Het lichaam moet meer bloed rondpompen naar de spieren, die zuurstof nodig hebben, waardoor de hartslag stijgt. Na de inspanning daalt de bloeddruk. Meestal duurt die daling vier tot tien uur, maar soms wel tot 22 uur na de inspanning.
Wat kun je zelf doen? Een gezonde levensstijl is belangrijk: eet niet te veel suiker en vet, beperk je alcoholgebruik, let op je gewicht, beweeg voldoende en rook niet. Beperk ook het zoutgebruik; je lichaam heeft maar ongeveer 6 gram per dag nodig, en die hoeveelheid zit al ruim in een gewone voeding.
De bloeddruk varieert immers gedurende de dag. 's Morgens vroeg en 's avonds is de bloeddruk vaak iets lager dan 's middags, maar bij het opstaan kan de bloeddruk snel stijgen. Spannen we ons in, dan stijgt de bloeddruk en bij rust daalt hij weer.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Belangrijk om te onthouden
140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
U meet 2 keer per dag thuis de bloeddruk: 's ochtends en 's avonds. Zorg dat u vanaf een half uur voor de meting: rustig aan doet (geen grote inspanning zoals sporten, hard werken, koud douchen), niet rookt en.
Meet aan de arm die je het minst gebruikt: als je met rechts schrijft, dan meet je aan de linkerarm. Ontbloot je bovenarm: stroop de mouwen van dunnere kleding op, een vest of trui kun je beter uittrekken. De bloeddrukband moet ter hoogte van je hart zitten, dit is ongeveer 2 centimeter boven de elleboog.
Door sport, beweging, praten en door emoties kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De meeste artsen zullen pas de diagnose van een te hoge bloeddruk (hypertensie) stellen wanneer er bij iemand op tenminste zes verschillende momenten een te hoge bloeddruk is gemeten.
Symptomen hoge bloeddruk
Hoewel je een hoge bloeddruk niet altijd voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid.
Na drie tot zes weken is het volledige effect op de bloeddruk bereikt. Zelf merkt u hier niet veel van. U weet pas of het werkt bij een meting van uw bloeddruk. Toch is het belangrijk om amlodipine elke dag in te nemen.
Een verhoogde bloeddruk verlaagt wanneer je gezonde leefgewoontes nastreeft. Hoe meer, hoe groter het bloeddrukverlagend effect. De medicatie kan verminderd worden en in sommige gevallen zelfs helemaal achterwege blijven.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
In de nacht is je bloeddruk relatief laag. Tegen de tijd dat je wakker wordt, stijgt je bloeddruk om in de loop van de dag weer wat af te nemen. Tegen het eind van de middag en in de avond stijgt je bloeddruk weer.
Praat niet tijdens de meting. Het dalen mag niet onderbroken worden door bijvoorbeeld opnieuw op te pompen. Door stuwing krijgt u dan te hoge waarden. Tussen twee metingen in moet de luchtkamer helemaal leeg zijn, zodat de tweede meting begint vanaf de nulstand.
Tijdens dit onderzoek wordt uw bloeddruk gemeten in liggende positie. De meting wordt een aantal keren herhaald tot de bloeddruk stabiel is. Hierna staat u op en wordt de bloeddrukmeting gedurende minimaal 3 minuten in staande houding een aantal keren herhaald.
Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van bessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het fruit bevat namelijk zogenoemde polyfenolen. Dit zijn plantaardige stoffen die goed zijn voor je hart. Een voorbeeld is een studie die liet zien dat senioren die acht weken lang bessen aten een lagere bloeddruk hadden.
Houd er ook rekening mee dat je bloeddruk hoger kan zijn door wat je eet of drinkt, medicijnen of als je emotioneel bent. Je bloeddruk kan omhoog gaan na het eten of drinken van bijvoorbeeld: drop en zoethout.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Wie zich langere tijd somber, gestrest of angstig voelt, heeft langdurig stresshormonen in het bloed. Die hormonen hebben meerdere effecten. De bloeddruk en hartslag stijgen, en de afweer verslechtert, waardoor bijvoorbeeld de ontwikkeling van slagaderverkalking sneller gaat.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.