Meestal zie je dus geen blaren, maar oppervlakkige schaafwondjes. Krentenbaard gaat na één tot drie weken vanzelf over. Om dit proces te bespoedigen, is het handig antibioticacrème te gebruiken. Deze crème is op doktersrecept verkrijgbaar.
Probeer niet te krabben of de uitslag aan te raken. Door aanraking loop je namelijk de kans om de bacterie die krentenbaard veroorzaakt over andere delen van het lichaam te verspreiden. Zo kunnen er op meer plekken klachten ontstaan.
Na verloop van tijd drogen de korsten op en vallen ze vanzelf van de huid af. De huid daaronder blijft nog enige tijd rood, maar geneest helemaal zonder dat er littekens achterblijven. Wanneer de infectie heftig is, kunnen de kinderen soms ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfklieren.
Krentenbaard is besmettelijk tot 2 dagen na het starten van een antibioticabehandeling en/of totdat de blaasjes zijn opgedroogd. Kans op besmetting kan verkleind worden door goede hand- en hoesthygiëne. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo min mogelijk aan de krentenbaardplekken krabben.
Probeer de wondjes niet aan te raken. Was je handen regelmatig. Houd de nagels schoon en kort. Gebruik na het douchen telkens een schone handdoek.
Fusidinezuur doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van de huid, zoals krentenbaard, ontstoken eczeem (jeukende uitslag) en eikelontsteking. Fusidinezuur werkt binnen een paar dagen.
Krentenbaard kan jeuken. De huid daaronder blijft nog enige tijd rood, maar geneest uiteindelijk zonder dat er littekens achterblijven. Bij een heftige infectie kunnen kinderen ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren.
Krentenbaard is een impetigo infectie in het gezicht. De huidinfectie komt door 2 bacteriën (streptokokken of stafylokokken) en is heel besmettelijk. Meestal kan het geen kwaad en geneest het vanzelf.
De huidaandoening wordt in veel gevallen via de handen of besmet speelgoed overgedragen. Bij volwassenen kan het ook via de mobiele telefoon of de computer worden overgedragen of via andere producten die u in de loop van de dag aanraakt.
"Eerst begint je huid licht te kloppen en een uur later zitten de plekken er meestal al. Vervolgens gaan de blaasjes trekken, jeuken en prikken. Na een aantal dagen barsten ze open en dan komen er korstjes op, die zo'n twee weken blijven zitten."
Uw kind kan niet zwemmen met krentenbaard. Krentenbaard is een zeer besmettelijke infectie en daarnaast is er ook een grote kans op extra infecties door het week worden van de huid, waardoor het zich alleen maar uitbreid in plaats van geneest.
Hoe kun je krentenbaard behandelen? # Het is belangrijk om de wondjes met rust te laten. Krab niet en houd de nagels schoon en kort. # Was je handen met regelmaat en gebruik hierbij gewone zeep.
Laat het kind niet aan de plekken krabben, om herbesmetting te voorkomen. Gebruik voor het kind een eigen handdoek. Plak de blaasjes niet af met een pleister. Het zal tot broei leiden die de infectie zal vergroten.
Oorzaak van krentenbaard
Krentenbaard wordt veroorzaakt door bacteriën. Er zijn twee bacteriën die de ziekte kunnen veroorzaken, voornamelijk staphylokokken, soms streptokokken en soms met beiden. Beide bacteriën komen veel voor op je huid. De bacterie komt je lichaam binnen via wondjes op je huid.
Het vocht uit de blaasjes is erg besmettelijk. Door aan de plekken te zitten, komt de bacterie op de handen. Zo kun je op andere plekken op je lichaam krentenbaard krijgen. Ook kan het op bijvoorbeeld speelgoed en andere spullen terechtkomen.
Impetigo is een onschuldige, besmettelijke huidinfectie die op het hele lichaam voor kan komen. Meestal begint het met een blaasje met daaromheen een rode rand. Dit blaasje gaat kapot, er komt vocht uit en het droogt in tot geelbruine korstjes. Plekken met blaasjes en korstjes breiden zich snel uit.
De aanbevolen dosering is, zowel voor volwassenen als voor kinderen, driemaal per dag een kleine hoeveelheid Fucidin® op de aangedane huid smeren. Indien u een afsluitend steriel verband aanbrengt, dient u Fucidin® minder vaak te smeren.
Fusidinezuur doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van de huid, zoals krentenbaard, ontstoken eczeem (jeukende uitslag) en eikelontsteking. Fusidinezuur werkt binnen een paar dagen.
De meest gerapporteerde bijwerkingen van Fucidin® crème zijn huidreacties, zoals jeuk, huiduitslag en pijn en irritatie op de toedieningsplaats. De bijwerkingen zijn hieronder gerangschikt per orgaanklasse. Huid- en onderhuidaandoeningen Soms: huidontsteking, huiduitslag, jeuk, roodheid van de huid (erytheem).
Geef lokaal fusidinezuur (crème)
Vanwege het risico van resistentievorming, maximaal 14 dagen gebruiken. Bij onvoldoende effect met miconazol gaat bij erythrasma zonder uitgebreide laesies, de voorkeur uit naar lokale behandeling met fusidinezuur.
Antibiotica zijn nooit direct na de kuur uit je lichaam verdwenen. Bij doxycycline bijvoorbeeld duurt dit tot vijf dagen. Gedurende al die tijd moet je voorzichtig zijn in de zon. Draag bedekkende kleding, een pet en een zonnebril wanneer je naar buiten gaat.
De wijze waarop Fucicort Lipid moet gebruikt worden, wordt door de dokter bepaald. De gebruikelijke dosis voor volwassenen en kinderen ouder dan 6 jaar is de volgende: 1 à 2 maal per dag, een klein hoeveelheid aanbrengen op de aangedane huid met of zonder verband. Een behandeling mag niet langer dan 2 weken duren.
Miconazol doodt schimmels, gisten en bepaalde bacteriën. Bij huidinfecties zoals voetschimmel, eikelontsteking en puistjes (acne). Ook bij schimmelinfecties van de nagels. Smeer miconazol op de ontstoken plekken en ook 2 cm rondom de ontstoken plekken.
Geneesmiddel: Zalf voor de behandeling en preventie van huidinfecties. Dit is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Vraag raad aan je arts of apotheker.