uur. De werking houdt een dag aan.
Cetirizine en loratadine zijn het meest onderzocht en in het algemeen lijkt cetirizine wat effectiever dan loratadine. De verschillen zijn echter niet groot. In het geval van allergische rinitis kan de meeste effectiviteit van antihistaminica worden verwacht indien ze voor het pollenseizoen worden gestart.
In proefdieren (in vivo) bleek desloratadine tweeënhalf tot vier keer potenter dan loratadine, wanneer zij in eenzelfde dosering werden toegediend. [4] Dit is te verwachten, omdat loratadine niet volledig omgezet wordt in zijn actieve metaboliet desloratadine.
Als de antihistaminica niet goed werkt, is het mogelijk om te starten met immunotherapie. Vormen van anthistaminica: Antihistaminica zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld: tabletten, sprays en oogdruppels. Bij een levensbedreigende allergische reactie krijgt u een injectie met antihistaminica.
Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Uw klachten verminderen na ongeveer een uur.
Welke hooikoorts tabletten werken het beste? Er zijn verschillende soorten tabletten tegen hooikoorts. Hooikoorts tabletten die antihistamines bevatten, werken het beste. Dat zijn bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn: een toegenomen eetlust, vermoeidheid, hoofdpijn, gastro-intestinale klachten, zoals misselijkheid en gastritis, alsmede allergische verschijnselen, zoals huiduitslag. Tot voor kort was één geval gemeld van hepatotoxiciteit in samenhang met het gebruik van loratadine.
Prenen raadt aan om suiker (snoep, frisdrank, chocolade), witmeelproducten, alcohol, koffie, azijn, cacao, charcuterie, sterke kazen, conserven, ingemaakte voeding, slechte vetten en koemelkproducten (behalve zure zuivel) te vermijden. Ook met met peper, zout, mosterd en kerrie moet je niet overdrijven.
Desloratadine is een anti-allergiemedicijn. Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurige ontsteking van het laagje huid met slijm van de neus (neusslijmvlies), ontstoken ogen door allergie, jeuk en huiduitslag met roze bulten en erge jeuk (netelroos).
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij hooikoorts als bij allergie voor huisdieren of huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. In je lichaam doet de stof verschillende dingen: het geeft signalen door aan je afweersysteem en hersenen, het regelt daarnaast ook je lichaamstemperatuur en het helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Antihistaminica is de eerste stap in het behandelen van netelroos. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine. Wanneer antihistaminica onvoldoende werken, kan de arts voorstellen om de dosering op te hogen of andere medicijnen voor te schrijven.
Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken. Medicijnen (antihistaminica) kunnen de jeuk minder maken. Bel direct de huisarts als u in korte tijd veel bulten krijgt met benauwdheid of dikke lippen, ogen, tong of keel.
Wanneer iemand een langdurige periode stress ervaart, maakt het lichaam te veel stresshormonen (cortisol) aan. Bij acute stress kan dit leiden tot huidkwalen zoals netelroos en psoriasis. Chronische stress kan ook gevolgen hebben voor de huidconditie.