De glucosamine verspreidt zich over het hele lichaam, waardoor het al met al lang zal duren voordat je verschil voelt op één plek. Het Reumafonds adviseert om het minimaal drie maanden te gebruiken voordat er daadwerkelijk een oordeel gevormd kan worden of de klachten verbeteren.
Bijwerkingen van glucosamine
Vooralsnog lijkt het dat suppletie niet schadelijk is of tot ernstige bijwerkingen leidt. Mogelijke niet-ernstige bijwerkingen zijn maag-darmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, verstopping, hoofdpijn en vermoeidheid.
Hoe lang? Indien u na 3 maanden nog geen effect heeft gemerkt, moet u ervan uitgaan dat glucosamine voor u niet voldoende heeft gewerkt. Neem voor verder advies contact op met uw huisarts. Indien u wel effect heeft gemerkt en uw klachten nemen af, kunt u glucosamine blijven doorgebruiken.
- De voedingssupplementen glucosamine en chondroïtinezwavelzuur worden veel gebruikt bij de behandeling van artrose. - Uit gepubliceerde onderzoeken zijn er aanwijzingen dat glucosamine in een dosering van 1,5 g per dag, na een periode van 2-4 weken, even effectief is in pijnverlichting als laag gedoseerde NSAID's.
Glucosamine kan belangrijk zijn voor het behoud van soepele gewrichten. Hoewel dit niet officieel is aangetoond blijkt glucosamine goed te zijn voor de aanmaak en de opbouw van kraakbeen in de gewrichten.
De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van 26 glucosamineproducten. Winnaar is Bio-Glucosamine Forte. Dit product kreeg als rapportcijfer een 9,9 van de onderzoekers. Er is onderzocht of de hoeveelheid die op de verpakking vermeld staat ook echt in de producten zat.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
De synergie tussen magnesium en glucosamine is dat ze allebei een functie hebben bij de gewrichten. Magnesium zorgt voor de “souplesse” van de gewrichten en glucosamine is met name belangrijk voor het kraakbeen. Glucosamine is de bouwsteen van collageen. Ook zorgt glucosamine voor de vorming van de gewrichtsvloeistof.
Voor de populaire supplementen met glucosamine en chondroïtine vonden de onderzoekers, na analyse van de 18 studies, geen bewijs dat ze beter werken dan placebo. Voor kurkumasupplementen vond men een matig gunstig effect op korte termijn op zowel de pijn als de beweeglijkheid.
Bloedonderzoek. Bloedonderzoek is niet nodig om de diagnose artrose te stellen. Je arts laat soms wel bloed prikken vooral om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis of ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) zo veel mogelijk uit te sluiten.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met Glucosamine Pharma Nord? en insulinebehoefte aan het begin van de behandeling gecontroleerd te worden. Wanneer u andere geneesmiddelen gebruikt. Wanneer u een verminderde nierfunctie heeft of een kaliumbeperkt dieet moet volgen.
Bij gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Kraakbeen is een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere weefsels van het menselijk lichaam. Beschadigingen kunnen niet hersteld worden, zoals op andere plaatsen in ons lijf wél gebeurt. De slijtage kan daardoor niet worden teruggedraaid.
De natuurlijke ingrediënten winnen de laatste tien jaar dan ook meer en meer terrein bij mensen die last hebben van artrose. Ze remmen de ontstekingen, waardoor de pijn afneemt en de soepelheid verbetert. Met het afnemen van de ontstekingen zal ook de productie van de 'kraakbeenvernietigers' MMPs worden gereduceerd.
Het NHG raadt daarom glucosamine af voor de behandeling van artrose. Voor de keuze van de juiste behandeling zie Artrose.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Een voedingssupplement met glucosamine kan als aanvulling wenselijk zijn voor soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken. Een goede hoeveelheid in supplementen is 1.200 milligram glucosamine of 1.500 milligram glucosaminesulfaat.
Conclusie. Fietsen is geen oorzaak van artrose en verergert de aandoening evenmin. Bewegen is net een uitstekende manier om de progressie van artrose af te remmen. Omdat artrose langzaam voortschrijdt, zal je op een gegeven moment wel iets minder intensief en lang kunnen fietsen.
Een defect in het kraakbeen kan voor vele soorten ongemak zorgen. Zoals zwelling, pijn wanneer u de knie belast, slotklachten en een krakend gevoel. Dit kan zorgen voor een beperking van de mobiliteit en zal dus de dagelijkse handelingen belemmeren. Zelf kunt u aanvoelen wat wel en niet mogelijk is.
Pijn bij artrose wordt meestal behandeld met een pijnstiller. Als deze onvoldoende werken, kan uw arts in zeldzame gevallen capsaïcine crème voorschrijven.
Er is een slijmvlieslaagje dat kan gaan ontsteken waardoor je gewricht dik en warm aanvoelt. En doordat bewegen moeilijk en pijnlijk wordt, gaan mensen vaak ook echt minder bewegen. Dan kom je echt snel in een negatieve spiraal terecht, waarbij je spierkracht snel afneemt en je klachten alleen maar erger worden.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.