Bijna een kwart van alle mensen die een burn-out heeft gehad, krijgt er later opnieuw een. Vaak omdat men weer grenzen is over gegaan. Ook als je het idee hebt dat je niet snel een burn-out zal krijgen, is het verstandig om goed te letten op mogelijke signalen van overbelasting of klachten.
Wanneer je niet volledig bent hersteld van je burn out, maar wel weer full-time aan het werk gaat dan is er een flinke kans op een terugval.Ofwel een dubbele burn out. En die tweede burn out zal een heel stuk pittiger zijn dan de eerste.
Uit onderzoek blijkt dat één op de vier mensen met een burn-out hervalt na de re-integratie. Nochtans maken heel wat werkgevers werk van zowel preventie als re-integratie. Het is moeilijk terug te keren uit een ziekte waarvan steeds meer wetenschappers aangeven dat ze – kort door de bocht – niet bestaat.
Indien burn-out niet goed aangepakt wordt is het risico op een terugval 65%.Mocht je daarna nog niet goed herstellen, is de kans op een tweede terugval zelfs 95%. Dat het risico op een terugval zo groot is, komt vooralsnog door hoe je zelf in elkaar zit en handelt.
Wat kun je doen bij een burn-out terugval? Bij een burn-out terugval is het vooral belangrijk om dit te accepteren en weer even rust te nemen. Neem bijvoorbeeld één of enkele dagen volledige rust en doe het daarna wat rustiger aan. Kijk ook wat de oorzaak of oorzaken van de terugval zijn en doe hier iets aan.
Bij de één duurt een burn-out zes maanden en de ander kan er twee jaar last van hebben.
Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.
Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang een burn-out duurt. De één hersteld binnen een paar maanden, maar bij de ander duurt het twee jaar. Volgens onderzoek van ArboNed duurt een burn-out gemiddeld 8 maanden, maar zo'n gemiddelde zegt dus niet zoveel.
Herstel in eigen of ander werk
Soms moet dat geleidelijk, maar niet altijd. Anders dan je misschien zou verwachten kunnen mensen met een burnout soms juist beter wel gedeeltelijk bezig (soms zelfs werk) blijven, wel met louter korte, energiegevende taken en veel pauzes.
Opvallend is ook de grote spreiding in duur van burnout: van drie maanden tot meer dan een jaar.
Een kwart van alle mensen die ooit een burn-out hebben gehad, krijgen er later opnieuw mee te maken. "Dat kan gebeuren als er weinig verandert als je terugkeert naar je werkplek", legt hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk uit. Göbel keerde niet terug naar haar oude werkplek.
“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”
Wanneer ben je dubbel burn-out? Ben je burn-out én heb je angst en paniekklachten?Dan ben je dubbel burn-out. Beide aandoeningen versterken elkaar.
Bij burn-out zit je met enorm veel achterstallig onderhoud.Daarom is veel slapen zo noodzakelijk voor je herstel.
Gevoel niet meer competent te zijn. Een gespannen of opgejaagd gevoel hebben. Gevoeliger, emotioneler zijn. Je bijna nooit meer echt uitgerust voelen.
Als u in verband met uw burnout ziek bent, dan is ontslag vrijwel onmogelijk, zelfs als er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De zieke werknemer geniet namelijk extra ontslagbescherming. De zieke werknemer kan daarom bijna altijd succesvol verweer voeren tegen de ontslagwens van de werkgever.
Ook psychische klachten zoals een burn-out, overspannenheid of depressie kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid. Of je in aanmerking komt voor een uitkering en hoeveel je krijgt, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. Wie minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is, heeft helemaal geen recht op een uitkering.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
Hoe lang duurt een burn-out? De gemiddelde duur van een burn-out is acht maanden. Bij de één duurt een burn-out langer dan bij de ander. Sommige zijn er binnen een half jaar weer bovenop, anderen hebben langer dan een jaar nodig om weer bij te komen.
Burn-out werd in de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gezien als aanpassingsstoornis en 2012 hebben de zorgverzekeraars besloten de behandeling voor een aanpassingsstoornis niet meer te vergoeden.
Bij een burn-out worden soms medicijnen voorgeschreven door de huisarts of bedrijfsarts. Dit zijn meestal slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen, zoals:Temazepam. Nitrazepam.
Je bent vergeetachtig en je kunt je aandacht moeilijk vasthouden. Dit komt enerzijds door de hoeveelheid stresshormonen in je lijf.Die zorgen ervoor dat je al te lang alert en scherp hebt moeten zijn. Dat zorgt ervoor dat je psychisch vermoeid raakt.
Chronische stress is een optelsom van stressreacties waarvan iemand niet of niet voldoende herstelt, hetgeen zorgt voor allerlei stressgerelateerde ziektes en stoornissen. Een voorbeeld van de gevolgen van chronische stress is het ziektebeeld dat bekend staat als “burnout”.
In principe – als de re-integratie goed wordt aangepakt – kan de werknemer na drie maanden zijn werkzaamheden weer redelijk oppakken naar duurzaam herstel. We hebben het hier dus over een stadium na verzuimpreventie, als het verzuim al heeft plaatsgevonden.