De oogjes gaan ergens tussen de tweede en zestiende dag open, meestal rond dag zeven à tien. Ook het gehoor wordt functioneel na ongeveer twee weken. De tandjes beginnen na ongeveer twee weken door te komen. De kittens beginnen hun ogen te gebruiken om hun moeder te vinden.
1 week oud (8 – 14 dagen)
Vanaf 13 dagen begint een kitten diepte te zien, dat is pas volledig ontwikkeld als het 4 weken oud is. Kenmerkend voor zulke jonge kittens is dat de oortjes laag op het kopje staan en nog niet rechtop staan. Het kitten doet nog steeds niets anders dan eten en slapen.
Ontwikkeling 1e week (0-1 weken oud)
Het kan zich nog niet zelf voortbewegen en warm houden. Het kitten doet nog niets echt zelf, behalve eten en slapen. Moederpoes helpt het kitten met ontlasten door te likken aan de buik van het kitten. Door dicht tegen de moeder aan te liggen blijft het kitten lekker warm.
2 weken - Haar gehoorgangen gaan open. 2 weken - Je kitten probeert voor het eerst te staan! 2-3 weken - Haar eerste melktanden komen door. 4 weken - Ze eet de eerste brokjes en gaat voor het eerst op de kattenbak.
op onderzoek uitgaat. Hij heeft nog een heel kort staartje, dat is gebruikelijk bij kittens van deze leeftijd. De oortjes staan al vrijwel helemaal rechtop en staan nu ook hoger op het kopje vergeleken met de eerste weken.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Je kitten is eenzaam
Als een kitten constant huilt, is het mogelijk dat ze je aandacht zoeken of roepen op zoek naar een ander kitten of hun moeder, vooral als ze net zijn geadopteerd. Zorg ervoor dat je overdag voldoende tijd vrijmaakt om met je nieuwe kitten te spelen.
Na gemiddeld zeven weken hoeft een kitten in principe geen melk meer te drinken bij de moeder. Maar zo'n korte zuigtijd is niet goed voor de kat, staat in het voorstel. Want een poes die voor 13 weken van zijn moeder wordt gescheiden, heeft grote kans op overgewicht op latere leeftijd.
* De kittens verblijven de eerste 3 weken na de geboorte in een werpkist in een bench waar voor de moeder kattenbak voer en water staat. Voor moeder en kittens ideaal, veilig en ook hygiënisch.
Het nest verlaten
Kittens mogen volgens de wet vanaf 7 weken weg bij hun moeder. De meningen over deze leeftijd zijn verdeeld, vooral omdat deze leeftijd niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kittens nog lange tijd van hun moeder en broertjes en zusjes leren.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Vaak waren deze kittens dan niet gezond. De moeder doodt ze dan om er niet verder energie in te moeten steken en zich te kunnen concentreren op de gezonde kittens. In gevallen waar alle kittens worden gedood, is dit meestal kort na de geboorte en vaak bij een eerste nestje.
Het is wel aan te raden om kittens pas op de trap te laten lopen wanneer ze wat ouder zijn omdat de kans aanwezig is dat de kitten naar beneden kan vallen en zich bij de val kan bezeren.
Van moedermelk tot vast voer
De eerste weken van hun leven drinken kittens alleen maar moedermelk. Tot 3 à 4 weken volstaat deze moedermelk, daarna kunnen de katjes bijgevoerd worden met blikvoeding. Vanaf 6 à 7 weken kunnen de meeste kittens over op vast voer en hoeven ze niet meer bij hun moeder te drinken.
Kittens kunnen niet rillen van de kou. In de 1ste week heeft een kitten een temperatuur van ongeveer 36,5 graden (rectaal). Onder de 36 graden heeft het kitten een ondertemperatuur en mag er niet gevoed worden. Electrolyten is wel toegestaan.
Een pasgeboren kitten verliest extra veel warmte zolang het nog nat is van de geboorte en moet daarom zo snel mogelijk afgedroogd worden. U kunt een kitten warm houden met een in doeken gedraaide kruik warm water, met behulp van een elektrische warmtemat of van een warmtekussen dat u in de magnetron kunt opwarmen.
Normaal gesproken stimuleert het moederdier het kitten te plassen en poepen door het perianale gebied te likken. Op een 2-3 weken leeftijd zal het kitten zonder stimulatie ontlasten. Probeer zo snel mogelijk aan te leren dat een kitten plast en poept buiten hun nestgebied.
De kittens moeten regelmatig (elke 2-3 uur) gecontroleerd worden of ze de tepel kunnen vinden en of ze genoeg drinken. Als dit niet het geval is kunt u ze helpen door ze aan de tepel te leggen.
Waarom je nieuwe kitten heel veel miauwt
Kittens miauwen dus omdat ze contact willen maken en houden met de moederpoes waarvan ze voor zorg en voedsel afhankelijk zijn. Ook wanneer een kitten wil eten, het koud heeft of bang is, zal het miauwen.
U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen. Dit moet direct na de voeding gebeuren door met een wattenstokje of een doekje rondom de anus te masseren en daardoor de poep en plasreflex te stimuleren. Het kitten gaat dan direct poepen en plassen.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
Een ritme is voor katten namelijk belangrijk. Laat een kitten jonger dan 6 maanden 's nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.