Je moet er misschien niet aan denken (als je net een koude buitentraining hebt gedaan), maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen.
Met een warme douche voorkom je, dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor, de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afval producten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
Je knapt veel beter op van een lauwwarme of zelfs koude douche. Zeker als je daarna ook nog een verkoelende gel aanbrengt of met een foamroller je vermoeide spieren onder handen neemt.
Wachten met douchen
Zeker dan is het belangrijk om meteen na je work-out te douchen, om al het vuil, zweet en bacteriën er meteen af te spoelen en zo infecties te vermijden. Blijf geen uren in je bezwete outfit rondlopen.
Als je lange tijd niet doucht na het sporten, kan je ook infecties oplopen. Schimmels groeien sneller in warme en vochtige omgevingen. Zweterige sportbeha's staan er dan ook om bekend dat ze schimmelinfecties onder en rond je borsten kunnen veroorzaken.
Je moet er misschien niet aan denken als je net een koude buitentraining hebt gedaan, maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Het koude water stimuleert je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan- en afgevoerd naar je spieren en organen.
Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook voert je lichaam de afvalstoffen sneller af, je spieren herstellen makkelijker en de kans op onstekingen blijven zo klein mogelijk.
Algemene tips
Gewoon minder hard, minder gek en minder veel. Water over het hoofd gooien of een natte handdoek in de nek leggen, koelt goed af. Ook kun je je shirt nat maken.
Het koude water zou er voor zorgen dat de bloedsomloop toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk bewezen is. De positieve werking komt dus vooral door het placebo-effect en doet dus niet iets voor je spieren.
“Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten. Zie bruin vet niet als de heilige graal, maar het is wel zo dat alle beetjes helpen als het erom gaat je (slechte) vet te verminderen.”
De gezondheidseffecten gebeuren al in de eerste 30 tot 60 seconden. Als je meer ervaren bent kan je het opbouwen tot 1, maximaal 2 minuten . Kou kan namelijk ook energie kosten. Bij te lang onder de koude douche staan warm je erna niet goed op.
Waarom koude therapie na het sporten? De bloedcirculatie in je lichaam wordt gestimuleerd door kou. Tijdens het nemen van een ijsbad gaat je bloed sneller stromen, wat een positief effect heeft op je hart. Daarnaast helpt het bij het herstel van de spieren en heb je minder spierpijn.
Het zorgt voor een glowing skin en glanzend haar
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
Ten eerste kan een koude douche vóór je gaat hardlopen wonderen doen, vooral als je in de hitte gaat lopen. 'Je voelt je niet alleen beter; je lichaamstemperatuur is ook een beetje lager bij de start van je training.
Spiergroepen afwisselen
Wat belangrijk is, is dat je 48-72 uur rust geeft aan de spieren die je getraind hebt. Maar natuurlijk kun je in de tussentijd best met andere spiergroepen aan de slag! Het is daarom prima mogelijk om meer dan drie keer per week te trainen, als je maar een goed schema hebt.
Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is dat chillen in een bubbelbad je herstel bevordert, zijn er ook geen experts die het afraden. Warmte kan namelijk helpen je spieren te ontspannen en stimuleert veranderingen op celniveau zoals het beter laten stromen van het bloed.
Van een zware tien kilometer wedstrijd moet je vaak minimaal vijf dagen herstellen om boven het oude niveau uit te stijgen. Van een kort rustig duurloopje is een halve dag herstel al vaak voldoende om daarna weer te gaan trainen.
Bananen bevatten snelwerkende koolhydraten; net wat je nodig hebt na het sporten. Bovendien barsten bananen van de glycogeen, en dat helpt je lichaam weer bij het herstel van je spieren. En natuurlijk bevatten bananen – net als sinaasappelsap – lekker veel kalium. Prima idee voor een heerlijke shake dus!
Wat moeten we eten na het sporten? "Neem bijvoorbeeld een klein bakje kwark met muesli of fruit. Dan heb je in één keer je koolhydraten én eiwitten te pakken. Koolhydraten moet je aanvullen, zeker wanneer je de volgende dag weer actief bent.
Na het sporten is het advies om binnen 2 uur na de inspanning 20 tot 40 gram eiwit te eten of drinken. Waarvan ongeveer 8 tot 10 gram aan essentiële aminozuren, met daarbij 2 tot 3 gram aan leucine. Leucine zit bijvoorbeeld in melk, kwark, ei en kaas. Leucine speelt een belangrijke rol bij het herstel van spiermassa.
Koud douchen is beter voor de huid
Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen.
Koud douchen, de voordelen:
Zwemmers in koud water hebben een aanzienlijk kleinere kans op ziektes én zijn veel beter bestand tegen stress. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen bovendien direct na een korte blootstelling aan koud water.
Allereerst zorgt het drinken van een glas warm water voor een betere bloedsomloop, wat ook een positieve invloed heeft op je spieren en zenuwen. Je spieren krijgen zo immers meer bloed en kunnen zich daardoor beter ontspannen. Met als bijkomend voordeel dat je minder snel spierpijn krijgt.